Οι Δελφοί ήταν από τα αρχαία χρόνια τόπος λατρείας της Γαίας.


🏦🇬🇷🏦 ΔΕΛΦΟΙ !! Παλαιότεροι μύθοι περιλαμβάνουν παραδόσεις ότι η Πυθία, ή το μαντείο των Δελφών, ήταν ήδη η τοποθεσία ενός σημαντικού μαντείου στον προκλασικό ελληνικό κόσμο (ήδη από το 1400 π.Χ.) και, που αφιερώθηκε εκ νέου από περίπου το 800 π.Χ., όταν χρησίμευε ως η κύρια τοποθεσία κατά τη διάρκεια κλασικούς χρόνους για τη λατρεία του θεού Απόλλωνα.

Οι Δελφοί ήταν από τα αρχαία χρόνια τόπος λατρείας της Γαίας, της μητέρας θεάς που συνδέθηκε με τη γονιμότητα. Η πόλη άρχισε να αποκτά πανελλήνια επικαιρότητα και ως ιερό και ως μαντείο τον έβδομο αιώνα π.Χ. Αρχικά υπό τον έλεγχο Φωκαέων αποίκων με έδρα την κοντινή Κίρρα (σημερινή Ιτέα), οι Δελφοί ανακτήθηκαν από τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Ιερού Πολέμου (597–585 π.Χ.).

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την εδραίωση της Αμφικτυονικής Συμμαχίας, η οποία είχε τόσο στρατιωτική όσο και θρησκευτική λειτουργία που περιστρέφονταν γύρω από την προστασία του Ναού του Απόλλωνα. Αυτό το ιερό καταστράφηκε από πυρκαγιά το 548 π.Χ. και στη συνέχεια περιήλθε στον έλεγχο των Αλκμεωνιδών που είχαν απαγορευτεί από την Αθήνα.

Το 449–448 π.Χ., ο Δεύτερος Ιερός Πόλεμος (που διεξήχθη στο ευρύτερο πλαίσιο του Πρώτου Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ της Πελοποννησιακής Συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σπάρτης και της Δηλιοαττικής Συμμαχίας με επικεφαλής την Αθήνα) είχε ως αποτέλεσμα οι Φωκείς να αποκτήσουν τον έλεγχο των Δελφών και τη διαχείριση των οι Πυθικοί Αγώνες.

Οι Δελφοί ήταν από τα αρχαία χρόνια τόπος λατρείας της Γαίας. 1


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *