Η μέρα που ο κόσμος μίκρυνε – What the Fact?! #29




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Tom Standage – The Victorian Internet
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Πώς ενα απλο γκατζετάκι του 1860 οδήγησε στο smartphone που κρατας αυτη τη στιγμη στα χερια σου.
Η τεχνολογία κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Για περισσότερα θέματα σχετικά με την τεχνολογία, κάντε τώρα subscribe στο κανάλι της COSMOTE για να δείτε το 1ο ΕΠΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ και μείνετε συντονισμένοι για extra bonus υλικό από το WTF!
Subscribe:
Like:
Follow:

Ευχαριστούμε πολύ το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θόλου 5, Πλάκα

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

33 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    Tom Standage – The Victorian Internet
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. και το 1883 η εκρηξη του ηφαιστειου Κρακατοα ειναι η πρωτη φυσικη καταστροφη που μεταδιδεται ζωντανα μεσω τηλεγραφου…

  3. Υπάρχουν λάθη στον κώδικα μορς στο βίντεο σας.
    Το Φ είναι ..-. και όχι .-. , το π είναι έτσι, ενώ παράλληλα το Χ είναι 4 παύλες — και όχι -..- , έτσι είναι το Ξ.
    Με λίγα λόγια:
    Φ ..-.
    Π .–.
    Χ —-
    Ξ -..-

    Το αναφέρω αυτό διότι είμαι πρόσκοπος και τον κώδικα μορς τον ξέρω απέξω και ανακατοτα.
    Αυτά ! ✌🏼

  4. Πραγματικα η τεχνολογια εχει αλλαξει τοσο πολυ τη ζωη μας κι εχει τοση σημασια για τις συγχρονες εξελιξεις που επρεπε ο μικιους να μπει στον κοπο να μας το εξηγησει για να το συνειδητοποιησω.. Πραγματικα σευχαριστω!

  5. Ωραίο το βίντεο αλλά σε ένα σημείο θα πρέπει να διαφωνήσω. Ο Mikeius λέει κάπου στο 3:00 πως στην αρχαιότητα ο ΜΟΝΟΣ τρόπος μετάδοσης πληροφοριών ήταν η υλική μεταφορά του μηνύματος με αγγελιαφόρους, περιστέρια ή οτιδήποτε άλλο θα κουβαλούσε στην κυριολεξία το μήνυμα. Αυτό δεν αληθεύει, καθώς στην αρχαιότητα υπήρχαν επίσης μέσα τηλεπικοινωνίας, πρωτόγονα μεν αλλά υπήρχαν.

    Ένα παράδειγμα είναι οι "φρυκτωρίες", συνθηματικές φωτιές υπαρκτές ήδη από την Μινωική Κρήτη που, όπως μια σκηνή στον Άρχοντα των Δακτυλιδιών, χρησιμοποιούνταν για "ταχεία" μεταφορά απλών μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Αισχύλο, η είδηση της πτώσης της Τροίας μεταδόθηκε έως τις Μυκήνες με Φρυκτωρίες.

    Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το What the Fact ως συνήθως, δεν λέω. Αλλά όπως και κάθε τι, καλό είναι να μην παίρνουμε τον λόγο του Mikeius για ευαγγέλιο* 🙂

    *(το ξέρω πως δεν είπες κάτι τέτοιο Μίκη, απλώς η ιστορία αποδεικνύει πως ο κόσμος πολλές φορές εμπιστεύεται τυφλά χωρίς να σκέφτεται κριτικά )

  6. Αυτό που μικραίνει με την επικοινωνία είναι η αντίληψη για την πραγματικότητα. Πρέπει να είσαι κάπου ώστε το βίωμα να είναι πλήρες. Λόγια και εικόνες από απόσταση έχουν δημιουργήσει τις σημερινές παγκόσμιες παρεξηγήσεις.

  7. Συγγνώμη, στην αρχή δεν είπε ότι το περιστατικό στη Newfoundland (με το τηλεγράφημα για συνθήκη ειρήνης Αυστρίας-Πρωσίας) έγινε το 1866;; Γιατί στο 6'20'' λέει "δύο χρόνια μετά το 1858";; Ε, σόρρυ, εγώ θέλω να ξέρω ΑΚΡΙΒΩΣ πότε ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για το smartphone μου :%

  8. Το γεγονός οτι υπήρχε υπερατλαντικό καλώδιο με έκανε να ψάξω κατευθείαν το επεισόδιο με την εφέυρεση της τηλεπικοινωνίας αλλά μετά σκέφτηκα αν υπάρχει όντως τέτοιο επεισόδιο και αν υπάρχει τι τίτλο έχει. Όποτε κάθισα και αναλογίστηκα ότι στον αριθμό των επεισοδίων που έχει φτάσει η σειρά (ο οποίος θα αυξάνεται συνεχώς ,ελπίζω) συν τους ευρηματικούς τίτλους είναι θα δύσκολο να βρω αυτό που ψάχνω και αν το βρω θα είναι αφού έχω δει έναν αριθμό επεισοδίων (το οποίο βέβαια είναι καλό για το κανάλι γιατι περίεργος+ξεχασιάρης=περισσότερες προβολές) .Έτσι θα πρότεινα κάτι του τύπου να δημιουργηθούν υποplaylists του what the fact ή να μπούν κάποια #(hashtags) δίπλα με λέξεις κλειδιά με σκόπο να αποτελέσουν θεματικές ενότητες. Βέβαια με τόση ποικιλία στην θεματολογία θα είναι δύσκολο. Νομίζω κιόλας ότι σε μία συνέντευξη ο Mike είχε πει ότι τα επεισόδια ακολουθούν χρονολογική προτεραιότητα το οποίο θα ήταν καλή λύση αλλά παρατηρώ κάποια άλματα εδώ και εκεί και χάνεται η σειρά(ή καλύτερα χάνομαι) . Όπως και να έχει πάντως φοβερή δουλειά!

  9. Με καλωδιο ειναι ''ευκολο''. το θεμα ειναι, πως εγω κρατοντας ενα χαζοκουτι στελνω κτ σε εσενα που κρατας ενα αλλο χαζοκουτι. και η απαντηση ''με σηματα'' δεν ειναι αρκετη.

  10. 2:46 fanfact αυτα στον πεινακα ειναι οι αραβικοι αριθμοί απλα ανακατεμένοι 1=۱ 2=۲ 3=۳ 4=۴ 5۵ 6=۶ 7=۷ 8=۸ 9=۹ 0=۰

  11. Στους προσκόπους για να μάθεις εύκολα πως να γράψεις και να καταλάβεις σήματα Μορς υπάρχει αλφάβητο που αντιστοιχεί στις τελείες και στις παύλες του κάθε γράμματος
    (Οι τέλειες αντιστοιχούν σε φωνήεντα και οι παύλες σε σύμφωνα )

    (Α)ΑΝ .-
    (Β)ΒΑΟΥ -…
    (Γ)ΓΡΙ –.
    (Δ)ΔΙΑ -..
    (Ζ)ΤΖΙΑ –..
    (Θ)ΘΕΜΑ -.-.
    (Κ)ΚΟΚ -.-
    (Λ)ΕΛΙΑ .-..
    (Ν)ΝΑ -.
    (Ξ)ΞΟΥΤ -..-
    (Π)ΑΡΠΑ .–.
    (Ρ)ΑΡΑ .-.
    (Υ)ΛΥΝΞ -.–
    (Φ)ΟΥΦΟ ..-.
    (Ψ)ΦΛΕΨ –.-
    (Ω)ΩΧΡ .–

    Ε .
    Ι ..
    Σ …
    Η ….
    Τ –
    Μ —
    Ο —
    Χ —-

  12. ρε βαλτε σωστα το φως, μετα απο τοσα επισοδια ακομα να το δειτε οτι ειναι λαθος στημενο