Και αυτή παιδιά μου είναι η Χιλή! Θα την έχετε μάθει πια! Η ονομασία της χώρας …


🇨🇱 Και αυτή παιδιά μου είναι η Χιλή! Θα την έχετε μάθει πια! Η ονομασία της χώρας στα χιλιανά ισπανικά είναι Τσίλε ή Τσίλι.

🇨🇱 Λέγεται ότι οι Ίνκας ονόμαζαν την κοιλάδα της Ακονκάγουα «Τσίλι», παραφράζοντας το «Τίλι» ,το όνομα δηλαδή ενός αρχηγού ιθαγενών που κυριαρχούσε στην περιοχή την εποχή του εποικισμού από τους Ίνκας τον 15ο αιώνα..

🇨🇱 Άλλοι πάλι λένε ότι έμοιαζε τόσο πολύ η κοιλάδα με την κοιλάδα Τσίλι στο Περού που της έδωσαν το ίδιο όνομα.

🇨🇱 Η θεωρία που μαρέσει εμένα περισσότερο υποστηρίζει ότι προέρχεται από την ιθαγενή λέξη των ινδιάνων Μαπούτσε «Τσίλι», που σήμαινε πιθανότατα «εκεί που τελειώνει η γη» ή «το βαθύτερο σημείο της γης» ή «γλάρος».

🇨🇱 Η Χιλή παιδιά είναι η πιο μακρόστενη χώρα στον κόσμο. Ενώ κατά μέσο όρο έχει πλάτος μόλις λίγο περισσότερο από 175 χλμ από τα δυτικά προς τα ανατολικά, από βορρά προς νότο έχει μήκος 4270 χιλιόμετρα (μεγαλύτερο από την αποστάση Κρήτης – βόρειας Σουηδίας).

🇨🇱 Γεωγραφικά η χώρα είναι απομονωμένη με την πανύψηλη οροσειρά των Άνδεων στα ανατολικά να τη χωρίζει απο την Αργεντινή και στον βορρά με την πιο άγονη έρημο του κόσμου, την Ατακάμα, που τη χωρίζει απο΄τη Βολιβία και το Περού.

🇨🇱 Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης μορφολογίας είναι οι μοναδικοί δύο πόλεμοι που διεξήγαγε η Χιλή μετά την ανεξαρτησία της ήταν με τους βόρειους γείτονές της, τη Βολιβία και το Περού, κατά τα έτη 1836-39 και 1879-83.

🇨🇱 Παρά το τεράστιο μήκος της, η παραγωγική αγροτική γη, η γεωργία και ο πληθυσμός της Χιλής συγκεντρώνονται σε ένα μόνο τμήμα της χώρας, στην Κέντρική Κοιλάδα, που περιβάλλει την πρωτεύουσα Σαντιάγο (πληθυσμιακός χάρτης στα σχόλια).

🇨🇱 Ούτε 100 χλμ από το Σαντιάγο βρίσκεται και το Βαλπαραΐσο που σας έχω ξανααναφέρει, το μεγαλύτερο λιμάνι στη δυτική ακτη της Ν. Αμερικής.

🇨🇱 Αυτή η γεωγραφική συγκέντρωση, καθώς και η εθνοτική ομοιογένεια της Χιλής συνέβαλε στην ενότητα της χώρας, η οποία δεν αντιμετώπισε τα γεωγραφικά αποσχιστικά κινήματα που μαστίζουν αλλές χώρες με παρόμοια μεγέθη.

🇨🇱 Να δούμε τώρα πως το κλίμα έχει επηρεάσει τη χώρα. Το κλίμα θα αφήσουμε απ’εξω;

🇨🇱 Η Χιλή σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της ηπείρου οι οποίες είναι τροπικές, μοιράζεται με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη τα δύο μεγάλα πλεονοεκτήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη της εύκρατης ζώνης στο νότιο άκρο της ηπείρου. Εδώ έχουμε υψηλότερη γεωργική παραγωγή και λιγότερες ασθένειες. Η γεωργία λοιπόν παρέα με τη αλιεία, τον ορυκτό πλούτο και τη βιομηχανία ήταν οι λόγοι που η Χιλή ήταν στις χώρες με το υψηλότερο μεσό κατά κεφαλήν εισόδημα στην ήπειρο.

🇨🇱 Και πληθυσμιακά έχει διαφορές η Χιλή με την υπόλοιπη Νότια Αμερική. Πριν έρθουν οι Ισπανοί το 1540 και καταλάβουν την περιοχή, εδώ ζούσε ένας αραιός πληθυσμός αυτόχθονων που δεν διέθετε τα πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα της πλούσιας πυκνοκατοικημένης αυτοκρατορίας των Ίνκας.

🇨🇱 Οι Ισπανοί έφεραν μαζί τους λίγους Αφρικάνους σκλάβους και έκαναν μικτούς γάμους με τους γηγενείς. Έτσι ο πληθυσμός της χώρας εξελίχθηκε σε ένα ομοιογενές σύνολο. Σήμερα οι Χιλιανοί είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους Ισπανοί και μεστίσο (μιγάδες ισπανών και ιθαγενών). Σχεδόν όλοι τους είναι καθολικοί και ισπανόφωνοι. Οι ιθαγενείς Μαπούτσε είναι η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα και αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού.

🇨🇱 Τώρα που το βλέπω το κείμενο αρχίζει και γίνεται σεντόνι. Και δεν έφτασα εκεί που ήθελα. Γκρρρρ! Η γεωγραφία, η ιστορία και οι άνθρωποι της Χιλής ήταν οι λόγοι που η χώρα είχε μια λιγότερο ταραχώδη πορεία από τις υπόλοιπες λατινοαμερικανικές χώρες. Πως φτάσαμε όμως στη δικτατορία του Πινοσέτ του 1973 η οποία είχε διάρκεια 17 ολόκληρα χρόνια;

🇨🇱 Σε αυτό το σημείο βρίσκομαι τώρα στη βιβλιάρα που διαβάζω Έθνη σε Αναταραχή του Jared Diamond (Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications) και με καλεί να επιστρέψω. Ο Jared εκτός από την κρίση στη Χιλή μελετάει τη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, εξετάζοντας θέματα γεωγραφίας, ιστορίας, γεωπολιτικής, οικονομίας και ανθρωπολογίας ενώ υπάρχει και μια ψυχολογική προσέγγιση του θέματος. Είμαι περίπου στο 1/3 του βιβλίου και μπορώ να πω ότι είναι εφάμιλλο των βιβλίων του Τιμ Μάρσαλ.

Οι ενδιαφερόμενοι το τσιμπάτε από εδώ 👇
https://mikk.ro/DN7i

⚠️ Αν το πάρετε απ’ το παραπάνω λινκ να ξέρετε ότι βοηθάτε και τους γεωΓΡΑΦΙΚΟΥΣ χωρίς φυσικά να επιβαρύνεστε 😍

Ο χάρτης με τις σημειώσεις μου είναι από το fine art america.

Και αυτή παιδιά μου είναι η Χιλή! Θα την έχετε μάθει πια! Η ονομασία της χώρας ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

25 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. – Από που καταγεστε κυριε;
    – Μαπουτσος από ινδιάνικη φυλή στην Χιλή.

  2. Από τις καλύτερες σελίδες του Facebook. Συγχαρητήρια

  3. Έχουμε και αρκετούς Έλληνες μετανάστες στην χώρα, τωρα είναι Τρίτη _Τετάρτη γενιά. Συνοικίες, μεγάλα κρατικά κτήρια, παραλιακοί, κεντρικοί δρόμοι, πλατείες εχουν Ελληνικά ονόματα.

  4. Ως Χιλιανός μπορώ να πω ότι η ανάλυση είναι πάρα πολύ καλή. Καλύπτονται οι βασικές πληροφορίες και επίσης κάνετε αναφορά σε κάτι βασικό: ότι δεν έχουμε τροπικό κλίμα.
    Ευχαριστώ και να είστε καλά!

  5. Στη Χιλή υπάρχει ο ποταμός Ακονάγκουα. (τι όνομα ρε φίλε…) με μήκος 142 χλμ. Οι πηγές του είναι στις Άνδεις.

  6. Η πιο δύσκολη, να αμυνθεί, χώρα της ιστορίας. Το απόλυτο χάος αποστάσεων. 😄

  7. Επίσης είναι και σεισμογενής χώρα. Είχε τύχει ο πατέρας μου ως ναυτικός σε σεισμό στο Βαλπαραισο. Θυμάται τη σκόνη που σηκώθηκε από την πόλη και όταν βγήκαν έξω, οι φτωχοί κάτοικοι που έμεναν σε ξύλινα παραπήγματα, τους έλεγαν “Paragas de madera mucho buenas”

  8. έρημος Ατακάμα, κορυφή Παρανάλ (στο βάθος διακρίνονται τα τηλεσκόπια VLT)

  9. Το διάβασα ολόκληρο αλλά έχεις δίκιο… μικρότερο καλύτερο..
    Αλλά τα γράφεις ωραία και μας παρασέρνεις!!!!!

  10. Ότι καλυτερο στο Φεισμπουκ είσαι Φίλτατε. Εάν μου επιτρέπεις το φίλτατε

  11. Ο Gus Fring από το Breaking Bad ήταν η αιτία που έμαθα ότι υπάρχουν Χιλιανοί αφρικανικής καταγωγής.

  12. Η Χιλή παράγει διαχρονικά, σκληροτράχηλους αμυντικούς που ακολουθούν πιστά τη λογική, ή η μπάλα ή ο παίκτης, γνωστά στην ποδοσφαιρική διάλεκτο και ως τσεκούρια!

  13. Έρημος Ατακάμα (το λευκό χρώμα που φαίνεται είναι αλάτι).