Το Λεβιάθαν και η Βία της Εξουσίας – What the Fact?! #63




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Steven Pinker – The Better Angels of our Nature
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Στο επεισοδιο 54 είδαμε πόσο διαδεδομένη ήταν η βία στην Προϊστορική εποχή. Σήμερα θα εξετάσουμε το “Λεβιάθαν¨. Τον πρώτο μηχανισμό που κατάφερε να την μειώσει δραματικά, αλλά και το κόστος που είχε στην ανρθωπότητα.

Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Pedram Voss
Παρουσίαση/Σενάριο: Mikeius
Εικόνες/Assistant: Artemis
Επεξεργασία ήχου: Miltos
Μουσική: Thanasimos

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

29 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό επεισόδιο βασίστηκε στο βιβλίο The Better Angels of our Nature του Steven Pinker. Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Αudible ΕΔΩ:

    https://amzn.to/2FUrSED

  2. O Tομας χομπς αγαπητε μιχαλη που ειναι ενας απο τους 3 θεωρητες του Κοινωνικου συμβολαιου μαζι με Τζον Λοκ και Ρουσσω,δεν ειπε η υπολοιπη κοινοτητα παραχωρει το μονοπωλειο στην νομιμη ασκηση βιας η τουλαχιστον δεν το διαβασες σωστα εσυ,αυτο που ειπε ο Χομπς ειναι αυτοι που συναπτουν συμβολαιο δινουν στον κυριαρχο το φυσικο τους δικαιωμα με την θεληση τους με σκοπο την αυτοσυντηρηση,ο κυριαρχος μπορει να ειναι ενα ατομο η μια ομαδα ανθρωπων και τον βλεπουν ως καποιον που δρα στην θεση του,λεει δηλαδη οτι αναγνωριζουμε τον ευατο μας ως αυτεξουσιο εντολοδοτη δηλαδη δεν ειναι οτι μονο παραχωρουμε το φυσικο μας δικαιωμα στον κυριαρχο αλλα οτι αναγνωριζουμε και το καταλαβαινουμε οτι το παραχωρουμε(π.χ. Οταν δινω εντολη στον δικηγορο(κυριαρχος) για μια υποθεση μου για να με υπερασπιστει του παραχωρω αυτοματως το δικαιωμα με την δικη μου θεληση ως καποιον που θα δρασει στην θεση μου γιατι εχει νομικες γνωσεις)ετσι δεν μπορουμε να κατηγορησουμε τον κυριαρχο γιατι η βουληση του κυριαρχου ειναι η δικη μας βουληση.

  3. Πω πω παιδιά μη μαθαίνετε για τον Λεβιάθαν και τον Χομπς από αυτόν τον τύπο και τα χαζοβιβλία ψυχολόγων στα οποία βασίζεται. Υπάρχουν και σοβαρά βιβλία εκλαϊκευμένης πολιτικής επιστήμης.

  4. Λογικές παπαριες… Αφήστε την πολιτική και ας κάνουμε ότι μπορούμε για εμάς και τους γύρω μας εμείς… μην το χάνουμε με αλλα

  5. Αγαπητέ Μιχάλη. Τα πράγματα δεν είναι (μόνο) έτσι. Αυτή είναι η ανάγνωσή σου. Απλά διάλεξες αυτό το σχήμα και έψαξες στοιχεία που να το δένουν.
    Αν διάβαζες Καστοριάδη θα είχες άλλες προσλαμβάνουσες και άλλο σχήμα.