Η Αυστραλία ήταν στη μέση του πουθένα, αργότερα εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο …


📍 Η Αυστραλία 🇦🇺 ήταν στη μέση του πουθένα, αργότερα εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο “κάπου” και τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο. Πως έγινε αυτό;

📍 Οι αντίποδες του κόσμου, είναι ένα νησί, αλλά ένα νησί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι τεράστιο – τόσο που είναι και ήπειρος, περιλάμβανοντας υποτροπικά δάση με πλούσια βλάστηση, μια έρημο που είναι καμίνι από τη ζέστη, κυματοειδείς σαβάνες και βουνά καλυμμένα από χιόνι.

📍 Αν οδηγήσει κάποιος από το Μπρίσμπεϊν μέχρι το Περθ, τότε θα έχει διασχίσει μια ολόκληρη χώρα αλλά η αντίστοιχη απόσταση σε πιο οικεία μέρη, θα ήταν σαν είχε πάει από το Λονδίνο, στη Βηρυτό, περνώντας από Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία και Συρία.

📍 Ως προς το ότι βρίσκεται στη μέση του πουθενά, ε, λοιπόν αν από το Μπρίσμπεϊν κοιτάξεις βορειοανατολικά προς την αντίπερα όχθη του Ειρηνικού, η απόσταση είναι 11.500 χλμ. μέχρι τις ΗΠΑ 🇺🇸, κατόπιν στα ανατολικά η Νότια Αμερική βρίσκεται στα 13.000 χλμ και ύστερα στα δυτικά από το Περθ ως την άλλη πλευρά του Ινδικού ωκεανού η απόσταση μέχρι την Αφρική είναι 8.000 χλμ.

📍 Ακόμα και ο γείτονας της Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία 🇳🇿 απέχει 2000 χλμ. στα νοτιανατολικά και από κει μέχρι την Ανταρκτική μεσολαβούν 5.000 χλμ θάλασσας.

📍 Μόνο αν στραφούμε προς τον βορρά βλέπουμε την πραγματική θέση της Αυστραλίας στον γεωπολιτικό χάρτη. Τότε αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων προηγμένη δημοκρατία με δυτικό προσανατολισμό η οποία έχει από πάνω της μια πολύ ισχυρή οικονομικά και στρατιωτικά χώρα – την Κίνα 🇨🇳.

📍 Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, βλέπουμε ένα κράτός ηπειρωτικών διαστάσεων τοποθετημένο ακριβώς στο κέντρο του Ινδοειρηνικού – της οικονομικής ατμομηχανής του 20ου αιώνα.

📍 Η Αυστραλία κοιτάζει τη γειτονιά γύρω της και αναρωτιέται τι ρόλο πρέπει να παίξει και με ποιον να συμπορευτεί.

📍 Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, η αφετήρια για μια χώρα δεν έιναι το τι επιθυμεί αλλά το τι μπορεί να κάνει κι αυτό ειναι κάτι που πολλές φορές περιορίζεται από τη γεωγραφία. Καλώς την! Το μέγεθος και η θέση της Αυστραλίας αποτελούν ταυτόχρονα δύναμη και αδυναμία.

📍 Την προστατεύουν μεν από τους εισβολείς αλλά εμποδίζουν την πολιτική της ανάπτυξη. Καθιστούν απαραίτητους τους εκτεταμένους υπερπόντιους εμπορικούς δεσμούς, απαιτώντας ένα ισχυρό ναυτικό που θα διασφαλίζει ανοικτές οδούς ναυσιπλοΐας. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί οτι η απόσταση απομονώνει την Αυστραλία από τους κύριους συμμάχους της.

📍 Κάπως έτσι ξεκινάει ο Τιμ Μάρσαλ την περιγραφή της Αυστραλίας στο πρώτο κεφάλαιο του τελευταίου του βιβλίου Η Δύναμη της Γεωγραφίας ( Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications ), ως χώρα-παίκτη-κλείδι για τη σύγχρονη ιστορία. Ακολουθούν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το ΗΒ, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Σαχέλ, η Αιθιοπία, η Ισπανία και τέλος το Διάστημα.

📍 Αν έχετε διαβάσει το Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας τότε η συνέχειά του, η Δυναμη της Γεωγραφίας είναι no brainer! Έρχεται και Πάσχα, βρείτε κάπου να το χωρέσετε κι αυτό. Οι ενδιαφερόμενοι τα τσιμπάτε από εδώ:

🏆 Η Δύναμη της Γεωγραφίας 👇
https://mikk.ro/DMyH

🏆 Οι Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας 👇
https://mikk.ro/DMyK

⚠️ Παίρνοντας τα δυο βιβλία απ’ τα παραπάνω λινκς να ξέρετε ότι βοηθάτε και τους γεωΓΡΑΦΙΚΟΥΣ χωρίς φυσικά να επιβαρύνεστε 😍

Η Αυστραλία ήταν στη μέση του πουθένα, αργότερα εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

27 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από έξι πολιτείες και δυο μείζονες επικράτειες. Οι έξι πολιτείες είναι οι ηπειρωτικές Βικτόρια, Δυτική Αυστραλία, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία, Κουίνσλαντ και η νησιωτική Τασμανία. Οι δυο μείζονες επικράτειες είναι η Βόρεια Επικράτεια και η Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, οι οποίες έχουν μικρότερο βαθμό αυτονομίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σχέση με τις πολιτείες. Στη φωτό από το αρχείο μου, οι διαιρέσεις της Αυστραλίας, οι κτήσεις της και φυσικά οι σημαίες τους.

  2. Αυστραλία, η χώρα που έξω από τις μεγάλες πόλεις, ότι περπατάει, πετάει, κολυμπάει, σέρνετε μπορεί να σε σκοτώσει!!! 😳😳😳

  3. Ειναι η ήπειρος που χωρίζεται στα δυπο από τον τροπικό του αιγόκερω…

  4. Η Αυστραλία δεν είναι Ήπειρος. Είναι χώρα. Ήπειρος είναι η Ωκεανία, η οποία περιλαμβάνει αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αυστραλία. Λόγω μεγέθους θεωρείται Ήπειρος, αλλά δεν είναι σωστό αυτό…

  5. Πόσο θα ήθελα να πάω είναι καταπληκτική χώρα κάθομαι και χαζεύω φωτό πολλές φορές μια ήπειρος κ
    Ξεχωριστή από τις αλλες

  6. Το “Advance Australia Fair”, σε στίχους και μουσική του Peter Dodds McCormick είναι ο εθνικός υμνος της χώρας. Καίτοι εξαιρετικά δημοφιλές δεν έγινε εθνικός ύμνος της χώρας το 1901 με την ανεξαρτησία (προτιμούσαν το God save the King ως εθνικό ύμνο), καθιερώθηκε ως τοιούτος μόλις στις19 Απριλίου 1984 https://youtu.be/gDC3XW5Idds

  7. Κατά τις καλοκαιρινές διακοπές μας φέτος κάναμε 8.500 χιλιόμετρα, από αυτά 2.400 συνεχόμενα σε τρεις ημέρες … και το πιο ωραίο, με ένα δίχρονο και ένα τετράχρονο στο αυτοκίνητο. Και το περισσότερο μέρος σε δρόμους με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, χωρίς κιγκλιδώματα με φορτηγά road trains με 3 και 4 ρυμουλκούμενα …

  8. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι αποικοι της Αυστραλίας ήταν Άγγλοι κατάδικοι που τους έστειλαν εκεί γιατί πίστευαν ότι δεν θα κατάφερναν τίποτα άλλο από το να πεθάνουν μια ώρα νωρίτερα. Εν τούτοις κσι ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες μέσα σε μια άγνωστη χώρα, με άγνωστες κλιματολογικες συνθήκες κατάφεραν όχι μόνο και επιβίωσαν αλλά δημιούργησαν ένα κράτος.

  9. Η μοναδική χώρα στον πλανήτη που ακόμα και Το σαλιγκάρι είναι δηλητηριώδης!!

  10. Στην σημαία της Αυστραλίας είναι ο αστερισμός ‘ο Σταυρός του Νότου ‘ φαίνεται μόνο στο νότιο ημισφαίριο.

  11. Μια και μιλάτε για τους “αντίποδες του κόσμου”, κοντα στο νοτιοανατολικό άκρο της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται ένα τοσοδούλικο νησάκι, που ονομάζεται Antipodes Island.
    https://www.google.com/maps/place/Antipodes+Island/@-49.6861812,178.7356335,13z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0xa80b42a0c6bc4d6b:0xcabda2b4cece4253!8m2!3d-49.6884372!4d178.7681305

  12. Θα ήταν ωραίο εάν μπορείς να μας γράψεις κάτι για τους ιθαγενείς της Αυστραλίας Ν. Ζηλανδίας. Ευχαριστώ.

  13. Η γη είναι επίπεδη και η Αυστραλία δεν υπάρχει, πείτε την αλήθεια ρε!🤣🤣🤣

  14. Πάντως τελευταία οι aboriginals δημιουργούν όλο και περισσότερο τη συνείδηση της ύπαρξης τους, της ιστορίας τους, και ότι στην πραγματικότητα είναι υπό κατάληψη. Επίσης υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι ίσως ο αρχαιότερος πολιτισμός στον κόσμο, αλλά δεν είναι κάτι που γίνεται ευρέως γνωστό …

  15. Πάντως η Αυστραλία αν και αποκρυσμενοι από όλους τους 《αλλους》,μάλλον μπαίνει ήσυχα και αθόρυβα στα τεκταινόμενα του πλανήτη, άλλωστε έχει ισχυρή επιρροή λόγω στεματος .Αλλά είναι cool και ταυτόχρονα ασφαλής. Θα δούμε τι ρόλο θα παίξει.

  16. Φαντάζομαι πως θα ήταν, αν δεν είχαν πατήσει το ποδι τους οι ξένοι λαοί.
    Οι Αβοριγινες θα κυριαρχούσαν απ’ άκρη σ’ άκρη. Ιδιαίτερη και παρθένα φύση.

  17. Την επισκέφτηκα πριν λίγα χρόνια και έμεινα στη Μελβούρνη σχεδόν έναν μήνα.Πολυ όμορφη και διαφορετική.💖

  18. Ωραίος χάρτης! 😍👏Μήπως από εδώ και πέρα με τέτοιου τύπου χάρτες να παρουσιάζατε τις χώρες και άλλα εδιαφέροντα μέρη της Γης;🗺

  19. Εδώ οι καλοί οι χάρτεςςςς: Λονδίνο – Βηρυτός μια αυστραλία δρόμος

  20. 🎁 Από τα τέλη του 19ου αιώνα η Αυστραλία και δευτερευόντως η Νέα Ζηλανδία περιγράφονται περιπαικτικά στην αγγλική καθομιλουμένη ως οι χώρες down under, λόγω της θέσης τους στο νότιο ημισφαίριο κάτω από όλες τις άλλες χώρες του χάρτη.