#4 ΦΥΣΙΚΗ: Δυνάμεις και Νόμοι του Νεύτωνα | Schoolhacks




Για να μην χάσεις ΤΕΛΕΙΩΣ επαφή με το σχολείο στην καραντίνα, ήρθε το SCHOOLHACKS! Οπου, παρέα με τον χημικό της καρδιάς μας Δημήτρη Κουλουμάση, πιάνουμε κομμάτια απ’ την ύλη Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας Γυμνασίου από την σκοπιά του μαθητή. Θα κάνουμε θεωρία, ασκήσεις και πάνω απ’ όλα, θα σας δείξουμε τις καλύτερες ΜΠΑΚΑΛΙΕΣ και τα ΚΟΛΠΑ που μας βοηθησαν στην μαθητική μας πορεία.

Σημερα: ΔΥΝΑΜΕΙΣ και ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ

Παρουσίαση: Δημήτρης Κουλουμάσης @dimitris_kouloumasis
Μουσική… “τίτλων”: Δημήτρης Μπάρμπας @d.barbas_vox

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

34 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Γράφαμε δυαδικό τέστ φυσική και δεν ηχα διαβάσει καλά και κατάφερα να μάθω τελευταία αστιγμη. Για το τεστ

  2. Γενικά μείνε σε αυτά που ξέρεις και άσε τα υπόλοιπα. Όπως δεν θα δίδασκες ποτέ ανατομία για γιατρούς, άσε και την φυσική γιατί το βίντεο είναι μέσα στα χιλιοειπωμένα κλισέ λάθη, που μεταφέρουν για πολλοστή φορά λάθος εικόνα στους μαθητές. ΕΧΕΙΣ ΛΑΘΗ. Δλδ κάπου πρέπει να υπάρχουν όρια ανάμεσα στο ψάχνομαι σαν άτομο και στο μεταφέρω δημοσίως αυτό μου το ψάξιμο. Όπως δεν θα το έπαιζες γιατρός γιατί δεν είσαι, άσε σε παρακαλώ κατά μέρος και τη φυσική. Αρκετά την έχει βιάσει το σχολείο. Και επειδή πήρε κάπου το μάτι μου ότι στο πανεπιστήμιο διδάσκεται θεωρία πεδίου, θέλω να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Η φυσική έχει ένα κοινό με τον προγραμματισμό, όσο η ικανότητα σου αυξάνεται στον άξονα x, η αυτοπεποίθησή σου στον άξονα y, πάει από τον μήνα του μέλιτος στην σύγχυση, μετά στην απελπισία, μετά αρχίζεις να νιώθεις ότι τα κουτσοκαταφέρνεις τελικά και μετέπειτα νιώθεις ότι μπορούν να σε ρωτήσουν σχεδόν τα πάντα. Στο λύκειο, όσοι είναι καλοί, επειδή τα καταλαβαίνουν νιώθουν ότι βρίσκονται στον μήνα του μέλιτος. Μόλις μπεις στο 1ο έτος και δεις πως όλη η ύλη του λυκείου, είναι απλά ένα από τα 7 μαθήματα του 1ου 6μηνου, συμπυκνωμένο και δοσμένο με διαφορικό-ολοκληρωτικό λογισμό συναρτήσεων μιας μεταβλητής, σφίγγεις την ζώνη και ξεκινάς. Η φυσική είναι για γερά στομάχια και όχι για γερά μυαλά, να το έχετε καλά στον νου σας αυτό. Για να κάνεις θεωρία πεδίου πρέπει να γνωρίζεις, διαφορικό λογισμό συναρτήσεων πολλών μεταβλητών, ολοκληρωτικό λογισμό συναρτήσεων πολλών μεταβλητών, διαφορικές εξισώσεις, διανυσματικό λογισμό, μηχανική, πυρηνική, ηλεκτρισμό-μαγνητισμό, ηλεκτρομαγνητισμό που δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα και κβαντομηχανική. Για να μάθεις κβαντική ηλεκτροδυναμική και θεωρία πεδίου που είναι αντικείμενα μόνο μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνητών. Αν διδασκόταν η θεωρία πεδίου προπτυχιακά ζήτω που καήκαμε. Τσιλάρατε γενικά λιγάκι, γιατί έχω ακούσει πολλές πίπες από ημιμαθείς ανά τα χρόνια που άλλο δεν μπορώ να ακούσω. Δεν ξέρω, έχει πολύς κόσμος μάλλον το απωθημένου του "μυαλού" και του Αϊνστάιν και της νερντουλιάς, που νομίζει ότι τ' αλωνίζουν τα αυγά! Αν θέλετε να ΜΑΘΕΤΕ φυσική σωστά, συνολικά και εις βάθος, στρώστε κώλο. Γερό κώλο. Αυτά.

  3. Έχω μια δασκάλα στην φυσική που δεν τα εξηγεί καλά ευχαριστώ πολύ που κανατε αυτό το βίντεο

  4. Ήμουν σε ένα μάθημα μέσω διαδικτύου φυσικής και ο καθηγητής ήθελε να μπούμε στο seilias… Και είχε κρασάρει από την πολλή επισκεψιμότητα…

  5. Καλή πρωτοβουλία αλλα αυτά τα βιντεάκια βοηθούν μονο τα παιδια λυκείου διότι η Φυσική στο Πανεπιστήμιο ειναι εντελώς πιο δύσκολη και περίπλοκη .Επισης τι εχεις σπουδάσει;

  6. Από το 53:30 και μετά έχει λαθάκια.Το να μπερδέψεις πρόσημα συμβαίνει σε όλους. Η τάση βγαίνει 160N όχι -160Ν. Τα επόμενα είναι λίγο εγκληματικά. Αν γνωρίζεις την φορά μιας δύναμης και την βγάλεις με αρνητικό πρόσημο τα έχεις κάνεις θάλασσα. Φαντάσου να έχεις σε άσκηση που κινείται το σώμα προς τα δέξια,να σχεδιάσεις τριβή ολίσθησης προς τα αριστερά,να την βγάλεις αρνητική και να πεις πως είναι προς τα δεξιά. Στην άσκηση το σχήμα με τις δύο τάσεις προς τα έξω,ξεχάστε το. Κάντε πως δεν το είδατε.

    Αυτό που μπορείτε να κάνετε και εννοεί ο Μαικ, είναι πως όταν ΔΕΝ ξέρετε την φορά μιας δύναμης, τότε την σχεδιάζετε τυχαία και αν βγει αρνητική λέτε πως είναι από την αντίθετη φορά. Δεν διάβασα όλα τα σχόλια, αν κάποιος το έχει ήδη αναφέρει συγγνώμη.

  7. 23:15 45 μοίρες η συνισταμένη δύναμη βγαίνει όταν είναι ίσες οι δυνάμεις.
    Αιώνιε φοιτητή:
    α. η κατεύθυνση της συνισταμένης είναι 45 μοίρες όχι η συνισταμένη. Η ΣF μετριέται σε Newton,
    β. οι δυνάμεις μας να είναι ίσες, ονομάζονται συνιστώσες.

  8. Δεν ειναι η δυναμη του πισινου σου που θα σε τραβηξει προς τα κατω αλλα το βαρος σου καθως η δυναμη του πισυνου ασκειται στην καρεκλα οχι σε εσενα (και θα καταργηθει)

  9. μου αρεσει το ποσο γρηγορα και το ποσο ελαφρα την καρδια περνατε καποια πραγματα ειδικα για τα ημιτονα τα συνημιτον και τις γωνις στα οποι ακαι παιδια τριτη λυκειου για πανελλληνιες καθονται και κολλανε δυο ωρες

  10. Πολύ καλή δουλειά και μπράβο σας! Στο πρώτο πρόβλημα (μέχρι το 20:00 περίπου) εφ' όσον η γωνία φ είναι 45° μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το τρίγωνό μας είναι ισοσκελές ώστε να αποφύγουμε το ημίτονο-συνημίτονο-εφαπτομένη (που αν είσαι εγώ ήταν και παραμένει εφιάλτης); Το λέω καθαρά ως μπακαλιά, γιατί μπορεί να σκαλώσει κάποιος την ώρα που λύνει την άσκηση και να μη θυμηθεί το concept.

  11. 54:10 Mikeius πεταξες κοτσανα…μια χαρα ειναι το αρχικο σου σχημα. Στην ασκηση εχεις θεωρησει ατυπα, χωρις λογικα να το καταλαβεις, θετικη φορα προς τα δεξια. Το οτι σου βγηκε η Τ' με ενα μειον μπροστα (δεν λεω αρνητικη δυναμη γιατι δεν υπαρχουν αρνητικες δυναμεις) σημαινει απλως πως εχει αντιθετη φορα απο αυτην που ορισες εσυ θετικη, δηλαδη η δυναμη ειναι προς τα αριστερα.

  12. μιχαλη αυτο για σενα.1ον σταματα να χρησιμοποιεις τοσο συχνα αγγλικες λεξεις οταν μιλας,ειδικα οταν δεν χρειαζεται και μπορεις πολυ απλα να τις διατυπωσεις στα ελληνικα,αυτο μπορω να το δεχτω οταν μια λεξη δεν μπορει να μεταφραστει κατα γραμμα στα ελληνικα οποτε αναγκαστικα χρησιμοποιεις αγγλικα,το κανεις πολλα χρονια αυτο και μου σπαει τα νευρα και 2ον μωρη καριολα αφου αγαπας τοσο πολυ την επιστημη γτ παρατησες το πανεπιστημιο και δεν το συνεχισες ωστε να εισαι και εσυ ενας επιστημονας στον κλαδο που σου αρεσει,αλλα επελεξες να κανεις youtube και να μιλας απλα για επιστημη που εχει διατυπωθει απο αλλους,ετοιμο υλικο δηλαδη΄;

  13. Και ενα σημαντικο λαθως 48:13 εαν πεις σταθερα βαρυτητας ειναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΩΣ ειναι επιταχυνση βαρυτητας g=9.8 m/s² ενω η σταθερα βαρητητας που χρησιμοποιητε για παραδειγμα στην ακτινα μαυρων τρυπων η αλλιως schwarzchild (2GM/c)ειναι G= 6.11 ×10^-¹¹ Nm²×kg-².

  14. Ωραίο το μάθημα αλλά ένα λάθος το (g)=9,81 m/s^2 επιτάχυνση της βαρύτητας στην γη και όχι 10 m/s^2 το λέω για όσους θα πάνε κάποιου είδους μηχανική πχ για μένα πολιτικός μηχανικός

  15. Όταν βαριέσαι να περάσεις χρόνο πάνω από τα βιβλία για να αποκτήσεις την επιστημονική κατάρτιση και νομίζεις ότι η δημοφιλία σου στο youtube μπορεί να σου αποδόσει τον τίτλο του επιστήμονα…