Το φυτό που παίρνει σκλάβους – What the Fact?! #65




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Sefano Mancuso – The Evolutionary Genius of Plants
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Είναι γνωστό ότι τα φυτά συνεργάζονται με τα έντομα προκειμένου να διαδόσουν τη γύρη τους και να γονιμοποιηθούν. Αλλά είναι όντως συνεργασία; Όχι. Ή τουλαχιστον, όχι πάντα.

Ευχαριστούμε την Alegre που στηρίζει το What the Fact και μας βοηθάει να φέρουμε την επιστήμη κοντά σας. Επισκευθείτε την και φέρτε τον μαγικό κόσμο των φυτών στο σπίτι σας.

Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Pedram Voss
Παρουσίαση/Σενάριο: Mikeius
Εικόνες/Assistant: Artemis
Επεξεργασία ήχου: Miltos
Μουσική: Thanasimos

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

24 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    Sefano Mancuso – The Evolutionary Genius of Plants
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. Μακάρι να ήταν και οι δάσκαλοι στα σχολεία σαν εσένα. Να είσαι καλά να μοιράζεις γνώση.

  3. 5:58. Αυτό με τις πράσινες μύγες που πνίγονται στον κουβά του άνθους, μου θυμίζει σαρκοφάγο φυτό…

  4. Ρε φίλε έχω μια απορία ωραίοι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που έχουν τα φυτά αλλά πως το κάνουν δηλαδή πως σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τέτοιους μηχανισμούς και τρόπους για να προσελκύουν τα έντομα

  5. το πιο αποτελεσματικο, πιο διαδεδομενο, βιαιο, ανηθικο και ταυτοχρονα εξαναγκαστικο, οργανο εκμεταλευσης που υπαρχει στην φυση εχει ονομα και ονομαζεται ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ……Ακριβως οπως το παρασιτο που ανεφερες στην σχεση του με τονν ξενιστη,η οπως το τσιμπουρι που ρουφαει το αιμα του ανθρωπου,ετσι ακριβως την ιδια σχεση μοιραζεται ο καπιταλισμος-ελευθερη οικονομια, με τον ανθρωπο….Οπου ξενιστης, η εκμεταλλευομενος βαλε τον φτωχο λαο που αποτελει το 85% του παγκοσμιου πληθυσμου και οπου παρασιτο η εκμεταλευτης βαλε το υπολοιπο 15%,οπου ζει εις βαρος των υπολοιπων……….

  6. Η ακακια πώς μεταφέρει τα (παιδιά της ) δλδ άλλες ακακία για να βγουν και άλλα δέντρα σαν αυτήν από την στιγμή που τα κρατάει εκεί για πάντα?

  7. Υπάρχει και ένα τρισχειρότερο φυτό (μανιτάρι) που βγάζει παρασιτικούς σπόρους που αν πέσουν πάνω σε ένα μυρμήγκι το κάνουν κυριολεκτικά σκλάβο τους και μετά από λίγο αφού το έχουν εξουσιάσει και ελέγχουν τις κινήσεις του, το τηλεκατευθύνουν να πάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να πεθάνει (πχ πάνω σε ένα δέντρο) και από μέσα του γεννιέται ένα άλλο φυτό που θα φτιάξει με τη σειρά του αυτούς τους παρασιτικούς σπόρους. Τα μυρμήγκια αυτά τα λένε "μυρμήγκια ζόμπι" (zombie ants) ψάξτε το… πραγματικά θεόκουφο. Το μανιτάρι λέγεται "cordycep"

  8. Πόσουμ: Το παίζει νεκρό για να μην το φάνε.
    Elvis Presley: Το παίζει νεκρός για να γίνει διάσημος.
    Helicodiceros muscivorus: Το παίζει νεκρό και χεσμένο για να γαμήσει.
    Ορχυδαία που μοιάζει με θηλυκή σφίγγα: Την γαμάνε για να γαμήσει.
    Αγκαθωτή Ακακία: Σε κερνάει σφηνάκια και δεν θέλει καν να σε γαμήσει.