Το σήμα V…


Το σήμα V ✌️

Δυο δάχτυλα, δυο χειρονομίες, δυο διαφορετικές ερμηνείες.

🔸️Αν το σήμα γίνει προτάσσοντας το πίσω μέρος του χεριού, τότε είναι μια διόλου ευγενική χειρονομία που κυριαρχεί κυρίως στη Βρετανία για πάνω από έναν αιώνα.
Σε μια απόπειρα μετάφρασης της έννοιας, θα ήταν στα ελληνικά «άρπα την», με την ακραία απόδοσή της.

🔹️Ωστόσο, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τόσο η χειρονομία όσο κι η ερμηνεία αυτής, είχαν μια τελείως διαφορετική έννοια. Ο Βέλγος πολιτικός ονόματι Victor de Laveleye, ο οποίος εισήγαγε την εν λόγω χειρονομία όταν κατέφυγε στη Βρετανία όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη χώρα του. Ενώ ζούσε στην εξορία, ο de Laveleye είχε αναλάβει ως επικεφαλής των ραδιοφωνικών εκπομπών του BBC και πρότεινε οι ακροατές στην κατεχόμενη Ευρώπη να χρησιμοποιούν το γράμμα V ως σύμβολο της αντίστασης (Το V στα γαλλικά, σημαίνει victoire δηλαδή «νίκη», αλλά και στα Ολλανδικά το vrijheid, σημαίνει ελευθερία). Ο De Laveleye ήλπιζε ότι η καμπάνια του V, θα διαδοθεί σε όλη την Ήπειρο, και θα έκαμπτε το ηθικό των Ναζιστών. Ο βρετανικός τύπος γρήγορα διέδωσε αυτή την ιδέα, που έγινε δημοφιλής στους ανθρώπους της συμμαχίας που σχημάτιζαν το γράμμα V με τα δάχτυλά τους, έχοντας τις παλάμες γυρισμένες μέσα.

👉 Επιπλέον, για τη χειρονομία αυτή ως “νίκη” συνέβαλε σημαντικά κι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, για να ανακοινώσει τη νίκη, τοποθέτησε το μέσο και το δείκτη του με το γράμμα V.

☮️ Με την πάροδο των ετών, η εν λόγω χειρονομία μετέφερε το μήνυμα της ενθάρρυνσης κι αργότερα της ειρήνης.

#greekrockculture
Πηγές κειμένου:
newsbeast.gr & rsrub.ru

Το σήμα V... 1


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

4 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Φίλε Rock Κουλτούρα , με όλο το θάρρος τα έχεις κάνει λίγο μαντάρα. Δεν θεωρείται προσβλητικό το να σηκώσεις τα δύο δάκτυλα προτάσσοντας το πίσω μέρος του χεριού σου (την παλάμη σου), καθώς έτσι επικράτησε να συμβολίζεται το σήμα της νίκης, όπως αναφέρεις πιο πάνω……. Προσβολή και μάλιστα απειλή, είναι να δείχνεις τα δύο δάκτυλα με τη ράχη της παλάμης σου, ειδικά όταν είσαι Αγγλος και απευθύνεσαι σε Γάλλο. Η χειρονομία αυτή ξεκινά από τον 100ετή πόλεμο, μεταξύ Γαλλικού και αγγλικού στέμματος, ο οποίος έληξε το έληξε 1453, με την είσοδο των κανονιών στις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς κατέστησε άχρηστα τα τείχη. Την εποχή εκείνη λοιπόν δύο πόλεις άλλαξαν χέρια λόγω αυτής της πολεμικής συνθήκης (η Κωνσταντινούπολη και το Μπορντό). Πριν όμως την είσοδο των κανονιών στις πολεμικές επιχειρήσεις, είναι η είσοδος των Αγγλων τοξοτών, οι οποίοι έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, αχρηστεύοντας το ισχυρό γαλλικό ιππικό. Για να αχρηστεύουν το πλεονέκτημα που παρείχαν τα τόξα, οι Γάλλοι έκοβαν τα τα δάκτυλα (μέσο και δείκτη) των Άγγλων που συλλάμβαναν. Από την άλλη, οι Άγγλοι, για να υπενθυμίσουν τη ζημιά που έκαναν με τα τόξα τους, απευθύνονταν προς τους Γάλλους αντιπάλους τους με αυτόν τον τρόπο. Καλό μήνα

  2. …Η και της απειλής. Το σύμβολο με τα δυο δάχτυλα αλλά η παλάμη προ το πρόσωπο το είχαν εφευρέσει οι Ιρλανδοι τοξότες. Οταν τους έπιαναν οι Αγγλοι τους εκοβαν τα δυο δάχτυλα για να μη μπορούν να χειρίζονται το τόξο και να τους σκοτώνουν. Το συμβολο αυτό σημαινε ” κοιτα εχω ακόμα τα δυο μου δαχτυλα”

  3. Γιατί προτάσσοντας το πίσω μέρος του χεριού στην Βρετανία είναι άσεμνη χειρονομία? … Είναι πολύ ενδιαφέρον να το μάθουν κι άλλοι…. Όποιος θέλει το ψάχνει! είναι πολύ πιο παλιό από έναν αιώνα και δυστυχώς το άρθρο δεν το αναφέρει!