Πώς το κάρβουνο ελευθέρωσε τους σκλάβους – What the Fact?! #44




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Matt Ridley – The Rational Optimist
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Η αιώνια κόντρα της ενέργειας, υδρογονάνθρακες VS ανανεώσιμες, μαίνεται για δεκαετίες. Ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα λίιιιιγο πιο σφαιρικά.

Ευχαριστούμε πολύ τη Volton που μας βοηθάει να φέρνουμε την επιστήμη κοντά σας. Μπες στο για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να αλλάξεις τη σχέση σου με την ενέργεια μια για πάντα!

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

40 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    Matt Ridley – The Rational Optimist
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. Μ αρέσουν πολύ τα βίντεο σου αλλά εδώ η εσύ ή ο Musk είστε λάθος. Ούτε καν όσο η Ισπανία για ΦΒ. Ένα πολύ μικρό κομματάκι γης 100*100 μίλια του Τέξας χρειάζεται για όλες τις ΗΠΑ.

    “Solar power is a Gigawatt per square km!” Musk wrote in 2019. “All you need is a 100 by 100 mile patch in a deserted corner of Arizona, Texas or Utah (or anywhere) to more than power the entire USA.”

    Τι ισχύει;

    Elon Musk

  3. Μπράβο αγόρι μου. Και δεν λένε στον κόσμο όλη την αλήθεια πως το κλίμα αλαζει και από φυσικούς παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Και το μεγάλο μυστικό είναι πως υπάρχουν νεας τεχνολογίας φίλτρα για που κάνουν τα ορυκτα καύσιμα πιο φιλικά στο περιβάλλον. Δεν έφτανε η παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική κρίση, τώρα θελουν να μας γυρίσουν και στον ενεργειακό μεσαίωνα.
    https://youtu.be/9IJlNn_GLFA

  4. Αρα θα εχεις καταλαβει οτι ολη η ιστορια με το πρασινο deal της ΕΕ ειναι ενα καραγκιοζηλικι για να κινηθει το χρημα και να κονομησουν τα μονοπωλια και να φαει κουτοχορτο ο λαος που θα πληρωσει και πιο αρκιβο ρευμα. Στην υγεια των κοροιδων. BTW το watt ειναι μοναδα μετρησης ισχυος οχι ενεργειας, δεν μπορεις να πεις καταναλωσα τοσα watt

  5. 1ο μου σχόλιο σε βίντεο σου γενικά
    Γουστάρω τα what the fact και ξεκίνησα να τα βλέπω ψάχνοντας για βίντεο να ξεστοκοσω μερικούς αντιεμβολιαστές…

    Απλά αυτό το επεισόδιο για να αναλύσει σωστά όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκες (δουλεία, ορυκτες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κτλ) έπρεπε να διαρκεί 6 ώρες και όχι 6 λεπτά

    υ.γ. υπάρχει και η έκταση της θάλασσας για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

  6. Γιατί θέλεις σόι και ντε να πρωβαλεις ότι ζούμε στον παράδεισο του καπιταλισμού με λιγότερη εκμεταλευσης από ότι παλιότερα?

    Προφανέστατα και ζούμε καλλίτερα από το δούλοκτιτικο σύστημα.

    Δεν είσαι φιλελεύθερος μικεκακιους . Απλά πληρώνεσαι για να τα λες μέχρι που τα πιστεύεις και εσύ ο ίδιος.

    Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι υλικές βάσεις της κοινονιας πλέον είναι στην διάθεση μας ώστε να κάνουμε το άλμα μπροστά στις ανθρώπινες ανάγκες και γιαυτό Δουλεβει η κοινονια για να κάλυψη πάντα τις ανάγκες της όχι για μερικές πολυεθνικές και για μονοπρωσωπα συμφερόντα.

    Όχι ποσοτικά αλλά ποιότηκα μιλάμε εδώ πανέξυπνε. Η πράσινη ενέργεια δεν είναι απειλή για τις ΗΠΑ που λες ούτε και για κανεναν, δεν έβαλε κάποιος όρους στο κατά πόσο πρέπει να εδρεονοντε πέρα από κάτι ιδιοκτήτες πολυεθνικών που δεν τους συμφέρει η δωρεάν πηγή ενέργειας π.χ στην Αφρική η πράσινη ενέργεια ποιον περιορίζει εσύ που πάντα μιλάς στοχεβμενα η στις Ινδίες ? Δεν αντιπαρατεθετε κανένας ποσότηκα σχετικά με την πράσινη ενέργεια αλλά ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΕΤΕ ΠΆΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΚΑ, ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΡΆΣΙΝΗ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΊΗΤΑΙ ΌΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ???
    Π. Χ
    Πλήρωνουμε την ΔΕΗ για κάθε λάμπα που έχει στους δρόμους όλης της Ελλάδα χάνωντας τεράστια ποσά ενέργειας χάλιβα, ανεβάζοντας το κόστος και την τιμή, σπαταλάς εργατικο δυναμικο κ. λ. π
    Γιατί δεν βάζουμε στους δρόμους ηλιακό πάνελ πάνω από κάθε λάμπα της ΔΕΗ που που αποθηκεύει ενέργεια και δεν έχει υψηλο κωστως + την απόσβεση-επιστροφή των χρημάτων που θα έρθουν με τον καιρό αφού θα μειωθεί και η ΔΕΗ στο λαγαριασμο μας (αυτά που λέω είναι υπαρκτα ο δήμος της νέας Σμύρνης έχει αρκετές τέτοιες λάμπες για να ξέρετε)

    Είπα και γω μια μαλάκια αυτό είναι το λιγότερο αλλά από το μικρότερο φτάνεις στο μεγαλύτερο να λείπον πως αξιοποιείται η πράσινη ενέργεια πρως ωφελως όλων . Γιατί να κατσω να σκευτω παλιότερες επωχες
    Που οι δούλοι και τα ζωα είχαν την ίδια αξία?

    Στις σήμερινες δυνατότητες κοιτάς όχι συγκριτηκα η ποσότητα σαν αιτερια με ξεκάθαρο στόχο το κέρδος αλλά σαν έναν προβληματισμενο άνθρωπο που σκέφτεται και λειτουργεί ποιότηκα για την ζωή του.

    Καλά κάνεις δεν θα το διαβάσει όλο αυτό αλλά για τον 1 που ψάχνετε με την ζωή του.

  7. Όσον αφορά τα φοτοβολταϊκά, αντί να δεσμεύονται αγροτικές εκτάσεις για 40-50 χρόνια περίπου καταδικασμένες να μη παράγουν καρπούς,αν είναι εφικτό να δοθούν πριμοδότησεις γνώμη μου να εγκαταστήσει ο καθένας μας στο σπίτι του αυτή η πηγή ενέργειας,καθώς επίσης να τοποθετηθούν παραπλεύρως των οδικών δικτύων (αυτοκινητοδρόμων,ταχιας κυκλοφορίας) και ποταμών, (μεγάλων μικρών)

  8. Nα μετρήσουμε πόσα εκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη ρύπανση των οικοσυστημάτων που προκαλεί η καύση του πετρελαίου και του γαιάνθρακα; Εξάλλου, όταν αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίλημμα.

  9. Πολλοί προσπέρασαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Την κατάργηση της δουλείας. Υπάρχει η αντίληψη ότι ο λευκός Άγγλος άντρας θαλασσοπόρος υποδούλωσε τους Ινδιάνους, τους Ινδούς και τους Αφρικανούς. Αμ δεεε. Οι λαοί αυτοί ( όπως ξέρουμε και από το Ελ Ντοράντο) δεν ζούσαν σε καλύβες μέσα στα δάση. Είχαν κτήρια, εργαλεία ζώα, εξειδίκευση, βασιλεία, πολίτευμα και το σημαντικότερο ….(drumroll) Δουλεία. Καλά άκουσες φίλε alt-bag οι λαοί που τους έχεις πιο ψηλά και από τον Βούδα, τον Μπράχμα και οποιον άλλο μη χριστιανικό θεό εξερευνάς αυτό τον μήνα, είναι λαοί αδίστακτοι όπως τους άλλους. Με δουλοκτητικό πνεύμα, βρώμικες ανταγωνιστικές τακτικές και ναι με δικά τους έθιμα όπως βασανηστήρια, δεισιδαιμονίες και ανρωποθυσίεεες.

  10. Φίλε μου φτιάχνεις πολύ ωραία επεισόδια και ενδιαφέροντα…Φαίνεσαι παιδί με πολλές γνώσεις,να είσαι καλά και να συνεχίσεις να ανεβάζεις τέτοια βίντεο ώστε να μαθαίνουμε κι εμείς τίποτα ενδιαφέρον..keep up the good job!!

  11. Καλά τα λέτε ως προς την ιστορική εξέλιξη αλλά καταργείτε την λογική της καινοτομίας στην κουβέντα περί ανερχόμενων πηγών ενέργειας. Κάπως Μαλθουσιανή η σκέψη και σύγκριση ανανεώσιμων με μη. 'Εχει να κάνει κάτι με την Volton? ("VOLTON | Πάροχος Ηλεκτρικού Ρεύματος & Φυσικού Αερίου"). Μήπως βοήθησε λιγάκι κι η αποικιοκρατία , ιδιαίτερα στην Ινδία που είχε τεράστιο υλικό πλούτο; (25% του παγκόσμιου ΑΕΠ)

  12. Mikeius. Μπορεις να κάνεις ενα βίντεο για τα φυσικά φαινόμενα; Δλδ πως γίνεται να ριχνει χαλαζι με πιο ψιλη θερμοκρασία απο το χιόνι κτλπ

  13. Μπορούμε σαν ανθρωπότητα να μην δεσμεβουμε γη για ανανεώσιμες ενέργειες και θε σπίτι βνα έχει τα πρασαπικατου φοτοβολταικα

  14. αν μου πει κάποιος ότι βρόμισε από κάρβουνο, θα του πω
    ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΒΡΟΜΙΚΟ; ΝΑ ΈΧΕΙΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ

  15. Τα ορυκτά καύσιμα πράγματι είναι αναντικατάστατα. Ο, τι και να λένε ορισμένοι αφελείς ή ιδιοτελείς πολύ απλά δεν υπάρχει ακόμα τεχνολογία που να μπορεί να τα ανταγωνιστεί, μακάρι να υπάρξει. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή είναι Α. λιγότερη κατανάλωση Β. κατανάλωση προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή που παράγονται με λιγότερη ενέργεια Γ. περισσότερη καπότα.

  16. Όπως κάποτε πιστευαμε ότι το 2020 θα έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα και τελικά καταλήξαμε σε μαθήματα στο πως να πλένουμε σωστα τα χερια μας, το πιο πιθανό ειναι το 2050 να γίνονται μαθήματα στο πως να κάνεις σωστά μπάνιο ξερω γω..

  17. Mike, please… θελω τις μελετες και τις πηγες που λες για την αμερικη οτι θελει μια εκταση οσο η ισπανια και καζακσταν… Δε λεω οτι δεν ισχυουν… αλλα θελω να τα δω με μελετες και πηγες…

  18. Τυχαία χορηγός είναι εταιρία ορυκτών καυσίμων. Α ρε μιχαλάκη το χεις ξαναπεί. καλά τα βίντεο αλλά θες πληρωμένο ρευμα για να το γυρίσεις

  19. wow,,,, den to pisteuw pou uparxei kapoios pou vlepei kathara ta pragmata se oti afora to petrelaio, atomic power, hydrogen, electricity….
    To mono pou leipei einai na metatrepsoume kai ta ripogona karavia me hydrogen/electric power… mias kai 50 cargo ships rupainoun oso ola ta autokinhta tou kosmou.. (kai exoume 50.000 ships sunolika ekei e3w, terastia zhmia, kai o Elon Must, o genius olonwn, leei oti den exoun sumasia ta karavia kai ta aeroplana)