Η Πορτάρα της Νάξου είναι σίγουρα από τις πιο παράξενες πόρτες που φτιάχτηκαν …


🚪 Η Πορτάρα της Νάξου 🇬🇷 είναι σίγουρα από τις πιο παράξενες πόρτες που φτιάχτηκαν ποτέ μιας και είναι απ’ αυτές που δεν οδηγούν πουθενά!

🚪 Πάμε πίσω στο 530 π.Χ. όταν ο τύραννος της Νάξου, Λύγδαμις διέταξε την κατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς ναού στη βραχονησίδα Παλάτια απέναντι ακριβώς από τη Νάξο. Ο ναός θα ήταν αφιερωμένος σε κάποιον Θεό, πιθανότατα στον Διόνυσο 🍇 (που ήταν και ο Θεός του νησιού) ή στον Απόλλωνα ☀️ (μιας και ο ναός είχε κατεύθυνση προς τη γενέτειρά του, τη Δήλο)

🚪 Λέγεται ότι ο πόλεμος μεταξύ Νάξου και Σάμου ήταν ο λόγος που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ οι εργασίες. Κομμάτια του ναού λεηλατήθηκαν αλλά η πύλη ακλόνητη έμεινε εκεί σαν καινούρια μετά από 2500 χρόνια.

🚪 Μεσολάβησε και η κατασκευή ενός χριστιανικού ναού στο ίδιο σημείο τον 5ο ή 6ο μ.Χ. που διατηρήθηκε μέχρι και την Ενετοκρατία, όταν και καταστράφηκε ολοσχερώς, με τα μάρμαρά του να χρησιμοποιούνται σε άλλες κατασκευές, όπως το Κάστρο της Χώρας. Το μόνο τμήμα του που δεν καταστράφηκε, ήταν φυσικά η Πορτάρα. Το βάρος (80 τόνοι συνολικά) και ο όγκος των τεσσάρων μαρμάρινων πλακών φαίνεται να είναι η αιτία που σώθηκε.

🚪 Το μνημείο είναι ορατό από το πλοίο όταν εισέρχεται στο λιμάνι και μάλλον θα είναι μια σκηνή που θα σας μείνει όταν επισκεφτείτε τη Νάξο. Η βραχονησίδα ενώνεται από το 1919 με την Νάξο με μια λωρίδα γης.

🚪 Α πριν κλείσω να σας πω ένα ακόμη μυθοφακτάκι: Στην Παλάτια εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη, μετά την αρπαγή της από την Κρήτη. Εδώ την είδε και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ο Διόνυσος και την πήρε για να την κάνει γυναίκα του.

Η Πορτάρα της Νάξου είναι σίγουρα από τις πιο παράξενες πόρτες που φτιάχτηκαν ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

32 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Κοιτα να δεις , έχω πάει στη Νάξο της Σικελίας (Giardini Naxos) και στην δική μας όχι ακόμα 🤔.

  2. Πύλη είναι …..πανέμορφη και εντυπωσιακά ενεργειακή ….Κάποτε είχα την τιμή και την τύχη να παραβρεθώ με τη φίλη μου απ’ τα ωραιότερα νησιά η Νάξος…

  3. Τι βλέπω από το μπαλκόνι το καλοκαιρι! Τα μικρά πραγματάκια που φαίνονται σε όλη τη φωτό είναι τουρίστες

  4. Περί το 530 π.Χ. ξεκίνησε να χτίζεται ένας ναός από τον τύραννο Λύγδαμι, πιθανότατα προς τιμήν κάποιου θεού, για τον οποίο οι αρχαιολόγοι ακόμα διαφωνούν – επικρατέστερες οι θεωρίες για τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο-, αλλά έμεινε ημιτελής στην κατασκευή του. Πιθανολογείται πως η αιτία που δεν ολοκληρώθηκε, ήταν ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα σε Νάξο και Σάμο.

  5. Η Πορτάρα Νάξου, διάσημη και μοναδική σε όλον τον κόσμο, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σαγηνευτικό και άλυτο μυστήριο, γύρω από την οποία έχουν γραφτεί και λεχθεί πάρα πολλά. Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στη νησίδα Παλάτια, η οποία σήμερα είναι ενωμένη με τη Χώρα της Νάξου και ασφαλώς είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του πανέμορφου νησιού, η αγαπημένη στάση όλων των τουριστών για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

    Είναι δε το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κάθε ταξιδιώτης φτάνοντας με το πλοίο στη Νάξο και σίγουρα ένα από τα θεάματα που δεν θα ξεχάσει ποτέ του φεύγοντας από αυτήν. Εντυπωσιακή τόσο για το μέγεθος όσο και την κατασκευή της, μοιάζει να στέκεται στην αιωνιότητα και να οδηγεί παντού και πουθενά. Μια πόρτα «αίνιγμα», μια πόρτα του ηλίου που έχει διχάσει επιστήμονες, ερευνητές, αρχαιολόγους αλλά και απλούς επισκέπτες ως προς τη σημασία και τον ρόλο της.

  6. Πάντως οι αρχαιολόγοι και οι μελετητές, συμφωνούν ως προς το ότι ξεκίνησε να κατασκευάζεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και της Ήρας στη Σάμο. Ήταν ιωνικού ρυθμού, με μήκος 59 μ. και πλάτος 28 μ., ενώ η είσοδός του βρισκόταν στην δυτική πλευρά, κάτι το ασυνήθιστο για ναούς τέτοιου τύπου. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Λύγδαμις χάνει την εξουσία του από τους Λακεδαιμόνιους και τα σχέδια για την ολοκλήρωση του ναού διακόπτονται οριστικά.

  7. Απείρανθος, παλιά βαγόνια σμύριδας, υπέροχες ακτές δίχως κόσμο στα βόρεια και ανατολικά, ανάβαση στο Ζας, Κούρος Απόλλωνας και άλλα όμορφα. 😉https://bit.ly/3MXSgKJ

  8. Εάν δεν κάνω λάθος το σήμα κατατεθέν του National Geographic…

  9. Αυτό που πήγαιναν και έφτιαχναν χριστιανικούς ναούς πάνω στους αρχαίους τι να πω…έλεος…
    Η “μυθολογία” δεν είναι καθόλου παραμυθια….παραμύθια είναι αυτά που μας λένε τον τελευταίο αιώνα ΜΜΕ,πολιτικοί κ επιστήμονες

  10. Οδηγεί μέσα απ’το ηλιοβασίλεμα στα άπιαστα όνειρα μας

  11. Το εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου, τους κουρους που κοιτονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί αιώνες τώρα και αν έχετε όρεξη μία ανάβαση στο σπήλαιο Ζα.

  12. Πήγα περυσι!!
    Τι νησαρα!
    Τον αρχαίο ναό της Δήμητρας 💙

  13. Υπάρχει καί το λουτρό της Αριάδνης Ανατολικά στους προποδες των Παλαιών, πουξεχωριζει 20 εκ. περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

  14. Το ωραιότερο μνημείο της Νάξου κατ εμέ είναι ο Φωτοδοτης. Ψάξτε τον και δε θα χάσετε. Κάντε μια περιήγηση στο Σκεπονι , στον Άγιο Αρτέμιο στην περιοχή του Κυνιδαρου , στην Κεραμωτη, στο Λυώνα και στα Σμυριδορυχεια, και θ ανακαλύψετε ένα νησί που ούτε είχατε φανταστεί ότι υπάρχει.

  15. Πήγα πριν από καμιά 20ετία. Μεγαλύτερη από ότι την βλέπεις σε φωτογραφίες. Πολύ εντυπωσιακή, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα το καλοκαίρι.

  16. Επειδή όλοι ανεβάζετε καλοκαιρινές πάρτε μια από τοτε που χιόνιζε 3 μέρες συνεχόμενες, (70 ποντοι ύψος χιονιού)

  17. Τι να πρωτοθυμηθώ από Νάξο, χωριά, παραλίες, φαγητό έχει όλο το πακέτο για υπέροχες διακοπές

  18. Την παραλία μετά τη Μουτσούνα, μόνο με τα πόδια!

  19. Ο αλλος μυθος για την Αριάδνη λεει οτι επειδη ο Θησεας την εγκατέλειψε επεσε απο την πισω μερια της πορταρας και αυτοκτονησε.

  20. Deadmines WoW classic aka Ορυχεία Νάξου! Απίστευτη άγρια ομορφιά.

  21. Την πορτάρα θα την δούμε, θέμε δεν θέμε, όταν πάμε στη Νάξο. ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να δούμε στο νησί;