ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ 101…


🌍 ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ 101 🥱💤

🤓 Άλλο ένα μάθημα γεωγραφίας ξεκινά με μισόκλειστα μάτια (μισάνοικτα αν είστε τπτ αισιόδοξοι).

Θα ασχοληθούμε πρωνιάτικα με τα βασικά της ασιατικής ηπείρου. Εϊναι η μεγαλύτερη ήπειρος της Γης, και το 60% των σάπιενς ζουν εδώ, οι οποίοι μιλούν περισσότερες από 2300 αναγνωρισμένες γλώσσες.

⛰️ Το Έβερεστ είναι το υψηλότερο σημείο της Ασίας αλλά και της Γης αν μετρήσουμε από την επιφάνεια της θάλασσας, στα 8.848,86 μέτρα. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Το ύψος του φτάνει στα δύο τρίτα του ύψους της Τροπόσφαιρας!

⛰️⛰️⛰️Τα Όρη Κουνλούν είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της ηπείρου. Βρίσκεται στην κεντρική Ασία και έχει μήκος περίπου 3.000 χιλιόμετρα. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Λιούσι Σαν, με ύψος 7.167 μέτρα. Σε γεωγραφικό κουίζ θα απαντούσα τα Ιμαλάια
αλλά είναι η 4η μεγαλύτερη σειρά της Ασίας. Δεν με βλέπετε αλλά έχω σοκαριστεί.

🏝️ Το Βόρνεο είναι το μεγαλύτερο νησί της ηπείρου και το 3ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το νησί ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες: Μπρουνέι (1%) και Μαλαισία (26%) στον βορρά, και Ινδονησία (73%) στον νότο και αν δεν με απατάει η μνήμη μου είναι το μόνο νησί που χωρίζεται στα 3. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα ένα από τα παλαιότερα τροπικά δάση στον κόσμο.

🏞️ Η Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ασίας. Έχει συνολική επιφάνεια 3 Ελλάδες. Τη λέμε «θάλασσα» λόγω του τεράστιου μεγέθους της αλλά και επειδή όταν οι Ρωμαίοι πρωτοέφτασαν εκεί δοκίμασαν το νερό της και το βρήκαν τσιμπημένο στο αλάτι. Πολύ ένταση η κασπία θάλασσα. Άνιση η μάχη για την πρωτιά στις λίμνες της Γης: ξεπερνάει τις επόμενες έξι μεγαλύτερες σε έκταση λίμνες μαζί.

🏞️ Ο ποταμός Γιαγκτσέ, το μακρύ ποτάμι δηλαδή (όνομα και πράγμα), είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, με μήκος 6.300 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας βόρεια της Σαγκάης. Τα σάπιενς τον χρησιμοποιούν και για μεταφορές αλλά και για έμπνευση.

🎯 Το γεωγραφικό κέντρο της Ασίας είναι όπως συνηθίζεται σε όλες τις ηπείρους λίγο απροσδιόριστος όρος. Στον χάρτη σας δείχνω ένα απ’ αυτά, στο Yungfen της Κίνας. Η Ρωσία διεκδικεί επίσης το κέντρο της.

🧭 Όσον αφορά τα ακραία σημεία της Ασίας, το νοτιότερο βρίσκεται στην Ινδονησία, το δυτικότερο στη Τουρκία πάνω από τη Λέσβο, το βορειότερο και ανατολικότερο στη Ρωσία. Κι εδώ υπάρχουν αμφισβητήσεις αλλά δεν θα τελειώσει πότε το μάθημα έτσι.

Δεν ξεχνάμε τα ΣΟΣ:
1️⃣ Οι 100 ψηλότερες κορυφές της Γης βρίσκονται στην Ασία.
2️⃣ Στο τοπ10 μεγαλύτερων πόλεων, οι 7 είναι ασιατικές.
3️⃣ Μεγαλύτερη έρημος είναι η Γκόμπι, στην Κίνα και Μογγολία
4️⃣ Η Μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου επίσης βρίσκεται εδώ, Son Doong στο Βιετνάμ.
5️⃣ Στη Σιγκαπούρη απαγορεύεται να μασάς τσίχλα από το 1992. Ακούς Τάκη;

Το μαρτύριο τελείωσε, βγείτε για διάλειμμα 🥳

ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ 101... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *