Οι #Γότθοι στην Ελλάδα!…


⚔️ Οι #Γότθοι στην Ελλάδα!

⚔️ Η #Ελλάδα υπό την ρωμαϊκή κυριαρχία βιώνε μια σχετική ειρηνική ρουτίνα χωρίς πολλές συγκινήσεις. Η ρωμαϊκή ασπίδα προστασίας που προσέφεραν οι λεγεώνες του Δούναβη ήταν ικανή να κρατήσει τους “βάρβαρους” μακριά απ’ τον σημερινό ελλαδικό χώρο.

⚔️ Ένα μόνο συμβάν διατάραξε την ατμόσφαιρα απόλυτης ασφάλειας που απολάμβανε η Ελλάδα για πολλά χρόνια. Ένα γερμανικό φύλο ονόματι #Κοστοβώκοι πέρασε αθόρυβα τις γραμμές άμυνας και παρείσφρησε στο ρωμαικό έδαφος καταλήγοντας στα βαλκάνια.

⚔️ Εμπόδια δεν συνάντησαν πουθενά μέχρι και νότια από τις ιστορικές Θερμοπύλες. Σύμφωνα με τον αγαπημένο μας Παυσανία, ένας πολίτης από την Ελάτεια ονόματι #Μνησίβουλος συγκέντρωσε μια στρατιωτική δύναμη με δικιά του πρωτοβουλία, η οποία κατόρθωσε να συντρίψει τους Κοστοβώκους. Ο ηρωικός μα άτυχος Μνησίβουλος δεν έζησε να χάρει την νικηφόρα έκβαση.

⚔️ Τον 3ο αιώνα τα γερμανικά φύλα με έφεση στη #λεηλασία περιπλανιόνταν στα εδάφη της αυτοκρατορίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι Γότθοι ήταν αυτοί που έβαλαν τέλος στην παρατεταμένη ασφάλεια από εξωτερικές απειλές.

⚔️ Οι Γότθοι από την αρχική τους κοιτίδα τη Νότια Σουηδία, είχαν κατέβει μέχρι την Ουκρανία και εγκαταστάθηκαν στις περιοχές γύρω από την Μαύρη Θάλασσα μαζικά. Γρήγορα εξοικειώθηκαν με τη ναυσιπλοΐα και δεν άργησαν να ανακαλύψουν ότι υπήρχαν πολλές και ανυπεράσπιστες πόλεις με μπόλικο πλούτο στη #Μικρά_Ασία.

⚔️ Έπειτα κατευθύνθηκαν προς τις παράκτιες πόλεις του Αιγαίου. Αφού πολιόρκησαν ανεπιτυχώς τη #Θεσσαλονίκη το 253 μ.Χ. ο αυτοκράτορς Βαλεριανός παρότρυνε εσπευσμένα τους Έλληνες να συγκεντρώσουν στρατό και να επισκευάσουν τα επί μακρόν παραμελημένα τείχη των πόλεών τους.

⚔️ Τις δεκαετίες του 250 και 260 Γότθοι #πειράτες λυμαίνονταν το Αίγαιο, ενώ η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Βάρβαροι από τον Βορρά, Πέρσες στην Αθήνα, και εξεγέρσεις στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας ήταν μερικά απ’ τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει.

⚔️ Στόχος των βαρβαρών ήταν το #πλιάτσικο κατά κύριο λόγο και η Έλλαδα αν και θεωρούνταν φτωχή επαρχία, αποτελούσε ακόμα πρόσφορο έδαφος απόκτησης λαφύρων.

⚔️ Η τελευταία και πιο καταστροφική εφόρμηση των Γότθων έγινε το 267. Κατέλαβαν το Άργος και την Κόρινθο καθώς και την #Αθήνα και τον Πειραιά. Στην περίπτωση της Αθήνας οι μπαρμπέριανς κατάφεραν να εισχωρήσουν μέσα από τα τείχη της πόλης και προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές.

⚔️ Οι #ανασκαφές φανέρωσαν ότι παρόλο που η ακρόπολη έμεινε αλώβητη, η περιοχή της αρχαίας αγοράς με όλα της τα μνημεία πυπρολήθηκε και μεταβλήθηκε σε σωρό ερειπίων.

⚔️ Καθώς οι Γότθοι υποχωρούσαν, το επεισόδιο του προηγούμενου αιώνα με τον Μνησίβουλο επαναλήφθηκε. Ο ήρωας μας αυτή τη φορά είναι ο #Δέξιππος ο Αθήναιος, ένας επιφανής ιστορικός. Συγκέντρωσε το θηρίο στρατιωτική δύναμη 2000 ανδρών και παρενοχλούσε αποτελεσματικά τους Γότθους, κερδίζοντας σημαντικό χρόνο ώστε να φτάσει ο αυτοκρατορικός στόλος έγκαιρα, και να τρέψει σε φυγή τους εισβολείς.

💡 Αυτά τα ωραία τα διαβάζω στο βιβλίο του Nicolas Cheetham Μεσαιωνική Ελλάδα (Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications). Ο συγγραφέας μελετά την Ελλάδα από την πτώση της ρωμαίκής αυτοκρατορίας μέχρι και τη φραγκοκρατία, μια περίοδος που έχουμε λίγο μαύρα μεσάνυχτα.

Μπορείτε να το τσιμπήσετε από εδώ με δωρεάν μεταφορικά 👇
https://mikk.ro/DTA5

📷 Ο χάρτης δείχνει τις γοτθικές επιδρομές τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Οι #Γότθοι στην Ελλάδα!... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

14 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Χιλιάδες χρόνια μας κλέβουν οι βάρβαροι! Και εμείς στο τέλος τούς κάνουμε πρωθυπουργούς

  2. George-Alexandros Kalandranis να για σένα που ξέρεις ποιοι είναι οι Γότθοι, οι Βησιγότθοι και οι Οστρογότθοι κοκ.
    Εγώ δεν θα τα μάθω ποτέ 🙈🙈🙈

  3. ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ οι επιδρομές των Ερούλων είναι μέρος αυτών των επιδρομών?

  4. 1000 ευχαριστώ για την πηγή. Επίσης ο Αλλάρυχος σε μία από τις επιδρομές του κατέστρεψε και την αρκετά παρεικμασμένη τότε Σπάρτη. Αυτό το γεγονός έκανε την Σπάρτη μόνο λίγα κτίσματα για όσους διανυκτέρευαν από το μάζεμα των ελιών. Μέχρι το χτίσιμο της καινούργιας πόλης από τον Όθωνα και την εποίκησή της από τους κατοίκους των διπλανών χωριών

  5. Από Πάτρα που είμαι εγώ αυτό που έχω παρατηρήσει ότι μόνο οι Ρωμαίοι ήταν καλοί

  6. Οι Γότθοι, το φύλο που κατέβηκε από τον Βορρά, εισχώρησαν στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αρχικά σαν μισθοφόροι και τελικά την κατέκτησαν. Οι Γότθοι στην πορεία χωρίστηκαν σε αυτούς που πήγαν στην Δύση οι Βησιγότθοι και σε αυτούς που πήγαν στην Ανατολική Ευρώπη οι Οστρογότθοι.

  7. Η Ευρώπη το 300 μ.Χ., με την κατανομή των Γότθων κοντά στη Μαύρη Θάλασσα

  8. Κύκλος από πέτρες στην περιοχή της Βόρειας Πολωνίας του Πολιτισμού Βίλμπακ, που συνδέεται με τους Γότθους