Σχέδιο Μάρσαλ – 70 Χρόνια Μετά




Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του Σχεδίου Μάρσαλ το 2017 η ΕΡΤ παρουσίασε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Μάρσαλ: 70 χρόνια μετά».

Στις 12 Μαρτίου του 1947 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παρείχε γενναία οικονομική ενίσχυση στα κράτη που θα επιθυμούσαν και θα «αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις».

Οι θέσεις, αυτές, της αμερικανικής εξουσίας εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη δια μέσου του Σχεδίου Μάρσαλ. Επρόκειτο για οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε σε χώρες της Ευρώπης. Αποσκοπούσε αφενός στην τόνωση των οικονομιών τους, και αφετέρου, εξυπηρετούσε άμεσα την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που επιθυμούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περιέλθουν οι χώρες αυτές, εξαιτίας ανέχειας, στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και το πολιτικό πλαίσιο της εποχής, η φτώχεια, η εμφύλια αναμέτρηση και οι προκλήσεις του επερχόμενου Ψυχρού Πολέμου, η αμερικανική στρατηγική για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, καθώς και το σοβιετικό αντίπαλο δέος.

Επίσης, προβάλλονται για πρώτη φορά σπάνια κινηματογραφικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα Αρχεία του Ιδρύματος Μάρσαλ στη Δυτική Βιρτζίνια, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Τράπεζας Πειραιώς και του Ιδρύματος Μπενάκη.

Στο ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι καθηγητές, ιστορικοί και ειδικοί: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Γιώργος Σταθάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Κώστας Κωστής, Τάσος Σακελαρόπουλος, Ανδρέας Κακριδής, Ελένη Μπενέκη, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Έντγουαρτ Λένγκελ, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Έρευνα-Παρουσίαση: Φάνης Παπαθανασίου
Αρχισυνταξία-έρευνα: Πιέρρος Τζανετάκος
Παραγωγή: Περικλής Παπαδημητρίου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος
Προβολή: ΕΡΤ1 – 13/12/2017
______
Δείτε και άλλα ντοκιμαντέρ από την λίστα:

______
#Ντοκιμαντέρ #ΣχέδιοΜάρσαλ #MarshallPlan

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι DocFlix – Ελληνικά Ντοκιμαντέρ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *