⛯ Και αυτός είναι ο #Τουρλίτης ένας απ’ τους αγαπημένους μου ελληνικούς φάρους σ…


⛯ Και αυτός είναι ο #Τουρλίτης ένας απ’ τους αγαπημένους μου ελληνικούς φάρους στην #Άνδρο. Θαρρώ μετά τα κάστρα οι φάροι έρχονται 2οι στη λίστα με τις κατασκευαστικές αδυναμίες μου.

⛯ Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά την πρωτοχρονιά του 1897 με δυνατότητα να φέγγει μέχρι 11 ναυτικά μίλια μακριά (το ναυτικό μίλι ισοδυναμεί με 1.852 μέτρα).

⛯ Είναι κυλινδρικός με 7 μέτρα ύψος και χτίσμενος πάνω σε ένα βράχο μες τη θάλασσα απέναντι από το Ενετικό Κάστρο της Άνδρου.

⛯ Είναι ο πρώτος “αυτόματος” φάρος της Ελλάδας με τεχνολογία που του έδινε μεγάλη αξιοπιστία χωρίς να απαιτεί διαρκή επιτήρηση.

⛯ Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1943, ο βομβαρδισμός της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς (όταν συνθηκολόγησαν οι πρώτοι) κατέστρεψε μεταξύ άλλων και τον Φάρο.

⛯ Η φτυστή ανακατασκευή του φάρου έγινε το 1993 με χορηγεία του Γουλανδρή στη μνήμη της κόρης του. Οι κάτοικοι του νησιού αναφέρουν ότι είναι ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη χτισμένος πάνω σε βράχο. Δύσκολο να το διπλοτσέκαρω οπότε κρατήστε το φακτάκι με κάποια επιφύλαξη. Το σίγουρο είναι ότι η κατασκευή πάνω στην περιορισμένη βραχονησίδα θεωρήθηκε ένας μικρός κατασκευαστικός άθλος.

⛯ Εκτός απ’ τα σόσιαλ μίντια το σήμα κατατέθεν της Άνδρου έχει “ταξιδέψει” σε όλο το κόσμο ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων “Φάροι της Ελλάδας” των ΕΛΤΑ.

📷 Φωτογραφία από τον Σύλλογο Φίλων Περιηγητών

⛯ Και αυτός είναι ο #Τουρλίτης ένας απ' τους αγαπημένους μου ελληνικούς φάρους σ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

15 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Λατρεύω τους φάρους επειδή υπάρχει πολύ θάλασσα γύρω τους και αυτή η μοναξιά τους βγάζει έναν απίστευτο ρομαντισμό έτσι τουλάχιστον θα ένιωθα εγ ω αν ζούσα εκεί

  2. Φάρος “χιλιομιλι ” ! Σκάρφεια Φθιώτιδας!

  3. Μαζί σου…..θα μπορούσα να μείνω σε φάρο ρε φίλε…. είναι απίστευτοι….

  4. Οι φάροι γενικά είναι γαμάτοι και απίστευτα ατμοσφαιρικοί. ✌️

  5. Τι υπέροχη φώτο! Έχω λατρεία με τους φάρους ❤️❤️❤️

  6. Πανέμορφος φάρος, πανέμορφη η Άνδρος από άκρη σ’ακρη !!!

  7. Για πείτε για Άνδρο πραγματάκιααα. Τι να δεις, τι να φας, που να κολυμπήσεις

  8. Δεν ξέρω ποια φωτογραφία να πρωτοβάλω ρε παιδιά. (c) Christos Miaris