Η Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι γνωστή και ως η πόλη των δράκω…


🐉 Η Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας 🇸🇮 είναι γνωστή και ως η πόλη των δράκων! Ο δράκος είναι το σύμβολο της πόλης και έχει την τιμή να βρίσκεται στο έμβλημά της αλλά και στη γέφυρα του Δράκου που βλέπετε στη φώτο.

🐉 Ο θρύλος λέει ότι η Λιουμπλιάνα ιδρύθηκε από τον Ιάσονα, τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που έκλεψε το χρυσόμαλλο δέρας από τον βασιλιά Αιήτη. Με την Αργώ πέρασαν από τη Μαύρη Θάλασσα στον Δούναβη και στον Σάβα ώσπου έφτασαν στον παραπόταμο Λιουμπλιάνιτσα. Εκεί διέλυσαν το πλοίο τους για να το μεταφέρουν μέσω στεριάς στις ακτές της Αδριατικής, όπου ξαναέφτιαξαν το πλοίο και απέπλευσαν για την Ελλάδα.

🐉 Στο δρόμο τους προς την ακτή, σταμάτησαν σε μια μεγάλη λίμνη στα έλη κοντά στην πηγή του Λιουμπλιάνιτσα, όπου λέγεται ότι κατοικούσε ένας δράκος και φυσικά ο Τζέισον τον σκότωσε. Ήταν στα ντουζένια του εκείνη την εποχή και δεν χάριζε τπτ.

🇸🇮 Κάμποσα ενδιαφέροντα πραγματάκια για τη Σλοβενία θα βρείτε στο ποστ 👇

Γιατί φημίζεται η Σλοβενία;

Η Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι γνωστή και ως η πόλη των δράκω... 1
Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

32 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Επίσης, η ρουμάνικη Κωνστάντζα, είναι οι αρχαίοι Τομοί, ονομασθείσα έτσι από τα τεμμαχισμένα μέλη τού Άψυρτου, τού αδελφού τής Μήδειας, η οποία φεύγουσα με τον εραστή της Ιάσονα, τεμμάχισε τον αδερφό της εν πλώ, και πέταξε τα μέλη του στην θάλασσα προκειμένου να καθυστερήσει τον πατέρα της Αιήτη, ο οποίος τούς κατεδίωκε. (προκειμένου να πάρει πίσω το Χρυσόμαλλο Δέρας που είχε ήδη καταφέρει να αρπάξει ο Ιάσονας) . Ο Αιήτης, συλλέγοντας με υπομονή τα μέλη τού υϊού του, τα έθαψε όταν έφθασε στην ακτή, ονομάζοντας και την περιοχή Τομοί (από το τετμημένο σώμα τού υϊού του), αλλά η κόρη τού είχε ήδη απομακρυνθεί πολύ με τον Ιάσονα μέσα στον ποταμό Ίστρο ( αρχαίος Δούναβης ), και έτσι εγκατέλειψε την καταδίωξη και επέστρεψε στην Κολχίδα ( αρχαία Γεωργία ). Μετανοημένη για τον ”κατ’ ανάγκην” φόνο τού μικρού Αψύρτου, ονόμασαν τα πρώτα νησιά που συνάντησαν, Αψυρτίδες νήσοι ( είναι τα νησιά τής σημερινής κροατίας ).

  2. Ο Πρωτέας ,από το πρωτεύον οργανισμός ζει μέσα στο σπήλαιο postojnska,είναι τυφλό και μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή για χρόνια!

  3. Μην υποτιμάτε τον … Jason!!! Γιατί εκτός από καρδιοκατακτητής ήταν και δρακοφονιας

  4. Ήταν στα ντουζενια του εκείνη την εποχή και δε χάριζε τπτ….
    😂😂😂😂😂😂😂

  5. Από τα ομορφότερα κρατηδια της Ευρώπης. …σε φυσική ομορφιά σίγουρα!

  6. Για τους Σλοβένους,ο Ιασονας θεωρειται ο πρωτος Σλοβενος πολιτης γιατί αφοτου καθαρισε τη σαυριτσα,μπορεσε πλεον να κατοικηθει η πολη.

  7. Βρέθηκα στο Koper (της Σλοβενίας) δύο φορές στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Περιδιαβαίνοντας την παλιά πλακόστρωτη πόλη είδα δύο βιβλιοπωλεία με σχεδόν όλους τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στην ελληνική και σλοβένικη γλώσσα. Την πόλη την εξυπηρετεί αεροπορικά η Τεργέστη (Ιταλία στη σύγχρονη ιστορία της, παλιότερα άλλαζε χέρια κάθε τόσο). Κάπως έτσι, δεν πρόλαβα να μπω από Ιταλία και βρέθηκα στην Κροατία, διαπίστωσα ότι η Σλοβενία έχει μόλις το 1% της οριογραμμής της ακτές και έτσι η πόλη (5η σε μέγεθος) είναι και το σημαντικό της εξαγωγικό λιμάνι της Σλοβενίας και όχι μόνο. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μεν Ρωμαίοι που την κατέκτησαν την ονόμασαν Insula Caprea (γιατί πρώτα ήταν νησί) και σημαίνει Κατσικονήσι, ο δε Πλήνιος ο Πρεσβύτερος στην Naturalis Historia την αναφέρει με το ελληνιστικό της όνομα Αιγίδα (που σημαίνει το ίδιο). Παρά το εγγύς υποαλπικό κλίμα ο τότε (βλαχο-)δήμαρχος του (υπάρχουν παντού) μόλις είχε φυτέψει φοίνικες στην παραλία, που ανεμοδερνόντουσαν. Αυτό μπορεί και να είχε σχέση σημειολογικά 🙂και με τους κάμποσους κιτς πλαστικούς χρυσίζοντες φοίνικες στα δύο καζίνα, τύπου Las Vegas, λέμε, στα σύνορα με την Ιταλία (κάτι ανάλογο πχ με τα βορειοκεντρικά σύνορα μας).

  8. Το απολαύσαμε όλοι! Συνέχισε 😜
    Ειδικά “στα ντουζενια του” 😁

  9. Πολύ όμορφη πόλη με μεγάλο νεανικό πληθυσμό.
    Είχα την τύχη να βρεθώ εκεί πρόσφατα.

  10. Από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφτεί 👌❣️

  11. Υπέροχη χώρα.
    Χιλιογραμμένο αλλά μ’ αρέσει:
    sLOVEnia.

  12. Μια ομορφιά η πόλη οπωσδήποτε να μπει στην λίστα με τούς ταξιδιωτικούς προορισμούς σας. 🤩🤩