Η κατάρα του μωβ – What the Fact?! #56




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Simon Garfield – Mauve: How One Man Invented a Color That Changed the World
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Πώς το κυνήγι για μια θαυματουργή θεραπεία οδήγησε στα τοξικά αέρια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι απαρχές της βιομηχανικής χημείας.

Το What the Fact?! τώρα και σε βιβλίο! Τα 40 αγαπημένα μου επεισόδια κυκλοφορούν σε γραπτή μορφή από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Θα το βρείτε σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία. Online παραγγελίες:

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

34 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    Simon Garfield – Mauve: How One Man Invented a Color That Changed the World
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. Δεν ξέρω τι λες εσυ Mike, αλλά να είχα να μάθω μόνο 4 στοιχεία δε θα με πείραζε χαχαχ

  3. Για όσους λένε ότι το μωβ υπήρχε. Υπήρχε και έβγαινε από ένα κοχύλι, ήταν το χρώμα πορφυρό και το φορούσαν στην κάπα τους οι αυτοκράτορες. Ο λόγος που διάλεξαν αυτό το χρώμα ήταν επειδή ήταν μοναδικό. Οπότε ναι, μπορεί να υπήρχαν μωβ λουλούδια, αλλά ίσως να ήταν και αυτά σπάνια. Η μπορεί αν τα έβραζες για να βγάλεις το χρώμα τους να καφέτιαζαν or whatever.

  4. Μέχρι το περκιν ποτέ κανείς δεν είχε προσπαθήσει να αναμείξει κόκκινο με μπλε?

  5. 1) "Στο τέλος του 18ου αιώνα, λαϊκές εξεγέρσεις στην Αμερική, στην Αγγλία και τη Γαλλία γκρεμίζουν το αρχαίο καθεστώς της μοναρχίας…" Βέβαια, το ότι στην Αμερική ποτέ(!) δεν υπήρξε μοναρχία για να γκρεμιστεί, και στην Αγγλία που υπήρξε, ακόμα υπάρχει, αφού ποτέ(!) δεν γκρεμίστηκε… είναι απλώς ενοχλητικές λεπτομέρειες. Ε, έτσι δεν είναι τζιμάνι μου;
    2) Μάθαμε και τούτο: Την άκλιτη Τζαμάικα, της Τζαμάικα, της Τζαμάικα (δύο φορές – έχεις άποψη!!) Ε, βέβαια, όλα τα κράτη (ίσως πλην Ελλάδος) άκλιτα. Σα να λέμε, η Ιαπωνία της Ιαπωνία, η Ρωσία της Ρωσία, η Κούβα της Κούβα κ.ο.κ. Ούτε που έχεις ακουστά για τις ενταγμένες στο ελληνικό κλιτικό σύστημα αλλότριες λέξεις… (Ιδίως, και άνευ εξαιρέσεων, τις ιστορικές.) Οπότε, ό,τι λήγει σε -κα το κοπανάμε άκλιτο: η φορμάικα της φορμάικα, η μάνικα της μάνικα, η φυσαρμόνικα της φυσαρμόνικα…
    Λοιπόν, σύντομο, μόλις ολίγων ημερών, υπήρξε το πέρασμά μου απ' το κανάλι σου (το κανάλι – του κανάλι, ως γνωστόν…), αυτοδιαγράφομαι. Ομολογώ πως απ' την αρχή δεν σε ανθίστηκα, σε υπερεκτίμησα, μα πλέον επιθυμώντας να διατηρήσω τα νεύρα μου νεύρα, μη γίνουνε τσατάλια, σε χαιρετώ και εύχομαι καλή συνέχεια στις θεάρεστες καρικατούρες που πλασάρεις εδώ μέσα.
    Ε, μην το πάρεις κι επί πόνου, δεν είσαι, δα, κι ο χειρότερος του είδους σου…

  6. Φταίει η θρησκεία. Σόρρυ.
    Στον κόσμο οι καλοί άνθρωποι κάνουνε καλές πράξεις και οι κακοί άνθρωποι κάνουμε κακές πράξεις, αλλά για να κάνεις έναν καλό άνθρωπο να κάνει κακές πράξεις χρειάζεσαι την θρησκεία.

  7. Το πορφυρό ήταν σύμβολο του αυτοκράτορα για αιώνες. Είχαν φτιαχτεί διάφοροι μύθοι γύρω από το πορφυρό χρώμα κ τις αποχρώσεις του(μωβ). Κάποτε κ μόνο το ότι ο Βυζαντινός απόγονος του αυτοκράτορα γεννιόταν στο δωμάτιο που λεγόταν Πορφύρα, αποτελούσε επικύρωση της δυναστικής συνέχειας μέσω του απογόνου του αυτοκράτορα ως επόμενου αυτοκράτορα (π.χ. Κωνσταντίνος Ζ' Πορφυρογέννητος)!!! Όποιος γεννιόταν στην Πορφύρα θεωρούταν ως διά μαγείας έτοιμος να κυβερνήσει μετά τον πατέρα του!

  8. Το συνθετικό μοβ ανακαλύφθηκε τότε. Το κανονικό μοβ ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων κάτι που το είχαν οι πιο πλούσιοι για να φλεξαρουν κυριολεκτικά πόσα χρήματα έχουν. Ήταν τόσο ακριβό και σπάνιο που το φορούσαν υπερβολικά λίγοι άνθρωποι. Ένας απο αυτούς ήταν ο εκάστοτε αυτοκράτορας της Ρώμης

  9. Ωραίος αλλά κάτι για τον Δημόκριτο δεν ακούσαμε… Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν αναφέρεις αρχαίοι Έλληνες οι οποίοι για την εποχή ανέφεραν πράγματα πολύ σπουδαία που πάτησαν πάνω σε αυτά για να προχωρήσουν την επιστήμη

  10. Εντωμεταξύ παιδιά ο χημικός του βίντεο είναι ο άνθρωπος που με έκανε να αγαπήσω τη χημεία ως καθηγητής μου στο φροντιστήριο. Γεια σου Δημήτρη!!

  11. Δλδ τα κουνούπια από τότε μεταφέρουν ελονοσία, πολλοί τα υποτιμάμε αλλά σκοτώνουν 750χιλιαδες ανθρώπους τον χρόνο που το κάνει πρώτο υπεθηνις ζώο για τους περισσότερους ανθρώπινουε θανατους(άσχετο)

  12. Πως γινεται να μην ειχαν ξανα δει το μωβ απο την στιγμη που πολλα λουλουδια ειναι μωβ;;;🤔🤔

  13. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι σημαίες των χωρών δεν έχουν μωβ χρώμα. Παραήταν ακριβό, πιο ακριβό και από τον χρυσό.

  14. Χέσε μας ρε mikeius που δεν φταίνε η θρησκείες για τις καφρίλες των πιστών τους. Είναι σαν να λες ότι δεν φταίει η ρατσιστική ιδεολογία των ναζί για τα εγκλήματά τους αλλά δυνάμεις από το υπερπέραν. Αν τελικά στο μέλλον δεν καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το απαιτούμενο scale up στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα και ο πολιτισμός καταρρεύσει λόγω έλλειψης ενέργειας και συμβεί μια ασύλληπτου μεγέθους καταστροφή ε δεν θα φταίνε οι επιστήμονες και ο τεχνικός πολιτισμός in toto ως δημιούργημα της επιστήμης;