Πυρηνική ενέργεια: Τι πήγε στραβα – What the Fact?! #40




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
James Mahaffey – Atomic Awakening
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Πώς το ατύχημα του Τσέρνομπιλ επηρρέασε την κοινή γνώμη και έστειλε στο περιθώριο μια από τις πιο παρεξηγημένες τεχνολογίες του μοντέρνου κόσμου.

Ευχαριστούμε πολύ τη Volton που μας βοηθάει να φέρνουμε την επιστήμη κοντά σας. Μπες στο για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να αλλάξεις τη σχέση σου με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επισης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Μάριο Αναγνωστάκη, Καθ. Μηχανολογων Μηχανικών, Τομέας Πυρηνικής Ενέργειας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη συνεισφορά του στο σημερινό επεισόδιο.

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

40 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    James Mahaffey – Atomic Awakening
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. και τα αντιβιοτικα εχουν κινδυνους αλλα με λιγο πυρετο τρεχεις στο φαρμακειο. και τα εμβολια εχουν παρενεργειες αλλα χωρις αυτα ουτε να σκεφτεσαι ποσους νεκρους θα ειχαμε στην πανδημια .

  3. Ευχαριστώ που τα εξηγήσες έτσι.
    Υπέροχη δουλειά, υπέροχο μονταζ στο βίντεο.
    Απο τους λίγους και έξυπνους ανθρώπους στην Ελλάδα..
    Μπράβο Μαίκιους.
    Βασικά Μπράβο που υπάρχεις!
    Μπράβο στους γονείς σου που σε έκαναν! 😆
    Σε εποχές που σου μαυρίζουν την ψυχολογία, το να βλέπεις Μαίκιους, είναι σαν φως μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. 👏🏻💜

  4. Περίμενα και εγώ να ακούσω, αλλά τελικά ΔΕΝ άκουσα.
    Πρώτον δεν έχεις ικανοποιητική απάντηση για το τι γίνεται με τα πυρηνικά απόβλητα και δεύτερον δεν έχεις καμία απάντηση για το τί γίνεται με την ΔΙΑΡΡΟΉ ραδιενέργειας, αν σε έναν πόλεμο χτυπηθεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο είτε από λάθος είτε επίτηδες από έναν παρανοϊκό ηγέτη ή τρομοκράτη. Και αρκεί μια στραβή για να μείνει ο όλεθρος για πάντα, άρα τελείως άστοχο το παράδειγμα με το τροχαίο.
    Αλλά κατά τα άλλα το παίζεις ξερόλας.
    Είσαι καλός ηθοποιός, για να παίζεις πχ τον επιστήμονα σε μια ταινία, αλλά όχι για να είσαι πράγματι επιστήμονας.

    Η λογική σου να μην είμαστε ανόητοι για να μην γίνονται ατυχήματα, είναι λογική του τύπου, δεν θα κλειδώσω το σπίτι μου γιατί το σωστό είναι να μην υπάρχουν κλέφτες…
    Αδυνατείς να καταλάβεις ότι ανόητοι θα υπάρχουν πάντα, όπως ακριβώς κλέφτες θα υπάρχουν πάντα (και άρα πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου για αμφότερα) γιατί τελικά είσαι και εσύ ανόητος.

  5. Η εφαρμογη της 3D μας τρομάζει ειδικά στα ιατρικά κέντρα, όπως λέμε κάποιον άνθρωπο άσχετο, είναι άσχετη τεχνολογία, δηλ ο κόσμος πεθαινει.

  6. ρε φίλε συμφωνώ αλλά ένα πράγμα δεν υπολόγισες, το ατύχημα σε κάθε ένα από αυτά τι έκταση έχει επίσης όσον αφορά τους νεκρούς πόσα πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν vs τα υπόλοιπα. Απλά λέω πως τα δείγματα είναι διαφορετικών μεγεθών και ποσοστών … μακάρι να είναι τόσο ασφαλές πάντως όσο λες θα λύσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα… φιλικά πάντα!!

  7. Η διαδοση της πυρηνικής ενέργειας περιορίζεται και απο το γεγονός ότι παρέχει τις πρωτες υλες για πυρηνικά όπλα. Εκτιμώ οτι αυτός ειναι ο κυριότερος λόγος που τα πυρηνικά εργοστάσια είναι λίγα και σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου και οχι εγκατεστημενα παντου…

  8. Ας δούμε και τη Γαλλία με τη Γερμανία… Το μεγαλύτερο μέρος τής Γαλλικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνική τεχνολογία. Από την άλλη, η ενέργεια τής Γερμανίας από χίπικες εναλακτικές μορφές… Οι εκπομπές ρύπων τής Γαλλίας είναι τρεις (3) φορές μικρότερες από αυτές τής Γερμανίας.

  9. oloi lene "to aeroplano einai to pio asfales meso metaforas" ….Egw pisteuw einai lathos….skepsou poses einai oi pithanothtes na zhseis an trakareis me amaksi h mhxanaki kai poses an pesei ena aeroplano

  10. Όποιος το διαβάσει αυτό να ξέρετε ότι το πρόβλημα των αποβλήτων έχει λυθεί διότι εκτός ότι μπορείς να θάψεις τα απόβλητα κάτω από το έδαφος σε ιδικά βαρέλια όπως γίνετε ιδει υπάρχουν και διάφοροι τύποι αντιδραστηρων όπως αντιδραστηρες φθορίου (TWR) που ουσιαστικά ανακυκλώνουν ουράνιο. Χρησιμοποιούν 90% απεμπλουτισμενο ουράνιο (δηλαδή απόβλητα ουράνιου) και 10% εμπλουτισμενο καθαρό ουράνιο. Δηλαδή "καίνε" απόβλητα ουράνιου και βγάζουν ηλεκτρισμό. btw αυτό το 10% όταν απεμλουτιστει μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθει επίσης.

  11. Είναι ηθικά λάθος όταν χώρες φοβούνται τα πυρηνικά εργοστάσια και τα απαγορεύουν γιατί κυριολεκτικά σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά λόγω τον ατυχηματων σε ορυχεία, πετρέλαιοπηγες και από την μόλυνση που τα μη πυρηνικά εργοστάσια εκδίδουν. Btw περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα εργοστάσια που καίνε κάρβουνο, πετρέλαιο κτλ

  12. Καλημέρα, βέβαια 4000 κρούσματα δεν περιλαμβάνει την επίδραση ευρύτερα όχι μόνο στο Τσερνόμπιλ και δεύτερον όταν λέμε πυρηνική ενέργεια – εργοστάσια αναφερόμαστε για την "ανεπτυγμένη" δύση ή για όλα τα κράτη-τηρούνται σε όλες τις κουλτούρες οι ίδιες απαιτήσεις ασφαλείας, η πυρηνική ρύπανση δεν περιορίζεται εύκολα

  13. φιλε,το A3C δεν ηταν ποτε χρεπι, στο γραφω εγω που εχω παει εκει σε σημεια που δεν φανταζεσαι. Ο rbmk 1000 ειναι αξιοπιστος μακραν απο τα κονσερβοκουτια τυπου PWR και αποδειξη ειναι οτι δεν εσκασε κανενας αλλος μεχρι σημερα που λειτουργουν ακομα. Τελος το τσερνομπιλ τονιζεται στο ο και οχι στο ι.

  14. Καλά θα κάνει ο Μακιους να μείνει στα unboxing videos, γιατί αυτά δεν θέλουν ούτε μυαλό, ούτε γνώσεις, ούτε δεξιότητες. Να αφήσει τις απόψεις του για επιστημονικά θέματα για τον εαυτό του. Ο καθενας που έχει προβολή , αυτόματα νομίζει ότι κατέχει γνώση και η άποψη του έχει σημασία. Έλεος πια

  15. Τα επίσημα θύματα της έκρηξης μιας που το ανεφερες ήταν 31. Όμως υπολογίζεται πως από την έκρηξη μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 25.000 στρατιώτες και πολίτες έχουν πεθάνει αφού βρέθηκαν στον σταθμό για εργασίες αποκατάστασης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και περίπου 6 εκατομμύρια, ζουν ακόμα, 30 χρόνια μετά, σε μολυσμένες ζώνες. κατα τ αλλα , μια χαρα ολα, τα θυματα ηταν μονο αυτα πυ αναφερεις εσυ, και η πυρηνικη ενεργεια, ειναι ο ποιο ασφαλης τροπος. απο αυτο που πινεις συνηθως, αν δε σε πειραζει θελω κι εγω…..

  16. Νομίζω πως η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στα εργοστάσια δεν γίνεται όχι λόγω φόβου ατυχήματος αλλά λόγω ότι μπορεί η πυρηνική ενέργεια να γίνει και όπλο

  17. Δεν είναι έτσι αγαπητέ. Με τα πυρηνικά απόβλητα υποθηκεύεις τη ζωή του μέλλοντος για χιλιάδες χρόνια.

  18. h purhnikh energeia kai h kathe texnologia shmera einai akrws epikindunh otan einai sta lathos xeria kai apodeiksh einai h idia oi istoria{xiliades purhnikes dokimes pou exoun kseskisei to perivalon,tsernobil,xirosima nagasaki kai polla polla polla pampola alla mikroterhs klimakas} ara ola auta tha eprepe na suzhtiountai apo thn anthrwpothta prwta…kati pou shmera den ginetai h toulaxiston den ginetai me ton tropo pou tha eprepe na ginetai …..etsi exoume anthrwpous san kai mena pou zoun ston idio planhth me olous esas pou omws kaneis pote den tous rwthse an theloun mesa sto planhth tous atomikes vomves kai ydrogonovomves pou einai ikanes na mas eksafanisoun

  19. Γραφω αναφορα για τη πυρηνικη ενεργεια και μπορω να πω πως βοηθησε αρκετα αυτο το βιντεο, οπως και τα σχολια καποιων. Σας ευχαριστω..

  20. Μιας και είπες για ανθρακωρύχους ο θείος μου σκεπάστηκε 2 φορές κάτω από το χώμα όσο δούλευε σε ανθρακωρυχείο…φρίκη φίλε…Και το 86 η μητερα μου σπούδαζε κοντά στο Chernobyl…

  21. Η Γαλλια παραγει το 70% της ενεργειας της με 56 πυρινικα εργοστασια τα τελευταια 50 χρονια.Εχουν 26% φθινοτερο ρευμα απο το Ευροπαικο μεσο και το μικροτερο αποτηπομα ανθρακα στην Ευροπη με *0 ατυχηματα μεχρι σημερα*. Βαλτε το πιθικη για υπνο δε θα πληρωνω εγω τη δεη παραπανο επειδη ειστε ηλιθιοι.
    ΥΓ. Επεισης να σημιωθει οτι τα πυρινικα αποβλητα που παραγοντε ειναι παρα πολυ λιγα λογο της αποδοτικοτητας του Ουρανιου.Τα πυρινικα αποβλητα που εχουν βγαλει ολα τα πυρινικα εργοστασια της Αμερικης τον τελευταιο αιονα αμα τα βλαλεις σε ενα γηπεδο ποδοσφερου και τα στιβαξεις δε θα ξεπερασουν καν τα 10 μετρα.Σε 300 χρονια δηλαδη εχεις 30 μετρα. Μια χαρα μπορουμε να τα κουμανταρουμε.

  22. Mikeius κάνε ρε φίλε ένα βίντεο για τα Lime και τα ηλεκτρονικά ποδήλατα. Είναι ό, τι πιο οικολογικό και βολικό και αποκεντρωμένο. Μπορούν να φέρουν επανάσταση.