Η ιστορία των ειδικών εφφέ – What the Fact?! #64




Σήμερα πιάνουμε ένα απ’ τα αγαπημένα μου θέματα. Πώς γεννήθηκε το κόνσεπτ των ειδικών εφφέ στο σινεμά, πώς έφτιαχναν τα εφφέ πριν την ψηφιακή εποχή και πως τελικά διαδόθηκαν στο Χόλιγουντ.

Ευχαριστούμε την TwelveSec που στηρίζει το What the Fact και μας βοηθάει να φέρουμε την επιστήμη κοντά σας. Γιατί στην TwelveSec αναγνωρίζουν ότι χωρίς την επιστημονική πρόοδο, θα στέλναμε ακόμα γράμματα σφραγισμένα με βουλοκέρι και πολύ απλά, σήμερα, δεν θα είχαν δουλειά τα παιδιά.

Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Pedram Voss
Παρουσίαση/Σενάριο: Mikeius
Εικόνες/Assistant: Artemis
Επεξεργασία ήχου: Miltos
Μουσική: Thanasimos

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

34 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Δεν ανέφερες τον πιο σημαντικό άνθρωπο που έφτιαξε σχεδόν όλα τα ειδικά εφέ που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

  2. George Lucas = Mήπως σας λέει, κάτι αυτό το όνομα;;; Γεώργιος=ελληνική λέξη. Εμείς στην Κρήτηη, 'εχομε αυτό το Επίθετο " Λούκας''= Λουκάκης / προέρχεται από την λατική λέξη =φώς. Ο Λούσιος Απόλλων. Φωτεινός Απόλλων…… lux= λούξ=φώς …[..luxurious- luxury-luxuriate-luxuriance in English]. Εξ αιτίας του φωτός,έχομε την φωτεινότητα ,τρυφηλή ζωή. αφθονία, θάλουν τα δέντρα κλπ. Οι καλύτεροι γλωσσολόγοι, Κριαράς ,Χατζηδάκης κλπ. είναι Κρήτες. Συμπέρασμα, ο Γεώργιος Λούκας, πρέπει να ξέρει καλά, τα των ελληνικών εφευρέσεων. [γιά να μη πώ ότι έχει ρίζες Ελληνικές ]. Γινόταν στο Βυζάντιο, παλιά, παρόμοια πράγματα.¨Ηρων , ο Αλεξανδρεύς η΄Αλεξανδρέας [ Μαθηματικός- Φυσικός-Μηχανικός[υδραυλικά ρολόγια 'Κρήνη τού Ήρωνα'. Στα έργα του,πραγματεύεται τις εφαρμογές της υδροστατικής και αεροστατικής]. Μακάρι, όλοι οι Άνθρωποι ,να κάνουν εφευρέσεις!!!! 'Ομως, προηγούνται οι Έλληνες , πάντα. τα παίρνουν οι άλλοι, και τα οικειοπούνται. Εμείς οι Έλληνες ,αρχίζουμε ,να παινεύουμε , τούς ξένους [τί ξένοι,τώρα…άς τούς πούμε ξένους]…. …Συγνώμη, αλλά είμαι σχολιογράφος,γνωρίζουσα…κάπως…..έως καλώς….περί Ελληνικού Πολιτισμού και Τί, έχουν προσφέρει οι Έλληνες στην Ανθρωπότητα………. Πολυ καλά τα λές, πάντως……..αλλά, όπου χρειάζεται , πές, και ένα καλό λόγο γιά τους Έλληνες. Πές μας γιά τον Κων/νο Καραθεοδωρή …..βαρέθηκα να ακούω γιά τον Φυσικό Einstein [ Α'ι'στά'ί΄ν ].. εξαρτόμενο από τον Κ. Καραθεοδωρή. Ο Καραθεοδωρη [ς ], έσωσε πολλών Επιστημόνων ,την ζωή [ Εβραίων κλπ ],καί του Μεγάλου Α'ι'στά'ι'ν, τήν κεφαλή…. από την χατζαρα του Χίτλερ. Αυτά , πρός το παρόν…….Ευτυχές το 2021 !!!!.ο μεγάλος καί Παλαιός Πολιτισμός της Κίνας, μάς έχει καταστρέψει….Τρέξτε Έλληνες, να βρήτε εμβόλια……κι άς σάς βρίζουν……

  3. Τέτοια έρευνα κάνεις σε όλα τα βίντεο σου; Όπως το story για τον κορονοϊο; Απεγγραφη η μόνη φυσική επιλογή!

  4. Εξαιρετικός. Σε χρησιμοποιώ για το σχολικό μου μάθημα, να ξέρεις 😉
    [Μουσική Γ΄ Γυμνασίου, όπου στο κεφάλαιο για τα σάουντρακ λέω και κάποια πράγματα για την ιστορία του κινηματογράφου γενικότερα]

  5. Σε παρακολουθω χρόνια, με σύστησε σε σένα…ο γιος μου!! Από τότε, πάντα με χαρά παρακολουθούμε μαζί όλες σου τις αναρτήσεις. Συγχαρητήρια για την εύστοχη, σύντομη και περιεκτική σου ματιά!!!! Ως φιλόλογος (!) μια μικρή διόρθωση: απαθανατιζω= κάνω κάτι αθάνατο, το σώζω στην αιωνιοτητα (αποθανατιζω=θανατωνω). Ευχαριστούμε για την ωραία σου δουλειά!!!

  6. αξιοσημείωτο πως το τελευταίο MAD MAX με καταιγιστικές σκηνές δράσης γυρίστηκε κατά 85% με τον παλιό τρόπο και σχεδόν καθόλου CGI!