Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας.


💦 Και αυτός είναι ο Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας 🇬🇷

💦 Ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Ξάνθης.

💦 Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ, 130 από τα οποία βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος.

💦 Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας 🇧🇬, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.

🦁 Ο ποταμός Νέστος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Γουοου! Και αμέσως σχηματίζεται η ερώτηση:

❓ Υπήρχαν λιοντάρια στην αρχαία Ελλάδα;

🦁 Πέρα από την μυθολογία και τις αναφορές του Ηρόδοτου, του Αριστοτέλη και του Ξενοφώντα, ερευνητές ανακάλυψαν απολιθώματα που ανήκουν σε λιοντάρια και πάνθηρες στο σπήλαιο Δολινη Βραώνας ενισχύοντας την άποψη ότι τα λιοντάρια ήταν μέρος της πανίδας κατά την αρχαία Ελλάδα. Έμοιαζε με το σημερινό ασιατικό λιοντάρι.

🐦 ΣΗΜΕΡΑ στον Νέστο βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα.

🧜‍♂️ Κατά τη μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος γεννιέται στην αρχή του χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με μετρημένους 12.456 ποταμούς (ή 3000 σύμφωνα με άλλη πηγή, 9456 πάνω, 9456 κάτω μικρή σημασία έχει) και 3000 Νύμφες.

🌊 Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς (αδερφή του Ωκεανού #ταυστερατουκοσμου).

❓ Πώς δημιουργήθηκαν οι περίφημοι μαίανδροι του Νέστου;

⛰️ Ο βραχώδης όγκος που ο Νέστος έπρεπε να διαβρώσει για να περάσει προς τη θάλασσα, είναι τόσο συμπαγής που ακόμα και οι τεράστιες, ορμητικές ποσότητες νερού στο πέρασμα των αιώνων στάθηκαν αδύνατες να τα νικήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν οι περίφημοι μαίανδροι ή μαιανδρισμοί – τα ζιγκ ζαγκ που βλέπετε στις φωτογραφίες από κάτω 👇

Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. 1
Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. 2
Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. 3
Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. 4
Νέστος, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. 5

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

7 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Φετινή Καλοκαιρινή από το παρατηρητήριο στην Δράμα

    Η πρώτη μου επαφή με το συγκεκριμμένο ποτάμι ήταν το χειμώνα του 2006 με τον καρβουνιάρη για τον Έβρο. Όσο κρατεί η διαδρομή από το Παρανέστι μέχρι τους Τοξότες είχα μείνει κολλημένος στο παράθυρο και αγνάντευα με το στόμα ανοιχτό σαν χάνος! 😛 Το ίδιο συνέβη και όταν επέστρεφα από τον Έβρο τον Μάιο του ίδιου χρόνου.

    Φέτος τα κατάφερα και μαζί με την οικογένεια κάναμε αυτές τις εκδρομές! Τόσο στα ορεινά της Δράμας, όσο και στους Τοξότες! Η χαρά των παιδιών που παίζανε στο ποτάμι ήταν απερίγραπτη! 🙂

  2. Και από πάνω το καράντερέ το μοναδικό παρθένο δάσος μας.
    Το ποτάμι έχει κάποια σημεία λες και είναι παράδεισος. Ψάρεμα πέστροφας με τα χέρια.

  3. Στο Δέλτα του Νέστου υπήρχε έως και το 1967-68 ένα από τα πιο παρθένα πεδινά, παραποτάμια δάση της Ευρώπης, κατάλοιπο του μεγάλου Γκοντζά Ορμάν (μεγάλο/ τεράστιο δάσος), με υπεραιωνόβια δέντρα και κάθε είδος ζώου, πτηνού και ζουλαπιού. Το δάσος αυτό έως και την εποχή του μεσοπολέμου εκτεινόταν από τη Χρυσούπολη του Ν. Καβάλας, έως και τη Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης. Αφού είχε ήδη απαλλοτροιωθεί το περισσότερο χάρη της αγροτοκαλλιέργειας, κατα τη διάρκεια της “Επταετίας” εγκαταστάθηκε εκεί η “Φωνή της Αμερικής” και δεν έμεινε τίποτε. Όταν έφυγε και μετά οι προσπάθειες μερικής αποκατάστασης και μάλιστες με λεύκες δεν λένε τίποτε. Στα σύνορα του Ν. Ξάνθης και Καβάλας, πλάι στη γέφυρα του Νέστου, ήταν το εξοχικό κέντρο “Παράδεισος” που γνώρισε δόξες και το χωριό Τοξότες (παλιά ονομασία Όξιλαρ). Κάποτε υπήρξε σημαντικός εμπορικός σταθμός των τρένων και στρατιωτικός κατα τις πολεμικές περιόδους, Δεν έχω πρόσφατη φωτογραφία, αλλά μια φορά, από τις τακτικές εκεί επισκέψεις μας, μ’ εψαχνε ο πατέρας μου, πεντάχρονο, χαμένο στα εμπορικά βαγόνια και στη μαγεία των μουτζούρηδων. Ύστερα κλείναμε τα μάτια στις σκοτεινές αλεπάλληλες γαλαρίες από εκεί ως το Παρανέστι και βγαίναμε κάθε φορά σ’ ένα σύννεφο καπνού με τη βαριά μυρωδιά του πετροκάρβουνου, το απόκοσμο σφύριγμα του τρένου και το ποτάμι να μας πηγαίνει κόντρα..

  4. Έχουμε κατέβει οικογενειακώς τον Νέστο με κανό. Από τις ωραιότερες περιηγήσεις ❤

  5. Επίσης, ο ποταμός προσφέρεται για κατάβαση με κανό οικογενειακώς. Είναι επιπέδου 1 (εύκολο) και διαρκεί μερικές ώρες, αναλόγως την διαδρομή που θα επιλέξετε. Το έχουμε κάνει μαζί με τα παιδιά μας όταν ήταν στο Δημοτικό, με οργανωμένο γκρουπ από εταιρεία που δραστηριοποιείται εκεί. Ήταν υπέροχη διαδρομή και σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  6. Περιμένω τις φώτος σας από τις ομορφιές του Νέστου και τις γύρω περιοχές 😇