Θα την πω την αμαρτία μου δεν ξέραμε τπτ για το Κιριμπάτι , αλλά έπεσα πάνω σ’α…


💥 Θα την πω την αμαρτία μου δεν ξέραμε τπτ για το Κιριμπάτι 🇰🇮, αλλά έπεσα πάνω σ’αυτόν τον ενδιαφέροντα χάρτη και δεν μπόρεσα να το αφήσω έτσι.

🟧 Το κράτος βρίσκεται στην συμβολή του Ισημερινού με τον 180ο Μεσημβρινό (aka αντιμεσημβρινό) κι έτσι είναι η μόνη χώρα με εδάφη και στα 4 τεταρτημόρια.

🟨 Είναι στο σύνολο 33 νησιά με πρωτεύουσα την Ταράουα! Ανήκει στην Ωκεανία 🌏, έχει πληθυσμό 110,000 κάτοικους και το μέγεθος τους είναι όσο η Σιγκαπούρη 🇸🇬!

🟧 Ανακαλύφθηκαν από τον Τζον Μπαίρον το 1795 και εννοείται έγινε βρετανικό προτεκτοράτο το 1892!

🟨 Το Κιριμπάτι απέκτησε την ανεξαρτησία του στις 12 Ιουλίου του 1979.

💭 Νομίζω για μια πρώτη επαφή είμαστε καλά! Αν ξέρετε παραπάνω πράγματα, τα σχόλια γι αυτό είναι 🙂

Θα την πω την αμαρτία μου δεν ξέραμε τπτ για το Κιριμπάτι , αλλά έπεσα πάνω σ'α... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

19 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Ονομάζονταν Gilbert Islands. Το όνομα Kiribati (προφορά Κιριμπάς) είναι η απόδοση την τοπική γλώσσα του Gilbert.

  2. Είναι το 1ο μέρος που υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο και παρόλο που κάποια νησιά είναι τόσο κοντά με τη Hawaii είναι μια μέρα μπροστά

  3. Επίσης σε καμία 100ρια Χρόνια Κιριμπάτι δε θα υπάρχει καθώς θα είναι ένα από τα πολλα νησιωτικά συμπλέγματα που θα τα πάρει η θάλασσα λόγω της ανόδου της στάθμης της.

  4. Fan fuct: ενω γραφεται Kiribati, προφερεται “κιρμπάς” (δεν ξερω γιατι)
    Επισης τσεκαρετε και μια εκτενεστερη περιγραφη της χωρας στην καναλαρα Geography Now
    https://youtu.be/ZtoZlLj8t1c

  5. Είναι η χώρα που θυμάμαι να υποδέχεται πρώτη το μιλένιουμ με τελετουργικό χορό…

  6. τα 2 πιο ακραί νησάκια απέχουν όσο η Αυστραλία. Το νησάκι Κιριτιμάτι (νησί των Χριστουγέννων) είναι σχεδόν στο κέντρο του Ειρηνικού. Δε κάνει κρύο στα Κιριμπάτι, κρύο δεν έκανε ποτέ…

  7. Το «maneaba» είναι ένας κοινός χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται εκπρόσωποι από κάθε σπιτι του χωριού για επίσημες συζητήσεις και λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα.

  8. μοιάζουν με τα Τουβαλού (λεπτή λωρίδα γης με λίμνη από τη μία και ωκεανό από την άλλη. Προτείνω παραλία Τεΐριο στο δίπλα νησάκι της Ταράουα το Abaiang. Παράδεισος

  9. Πρώτη φορά το άκουσα όταν πριν κάμποσα χρόνια έπεσε στα χέρια μου το Ταξίδι στο Κιριμπάτι, του Εριχ Φον Νταίνικεν: https://www.politeianet.gr/books/daniken-erich-von-notos-taxidi-sto-kirimpati-116756

    “Ο Νταίνικεν σε ένα από τα ταξίδια του στο Κιριμπάτι, ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού λίγο πιο κάτω απ’ τον Ισημερινό, ακολουθεί τις υποδείξεις ενός ιεραπόστολου και αναζητά γιγαντιαίους τάφους, μυστηριώδεις κύκλους του θανάτου, ίχνη πελμάτων σε βράχους και μονόλιθους από παράξενο πέτρωμα. Στο Κιριμπάτι συναντάει τους Θεούς του Ειρηνικού. Καινούργια ίχνη τους ανακαλύπτει ακόμα στο Περού, στη Βολιβία, στο Κασμίρ και στο Στόουνχεντζ της Αγγλίας.”

    Ο συγγραφέας είναι υπέρμαχος της θεωρίας της επίδρασης εξωγήινων στους αρχαίους πολιτισμούς, το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Ένα σχόλιο που θυμάμαι, ήταν ότι το Κιριμπάτι είναι το μέρος που αλλάζει πρώτα ο χρόνος 😀
    Πάω να διαβάσω τα υπόλοιπα σχόλια!

  10. Και κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής κ της αύξησης της στάθμης της θάλασσας… Η κυβέρνησή τους έχει αγοράσει έκταση στα νησιά Φίτζι για να μετοικήσουν κ να συνεχίσουν να ζουν ως αγρότες.

  11. Ηδη από το 1999 δύο μικρά ακατοίκητα νησιά του Κιριμπάτι εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό, ενώ αρκετά άλλα έχουν πλέον εγκαταλειφθεί, εν μέρει επειδή τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο έχουν γίνει λιγότερο παραγωγικά, καθώς τα κύματα της θάλασσας στη διάρκεια καταιγίδων γεμίζουν αλάτι που μολύνει τις σοδειές των τροφίμων.

    Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση συμφώνησε με το Φίτζι να αγοράσει 24.000 στρέμματα δασικής γης έναντι 9,3 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (6,5 εκατ. ευρώ) στο νησί Βάνα Λέβου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τόσο τρόφιμα όσο και ενδεχομένως μια μελλοντική πατρίδα, αν η θάλασσα κατακλύσει τις ατόλες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της.

    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/183034/nisi-poy-vrisketai-stin-arhi-tis-gis-enas-exotikos-paradeisos-poy-katapinei-siga-siga-i

  12. Συγχαρητήρια για τα σχόλια όλων σας! Το εμπλουτίσατε απίστευτα!

  13. Το κράτος βρίσκεται στην συμβολή του Ισημερινού με τον πρώτο Μεσημβρινό (Γκρίνουιτς) ?? τι εννοείς ? ο μεσημβρινός του Γκρίνουιτς ”περνάει” απ’την αντίστοιχη πόλη στην Αγγλία αν δεν απατώμαι και όχι κάπου στον ειρηνικό ωκεανό.

  14. Και μόλις το σέκτιον με τα σχόλια έγινε 100 φορές πιο ενδιαφέρον απ’ το αρχικό ποστάκι! Να ‘στε καλά παίδες 💙