Η πρώτη ψηφιακή εκτύπωση (έγινε το 1831;;;) – What The Fact?! #3




Ο ταπεινός αργαλειός αποδεικνύεται πιο περίπλοκος απ’ ότι νόμιζες. Σήμερα στο What the Fact θα δούμε πόσο μπροστά απ’ την εποχή της μπορεί να είναι μια εφεύρεση.

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

36 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. αρα , η συμπιεσμενη μορφη του αρχειου της εικονας του ζακαρ ηταν … το διπλομα?
    Περα απ την πλακα , η Μηχανη του ζακαρ ηταν αιωνες μπροστα .Οσο για την μηχανη των αντικηθυρων , χαλαρωστε.Ειναι σαν να συγκρινεις τον πρωτο πυραυλο με το πρωτο αυτοκινητο ,,,,απλα δεν γινεται να τα συγκρινεις !

  2. Θυμάμαι την μάνα μου που είχε κάτι περιοδικά με ραπτικα και είχε κάτι τέτοια με τριπες..

  3. Δηλαδή ο λόγος που πλέον δεν χρησιμοποιούμε διατρητες καρτες είναι γιατί τις ψηφιοποιησαμε?
    Ψηφιοποιηση της ψηφιοποίησης
    Ψηφιοception

  4. Σπουδέα εφεύρεση ο αργαλειός του Ζακάρ, αλλά εξακολουθώ και θεωρώ τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μακράν μεγαλύτερο επίτευμα.
    Καταρχάς, όπως και εσύ Μιχάλη σχολίασες, είναι ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΠΙΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ εφεύρεση (αιώνες πολύ πιο παλιά εφεύρεση) – αυτό και μόνο είναι συν. Δεύτερον, μη ξεχνούμε ότι αποτελούνταν από ΓΡΑΝΑΖΙΑ!!! Σε άλλο επεισόδιό σου αναφέρεσαι στα γρανάζια (για ρολόγια μιλάς) και λες ότι οι Κινέζοι τα ανακάλυψαν και ήρθαν στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα – ΛΑΘΟΣ ΛΟΙΠΟΝ! ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ!… Τρίτον, ένα σορό άτομα ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ να τον ανακατασκευάσουν ΔΙΧΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, διότι δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των γραναζιών και κυριότερα ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΝΑΖΙΩΝ (που το κάθε ένα γρανάζι είχε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ δοντιών). Ο Μηχανισμός υπολόγιζε με ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ τις φάσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ (τότε γνωστών) ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗΣ, όταν ακόμα (τότε) πολύ πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη και την κυβερνά ο Δίας απ' τον Όλυμπο κι όταν ζογαδιάζεται πετά και κάνα κεραυνό (άμα λάχει να 'ουμ)!… Επίσης, υπολογίζει (μεταξύ ΠΟΛΛΩΝ άλλων) διάφορα γεγονότα και ΠΟΤΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες (που ήταν άκρως σπουδαίο γεγονός για τότε, στην αρχαιότητα).

    Και έγινε με ΧΑΛΚΟ και άλλα "πρωτόγονα" μέσα. Αυτός είναι ο "πρώτος υπολογιστής" της Ανθρωπότητας που ξέρουμε ως τώρα.
    Ναι, ξέρω, εσείς οι πιτσιρικάδες (κι εσύ Μιχάλη μου είσαι πιτσιρικάς – για μένα, έναν 50άρη ερασιτέχνη επιστημονολάγνο) έχετε την τάση να ισοπεδώνετε τα όσα έχει προσφέρει ο Ελληνισμός της αρχαιότητας, γιατί (πιθανότατα ορθώς) σας τα "έχουν κάνει τσουρέκια" με το παρελθόν όταν ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ (αντίστοιχα μεγαλειώδες) – ή γιατί θεωρείτε (ορθώς) πως "πολύ ευλογούμε τα γένια μας" ενώ χιλιάδες άλλοι πρόσφεραν (και προσφέρουν) τόσα πολλά στις επιστήμες.

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ… Αλλά, δεν γίνεται από το ένα άκρο (να υπερτονίζουμε ότι "εμείς δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού στην Ανθρωπότητα" κι άλλες τέτοιες παπαριές) να πηγαίνουμε στο άλλο (να ισοπεδώνουμε και να υποβαθμίζουμε ΤΙΤΑΝΙΑ επιτεύματα της Αρχαιότητας).

    Αυτά. Ο αργαλειός του Ζακάρ ήταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΜΑ της Ανθρωπότητας… αλλά ΟΧΙ "ο πρώτος υπολογιστής της Ανθρωπότητας". Αυτός, ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

  5. Με βάση αυτό το βίντεο εγώ θα πω το εξής. Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει το πόσο σπουδαία τεχνολογία έχουμε… ( π.χ. η δύναμη των υπολογιστών όπως φαίνεται και εδώ )
    Επίσης κάποια πράγματα μας φαίνονται απλά ( π.χ. ρολόι ) μέχρι να τα μελετήσεις καλύτερα… ( μηχανισμός ρολογιού… ή οι παλιές αριθμομηχανές )

    Και το τελευταίο… πιο πολύ εντυπωσιακές ( τουλάχιστον για μένα και για έναν φίλο μου ) είναι οι εφευρέσεις-συσκευές που είναι μηχανολογικές παρά οι σημερινές ( κλασικό ρολόι – ψηφιακό )

  6. Ποσο έξυπνος πρέπει να είναι καποιος να σκεφτεί ένα τέτοιο πράγμα και να λειτουργεί? Κάτι κάρτες και κάτι τρύπες ακούω και αλγόριθμους και δεν καταλαβαίνω χριστό. Και ο άλλος απλά το σκέφτηκε από μόνος του. Πάλι καλά ευτυχώς, μπορώ και σκουπίζομαι μόνος μου.

  7. Λες οτι η προηγουμενη φορα που το χε κανει αυτο ο ανθρωπος ηταν η εφευρεση της γραφης. Δεν μπορουμε να βρουμε αλλα παραδείγματα ενδιαμεσα? Πχ μου ερχεται στα γρηγορα η μουσικη σημειογραφία. Η αληθεια ειναι οτι δεν το πολυαναλυσα αλλα νομιζω πληρει ολες τις προϋοθεσεις, κανω λαθος?

  8. ο αργαλειός του Ζακαρ! το ειχα διαβάσει σε ενα παιδικό βιβλίο πληροφορικής οταν ημουν 7 χρονων! τι μου θύμησες…. τοτε δν ειχα καταλάβει ακριβως πως ενας αργαλειος σχετίζεται με τους συγχρονους υπολογιστες αλλα συγκινηθηκα που το ξαναειδα…

  9. kala mikeius ti na leme! den uparxei h douleia sou apla!!! ok eidame polles paparies genika thn teleutaia dekaetia… gelasame ok. lubenistes standupistes.. alla EDW, uparxei kati pou goustareis na parakolouthiseis kai kyriws einai domhmeno episthmonika. Go on filaraki

  10. Ωραιότατο βίντεο. Πάντως για το ιστορικό της υπόθεσης, η πρώτη γνωστή περίπτωση προγραμματισμού ήταν στα Αυτόματα της Αλεξάνδρειας τα σύνθετα των οποίων κινούνταν υδροπνευματικά (επαναπρογραμματιζόμενα ρομπότ που κινούνταν, μιλούσαν και τραγουδούσαν παίζοντας ολόκληρες παραστάσεις) ενώ για τα πιο απλά, π.χ. μικρά αμαξίδια που κινούνταν αυτόματα, επίσης για θεατρικές παραστάσεις, γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο προγραμματισμού τους με σκοινί. Η κουρδιζόμενη μηχανή τους αποτελούνταν από ένα μεγάλου μήκους σχοινί (ή κλωστή για τα πιο μικρά) από τα οποία κρέμονταν ένα βαρύδιο. Το σκοινί τυλύγονταν γύρω από σύστημα κυλίνδρων όχι με απλό τύλιγμα αλλά με εναλλασόμενο τύλιγμα με λούπες – με την εναλλαγή τυλίγματος – λούπας να αποτελεί την προγραμματιζόμενη εντολή που έδινε τον τρόπο κίνησης του αμαξιδίου (εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά, σταμάτημα, επανεκκίνηση κτλ.).

    Τώρα το γιατί αυτές οι τεχνολογίες δεν βρήκαν ευρεία εφαρμογή στην παραγωγή, η πραγματικότητα είναι σύνθετη όσο και απλή : ήταν ακριβότερες στην εφαρμογή τους από την υπάρχουσα παραγωγή. Όπου ήταν φθηνότερες πάντως εφαρμόστηκαν αμέσως (π.χ. ανεμόμυλοι, υδρόμυλοι κτλ.). Οι ακριβότερες παρέμειναν… θεατρικές εφαρμογές (π.χ. τα Αυτόματα του Παλατιού της Κωνσταντινούπολης κτλ.). Η ανάπτυξη της τεχνολογίας περνούσε πάντα από την εφαρμογή της στην παραγωγή οπότε και στην τελική πάντα η τεχνολογία εξαρτώνταν από τους νόμους της αγοράς. Όταν τον Ελληνικό κόσμο διαδέχθηκε η Ρώμη που βασίζονταν σε απείρως μεγαλύτερο βαθμό από τα Ελληνικά βασίλεια στο σκλαβεμπόριο και όταν μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου περασε αργότερα στα χέρια των Αραβομουσουλμάνων, των μεγαλύτερων σκλαβέμπορων στην ανθρώπινη ιστορία, απλά και ωραία δεν υπήρχαν οι συνθήκες της αγοράς που να επιτρέπουν την εφαρμογή προχωρημένων τεχνολογιών. Στην περίπτωση της Ανατολικής Ρώμης πάντως τα δεδομένα μάλλον δείχνουν μια τάση προς εκβιομηχάνιση… εδώ παρήγαγαν π.χ. το Υγρό Πυρ σε κενό αέρος και το συσκεύαζαν σε αεροστεγή δοχεία εφόσον η παραμικρή επαφή με την ατμόσφαιρα προκαλούσε ανάφλεξη. Αυτά απαιτούν προχωρημένες γνώσεις χημείας όσο και η χρήση του προχωρημένες γνώσεις φυσικής (ποιος να ξέρει άραγε που διάβαζε ο Νεύτωνας το Νόμο της Παγκόσμιας Έλξης … όταν το εγχειρίδιο που είχε ήταν γραμμένο στα μεσαιωνικά Ελληνικά…. ΛΟΛ!).

  11. Όντως η πρώτη ψηφιακή εκτύπωση, όχι όμως η πολυπλοκότερη μηχανή που έφτιαξε ο άνθρωπος ως τότε..Τσέκαρε λίγο τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων..άσε που είναι και ωραίο θέμα για "What the Fact?"…

  12. Mikeius πολύ καλή εκπομπή. Απλά μια μικρή λεπτομέρεια, νομίζω πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποχυτευτικο σύστημα πριν τους υπόλοιπους

  13. όσο αφορά τον μηχανισμό των Αντικυθήρων που θεωρείς χειρότερη μηχανή σε σχόλιο σου παρακάτω , αναφορικά :
    1. ετος κατασκευής 150 π.Χ. και του 100 π.Χ
    2. περίπου 39 γρανάζια ,19 άξονες
    3. 7 καντράν να δουλεύουν ταυτόχρονα
    4. Όλες τις φάσεις τις Σελήνης για 19 χρόνια
    5. όλες τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης 54 χρόνια (περίοδος εξέλιγμος)
    6. Την κίνηση των 5 γνωστών πλανητών στο ζωδιακό κύκλο επίσης για 19 χρόνια
    7. Κύκλος του Σάρου και ολυμπιακός κυκλος
    8. Διαστάσεις περίπου 20x20x35 ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ σε αυτές τις διαστάσεις – MANUAL ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

    Mikeius μόλις τον μελετήσεις για δημιουργία βίντεο περιμένω να ανακαλέσεις ΔΗΜΟΣΙΑ

  14. καλός ο αργαλειός αλλά μήπως ο πρώτος υπολογιστής που κατασκεύασε ο άνθρωπος ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων?

  15. Είσαι φοβερός σε όλα σου τα βίντεο ρε Mikeius μπράβο σου. Συνέχισε αυτό που κάνεις τόσο καλά. Peace✌

  16. Mikeus είσαι απλά σπουδαίος. Είσαι από τους ελάχιστους YouTuber που προσπαθείς να μορφώσεις τον κόσμο με τρομερά video όπως What the fact, μπραφ, σκεπτικός κάφρος και όχι απλά να περιγράψεις και να σατιρίσεις την χαζή καθημερινότητα που βιώνουμε στις μέρες μας που κάνουν όλοι.