Το Hawa Mahal είναι ένα παλάτι κατασκευασμένο από κόκκινο και ροζ ψαμμίτη, στην…


🇮🇳 Το Hawa Mahal είναι ένα παλάτι κατασκευασμένο από κόκκινο και ροζ ψαμμίτη, στην Τζαϊπούρ της Ινδίας, περίπου 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Δελχί. Mahal σημαίνει παλάτι και Hawa, άνεμος ή αεράκι.

🌬️ Μερικά πραγματάκια για το παλάτι των ανέμων:

🏰 Χτίστηκε το 1799 από τον Maharaja Sawai Pratap Singh, εγγονό του ιδρυτή της Τζαϊπούρ. Εμπνεύστηκε τόσο από τη μοναδική δομή του Khetri Mahal (φώτο στα σχόλια) που έχτισε αυτό το μεγαλειώδες και ιστορικό παλάτι.

🐝 5όροφη η κατασκευή που μοιάζει με κηρήθρα εξαιτίας των 953 μικρών παραθύρων που ονομάζονται Jharokhas, διακοσμημένα με περίπλοκα δικτυωτά πλέγματα.

🔎Η αρχική πρόθεση του σχεδίου ήταν να επιτρέψει στις βασιλικές κυρίες να παρατηρούν την καθημερινή ζωή και τους εορτασμούς στον παρακάτω δρόμο χωρίς να μπορούν να τις δουν, αφού έπρεπε να υπακούουν στους αυστηρούς κανόνες του “purdah”, που τις απαγόρευε να εμφανίζονται στο κοινό χωρίς κάλυμμα στο πρόσωπο.

🌡️ Τα παράθυρα αυτά επέτρεπαν επίσης στον δροσερό αέρα από το φαινόμενο Βεντούρι, να διεισδύει στο εσωτερικό του παλατιού δημιουργώντας πιο ευχάριστες συνθήκες κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι.

⚠️Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το Hawa Mahal από τη θέα του δρόμου και πιστεύουν ότι βλέπουν την πρόσοψη του παλατιού, αλλά αμ δε, είναι η πισινή του πλευρά.

Περισσότερα στα σχόλια 👇

Το Hawa Mahal είναι ένα παλάτι κατασκευασμένο από κόκκινο και ροζ ψαμμίτη, στην... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *