Ο τέταρτος Καβαλάρης της Αποκάλυψης – What the Fact?! #28




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Hans Rosling – Factfulness
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Η πείνα πάντα μάστιζε την ανθρωπότητα. Σήμερα θα δούμε πώς η Ευρώπη και η Ασία νίκησαν τον μεγαλύτερο αόρατο εχθρό στην ιστορία.

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

41 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    Hans Rosling – Factfulness
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. Mikeius γεια σου από Αμέρικα
    Είμαστε μια οικογένεια με 3 αγόρια, όλοι fans.
    Μέσα από τo what the fact τα παιδιά μου μαθαίνουν, εκτός από την ουσία των πληροφοριών, και επιστημονικό λεξιλόγιο στα ελληνικά – πολύ δύσκολο να το βρεις αλλού σε τόσο ενδιαφέρουσα μορφή.
    Σε αυτό το επεισόδιο βάλαμε τους αγγλικούς υπότιτλους και πρόσεξα το εξής:
    σε κάποιον πίνακα στο βάθος αντί του "λιμός/πείνα" γράφτηκε "λοιμός/επιδημία". Σε όλους τους υπότιτλους, λοιπόν, αντί του ορθού "famine" μεταφράστηκε λάθος ως "pestilence" κι άλλαξε εντελώς το νόημα. (Η εκδίκηση των φιλολόγων, χαχα!).
    Σ' ευχαριστούμε πολύ και θα ήταν τέλειο να συνέχιζες με νέα επεισόδια!

  3. σγμερα πηγαμε στο αλλο ακρο. πας παραλια και βλεπεις ολες τις φαλαινες και τους θαλασιους ελεφαντες στη στερια 😀

  4. Η πείνα κοιμάται και θα ξανά έρθει ιδικά στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν και πολύ η εκμετάλλευση του πρωτογενή τομέα .

  5. Η ποικιλία "μπόρλοκ"…είναι η ζεα…Η ΖΕΑ…η ποικιλία σιταριού που οι Έλληνες καλλιεργούσαν για 3 χιλιετίες…και του έδωσαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης…για αυτό…

  6. Ίσως αυτός ο μεγάλος επιστήμονας να κατάφερε να βοηθήσει να μην χαθούν και άλλες ζωές από την πείνα αλλά είμαστε τέτοιοι εμείς οι άνθρωποι που μέχρι το τέλος του κόσμου θα έχουμε κατάφερει το ακριβώς αντίθετο.Οι γραφές δεν πέφτουν ποτέ έξω και πάντοτε επαληθεύονται μέχρι τέλους γιατί ο Άγιος Ιωάννης έγραψε αυτά που του αποκάλυψε ο ίδιος ο Θεός

  7. 08:03 ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ…ΕΓΩ ΕΦΤΑΣΑ 53 ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΟΝ ΑΓΡΟΝΟΜΟ – ΣΩΤΗΡΑ….ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ.

  8. Ντοματουλα και καρπουζακι παιδιά. Ωραίο βιντεακι και επιτέλους ακούσαμε κάτι αισιόδοξο!!!

  9. Ο Mikeius είναι ξεχωριστός γιατί: Δεν σου παρέχει στείρα γνώση, δεν μεταφέρει απλώς πληροφορία. Την επικοινωνεί. Πόσο ωραίο που σε ένα σοβαρό επιστημονικό βίντεο υπάρχει χώρος για αστεία όπως "Η σύγχρονη βιομηχανική γεωργία έχει μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον από ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας"

  10. Η εντατικοποίηση της γεωργίας σε βιομηχανικό επίπεδο που αναφέρεις έχει τεράστιο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Μία εντατικοποιημένη έκταση γης φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ότι η επέκταση των κλασικά καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες – στην Ευρώπη τουλάχιστον – χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιοποικιλότητα. Μάλιστα μελέτες αναφέρουν ότι η απώλεια ειδών γίνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από τα 70s και μετά, λόγω της επανάστασης που εξυμνείς.
    Και επειδή εγώ μιλάω με πηγές, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί επί παραδείγματι να ανατρέξει στο παρακάτω άρθρο και στις αναφορές εντός του:
    https://www.researchgate.net/publication/322865393_Vanishing_of_the_common_species_Empty_habitats_and_the_role_of_genetic_diversity

  11. Μακάρι να βλέπανε πιο πολύ ξένη. Όσο ξέρω δεν υπάρχει αγγλόφωνο κανάλι να εξηγή αυτά τα πράγματα τόσο intuitively. Μπράβο!

  12. Φίλε καλά τα λες, γενικά. ΑΛΛΆ το καλαμπόκι και η αγελάδα ΔΕΝ έγιναν από αυτό σε αυτό με τροποποίηση μέσω επιλογής, αλλά με βίαιη παρέμβαση στους μηχανισμούς της φυσικής επιλογής. Έκανες ένα λογικό άλμα και απίστευτη μπούρδα όταν πήδηξε το βίντεο από την τεχνολογία γνώσης, επιλογής και εργαλείων στην τεχνολογία παρέμβασης. Σαν να μεταφέρω εγώ γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδα στα 1920-1980

  13. Ο χορτατος δεν μπορει ουτε να δει αλλα ουτε και να νιωσει τον πεινασμενο.1) ενω υπαρχει αφ8ονια σε τροφη δειτε ποσοι υποσιτιζοντε στον πλανιτη 2) δειτε με τι τρεφομαστε….

  14. Μια προφητεία δεν μπορεί να είναι έγκυρη ποτέ για πάντα πιστεύω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στον σκοταδισμό και όμως εργάζονται σε μια εταιρεία κάνουν οικογένεια μεγαλώνουν ΠΑΙΔΙΑ και υπάρχει αρμονία τέλος πάντων με τον κοινωνικό τους περίγυρο!

  15. Πληροφορίες όπως για παράδειγμα η εξαφάνιση του 50% της άγριας πανίδας τον τελευταίο αιώνα , να φανταστώ ότι δεν υπέπεσαν στην αντίληψη σας… Στον πλανήτη happy είναι όλοι huppy…

  16. Στον τίτλο του βίντεο εσκεμμένα ή κατά λάθος γράφεις 'forth' κι όχι 'fourth'(που είναι η σωστή λέξη κρίνοντας με βάση το περιεχόμενο του βίντεο) ;;;

  17. Και γνώση και τεχνολογία αλλά το βασικό όλων είναι ο καπιταλισμός. Η ελεύθερη οικονομία έφερε αυτό το άλμα, δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλύτεροι λιμοί στον 20ο και 21ο έγιναν σε κομμουνιστικές χώρες. Ξέρω είναι ταμπού για τον μέσο Έλληνα δεξιό και αριστερό σοσιαλιστή αλλά έτσι είναι.

  18. Η καλλιεργήσιμη γη αυξήθηκε κατά 12% αλλά η παραγωγή κατά 300%.
    Οκ, αλλά αν η αύξηση της καλλιεργήσιμης γης έγινε εις βάρος βιοτόπων ας πούμε, που επιπροσθέτως μειώνονται κ για άλλους λόγους, έχουμε θέμα, δεν έχουμε?

  19. Εγώ χαίρομαι που στα 12 μου μπόρεσα και γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο. by the way μπράβο για την καλή δουλειά

  20. Δεν την νίκησε για πάντα την πείνα το ανθρώπινο είδος,,, παίζει να είμαστε προ των πυλών με τον COVID,,,η κάποιον άλλο Ιό,για σκέψου λίγο..

  21. Mikeius φίλε έχω να πω μόνο ένα πράγμα..
    Μέσα σε αυτά τα 5 λεπτά με 10 λεπτά βίντεο που κάνεις εμαθα περισσότερα και ευκολότερα πράγματα που δεν έμαθα σε 11 χρόνια σχολείου… ειλικρινά μπράβο σου και σε ευχαριστώ για την δουλειά σου αυτή!