Άτομο: Η κορυφή του παγόβουνου – What The Fact?! #16




Για να μελετήσουμε το άτομο χρειάστηκε πρώτα να αποδείξουμε ότι υπάρχει.

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

40 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Τεργέστη. Ομάδα από εκεί με πολλές συμμετοχές στην Serie B (και πιθανώς Serie A) η Triestina. Δεν θυμάμαι εάν έχει βγει από εκεί ή εάν έχει παίξει σ’ αυτούς κανένας μεγάλος παίκτης ούτε εάν έχουν δυνατή ομάδα σε βόλεϋ ή μπάσκετ.

  2. Το ξαναβλεπω μετα από 2 χρόνια αλλά:
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
    ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΡΓΕΣΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΟΧΙ ΤΡΙΕΣΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    μαλλον μπερδευεσαι από τα αγγλικά

  3. Τι ωραίες εκπομπές ρε φίλε. Εχω μάθει τόσα πολλά. Μόνο πως να φτιάχνεις τάνκς και αεροπλάνα δεν σε μαθαίνει ο Μίκειους. Βέβαια κάποιοι μπορεί να μην έχουν τάνκς και αεροπλάνα και να χρειάζονται βοήθεια (πάνω σε αυτό) αλλά απ' την άλλη να αρνούνται και την βοήθεια κάποιου επειδή οι "ισσοροπίες είναι λεπτές"

  4. Mike, ειπες πως ο Αινσταιν εγραψε τις θεωριες, ανοιξες παρενθεση και ειπες οτι τις εγραψε μεσα σε ενα χρονο. Να σε πληροφορησω πως στις εργασιες του ηταν τουλαχιστον συνεργατης 50% η κοπελα του, η Μιλέβα.

  5. Εσενα σου φενεται χυδαια και βλασφημη η θεωρια της σχετιξοτητας και τα λογικα συμπερασματα αυτης.Ο χρονος ειναι αρικτα συνδεδεμενος με τον χωρο.Η πραγματικοτητα δεν ειναι αυτο που αντιλαμβανονται τα αισθητηρια οργανα μας.Η υλη ειναι απλως μια περιοχη του χωρου που εμφανιζει καμπυλοτητα μεγαλυτερη απο μια ελαχιστη

  6. Ο Αϊνσταιν δεν δημιουργησε την θεωρια της σχετικοτητας. Η θεωρια της σχετικοτητας (οχι η γενικη θεωρια, αυτη ηταν του Αϊνσταιν) διατυπωθηκε απο τον Κων/νο Καραθεοδωρη. Υπαρχουν φωτογραφιες απο επιστολες του Αϊνσταιν στον Καραθεοδωρη, οπου αποκαλυπτεται ακριβως αυτο. Καποιοι επισης αποδιδουν την θεωρια στον Αριστοτελη http://Sotirissofias.blogspot.com/…blog-post17

  7. Βασικά πέρα από τον χαβαλέ, θα ήθελα να κάνεις κι ένα επεισόδιο που να αναλύει με ποιο τρόπο φτάσαμε από μορφές όπως ο Αριστοτέλης κλπ στο σήμερα. Δλδ πως γίνεται την "πρώτη ιδέα" περί ατόμου να τη έδωσε ο Αριστοτέλης και εν τέλει κανένας Έλληνας να μη διέπρεψε στ μηχανική, στη βιοχημεία, στη φυσική κλπ… Ειναι θέμα πολιτιστικό; Γεωγραφικό; Ανάπτυξης της χώρας; Γιατί το να δώσαμε όλες τις βασικές αρχές και ιδέες και μετά να κάτσαμε στα αυγά μας και όλες οι καινοτομίες, εφευρέσεις και ανακαλύψεις να γίνανε από Γερμανούς, Αμερικανούς, Αυστριακούς, Ιταλούς κλπ δεν μου κολλάει… Αναμένω απάντηση σου!!

    BTW…. Keep up the good work, lad!!!!😉

  8. ”Το όνομα αυτού του νεαρού επιστημονα είναι… Άλμπερτ Αϊνστάιν”
    Μα ποιος είναι αυτός ;;;;

  9. θα επρεπε να υπηρχε και συνεχεια σε αυτη την σειρα με το ατομο γιατι τα σημαντικα εγιναν αφου η κιουρι πηρε τα αποτελεσματα τις ακτινοβολιασ ουρανιου απτον μπεκερελ και αφου ο ραδερφορντ αξιοποιησε την ραδιενεργεια της κιουρι και εδωσε νοημα στην ραδιενεργο διασπαση των ισοτοπων και αφου μετα ο μπορ εδωσε την τελικη εικονα του ατομου κτλ κτλ αλλα οχι τελικα φαινεται οτι πρεπει να γινουν καμια 50αρια βιντεο για ολα αυτα 🙂

  10. Prepei na ton kanoume ka8igiti fisikis 8a perno 20 se ola oxi epidi eimai spasiklas ala me to muikius to egraca skata den 8a barieme pote kai kati akoma gamas kai ontos kai ego ta katalaba ola kai pou gia kapio logo akoma kai na prospa8o na ta katalabo den mporo

  11. ισοδυναμία μαζας και ενέργειας ειναι εργασία του Depretto οχι του Εβραιου και την σχετικότητα δουλεψαν Lorenz και Poincare, απλως ο Εβραιος υπηρξε σελεμπριτη και αγαπημένο παιδι του εβραικου Χολιγουντ ηδη απο την δεκαετία του 20

  12. ψαξε ψαξε κατι θα βρεις για εκεινες τις εποχες οταν καποιος ειχε μια τρελη ιδεα που δεν μπορουσε να το εξηγισει 100% τον εβγαζαν τρελο το ιδιο γινετε και σημερα δεν αλλαξε κατι απλα οι δικοι μας επιστημονες εχουν θεωριες αλλα τους λενε τρελους εεε πιστευω και αυτοι σε 100 χρονια μετα θα δικεοθουν

  13. Μιχάλη μου ο Επίκουρος τελειοποίησε την θεωρία του Δημόκριτου και την έκανε αρχή της Φιλοσοφίας του. Συνέχισε έτσι κάνεις τεράστιο έργο!

  14. Πιστεύω ότι το Άτομο του Δημόκριτου δεν είναι το ίδιο με το άτομο που εννοούμε σήμερα.
    Το Άτομο σημαίνει αυτό που δεν κόβεται άλλο , ενώ το άτομο που εννοούμε σήμερα ξέρουμε ότι διασπάται σε μικρότερα σωματίδια. Άτομο = α + τομή. Απλά οι επιστήμονες της εποχής εκείνης νόμιζαν ότι το είχαν ανακαλύψει , ενώ σήμερα έχει αλλάξει όνομα και λέγεται σωματίδιο του Χιγκς ή σωματίδιο του Θεού. Δε έγραψα τα παραπάνω γιατί ήθελα να κράξω , μου αρέσουν πόλυ τα βίντεακια άπλα πιστεύω ότι όπως ο άνθρωπος και η επιστήμη επιδέχονται βελτίωση.

  15. Η φήμη του Boltzmann είχε αμαυρωθεί νωρίτερα, και η αξιοπιστία του ήταν, συνεπώς, μειωμένη, λόγω του καλούμενου H-theorem στο οποίο πίστευε (ουσιαστικά ότι μπορούσε να αποδείξει τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής μέσω μιας εξίσωσής του, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά ενός αερίου), και για το οποίο τελικά δημοσίευσε απόδειξη. Ωστόσο, μεγάλοι επιστήμονες της εποχής παρατήρησαν πως η θεωρία του οδηγούσε σε παράδοξα.

  16. 02:22 – Άστο μην κάνεις καμία παρένθεση… ο Αϊστάιν δούλευε στις πατέντες και λάμβανε εργασίες που δεν είχαν καν δημοσιευτει συμπεριλαμβανομένου και επί του φωτοηλεκτρικού φαινομένου και επί της θεωρίας της σχετικότητας. Γνωστή άλλωστε η διαμάχη του με αριθμό φυσικών – μερικών εξ αυτών επίσης συνομιλήκων του – οποίοι είχαν και αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι δουλεύαν χρόνια σε αυτές τις εργασίες σηκώνοντας υποψίες ότι τις είχε σηκώσει. Όσο και αν το τελευταίο θέλει και αυτό ταλέντο και γνώσεις στη φυσική, στην τελική η όλη περίπτωση του Αϊνσταιν βρωμάει από χιλιόμετρο, αλλά αυτό είναι μια ιστορία που αξίζει ενασχόληση κατ'ιδίαν…

  17. Βασικά τα άτομα είναι "ορατά " με τα λεγόμενα ηλεκτρονικά μικροσκόπια τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολία με τρομερά μικρά μήκη κύματος μετάφραση ακτινοβολία. Βέβαια για να τα δούμε στην πραγματικότητα δεν παίρνουμε εικόνα εικόνα αλλά κάτι σαν γράφημα και στην συνέχεια μετατρέπεται σε εικόνα.
    Έχουμε δει άτομα πλατινας με αυτόν τον τρόπο.

    Για να μην τα πολυλογω άτομα μπορούμε να παρατηρήσουμε αλλά υποατομικα σωματίδια όχι.

  18. Γουστάρω ιδιαίτερα αυτή τη σειρά (και λατρεύω τον Boltzman παρεμπιπτόντως) αλλά εδώ σου έχει ξεφύγει λίγο, ειδικά απ' την αντλία κενού και μετά με έχασες. Για αρχή υπήρχαν θεωρίες απ' τους χημικούς για τη δομή της ύλης και είχαν αρχίσει ήδη να μετρούν θεμελιώδεις μάζες απ' την εποχή του Dalton και του Avogadro (1811). Για τους φυσικούς, οι χημικοί ήταν – και είναι – μπακάληδες κι απ' τη στιγμή που δεν είχαν δει όπως λες πειραματικά αυτά τα θεμελιώδη σωματίδια τα οποία και οι ίδιοι οι χημικοί δεν είχαν ξεκαθαρίσει πόσο θεμελιώδη είναι (μέχρι να κάνουν το διαχωρισμό μορίων και ατόμων), ήταν φυσιολογικό να είναι σκεπτικοί για τη θεωρία των ατόμων. Ο Boltzman τώρα που απ' την εργασία του για την εντροπία το 1877 είχε ήδη μιλήσει για κβάντα – ενέργειας – (ποια άτομα, ο τύπος ήταν πολλά χρόνια μπροστά), μελέταγε ιδανικά αέρια. Τα "λαστιχένια μπαλάκια" του Boltzman δεν αντιδρούσαν με τίποτα σε αντίθεση με τα άτομα που μέσω των αντιδράσεών τους οι χημικοί ήδη μελετούσαν. Ενώ η δουλειά του Boltzman συμπλήρωνε τη δουλειά των χημικών και άλλοι φυσικοί όπως ο Maxwell την στήριζαν, φάνταζε όπως λες ένα εργαλείο χωρίς πειραματική απόδειξη, ενώ δεν φαινόταν να υπάρχει σχέση μεταξύ των "χημικών" ατόμων/μορίων των χημικών και των "φυσικών" ατόμων του Boltzman που οι φυσικοί χρησιμοποιούσαν στη μελέτη των αερίων. Η ένωση έγινε απ' τον Einstein όπως λες το 1905 αλλά η πειραματική απόδειξη (ο Einstein έβγαλε ένα τύπο που ουσιαστικά επέτρεπε την πειραματική επιβεβαίωση του αριθμού του Avogadro) αφού απέτυχε κάμποσες φορές, ήρθε το 1909 απ' τον Perin όπως λες, όπου και του έδωσε το Nobel. Στο μεταξύ οι ψωνισμένοι του "κύκλου της Βιένης" του έβγαλαν το λάδι του Boltzman και δεν άντεξε την πίεση. Θεωρούσαν πως η ύλη δεν έχει σημασία αλλά η ενέργεια, η οποία θεωρούνταν (μέχρι την έλευση της κβαντομηχανικής) συνεχής ποσότητα και προσπαθούσαν να ακυρώσουν όλη τη δουλειά του Boltzman με τη στατιστική μελέτη των αερίων. Ε όταν στα 62 σου βλέπεις το έργο της ζωής σου να τρώει πόλεμο δε θέλει και πολύ να σε πιάσει κατάθλιψη. Αν ζούσε, παίζει να έπαιρνε το Νόμπελ μαζί με τον Πλάνκ, ο οποίος και έκανε γνωστή τη δουλειά του Boltzman και την σταθερά του, την οποία όπως έχει πει και ο ίδιος χρησιμοποίησε "από απόγνωση". Αυτό για να δεις πόσο δύσκολο ήταν για την εποχή να αποδεχτούν την ασυνέχεια της ύλης και της ενέργειας.