Ανακαίνιση μπάνιου βάφοντας πλακάκια και δάπεδο. Πριν και μετά.




Μερική ανακαίνιση μπάνιου βάφοντας τα πλακάκια του τοίχου και το πάτωμα σε μπάνιο 45ετίας. Σε ένα μπάνιο τόσων ετών οι επιλογές είναι δύο. Πλήρης ανακαίνιση ή οικονομικές, αλλά όχι πρόχειρες λύσεις.
Θέλοντας να βελτιώσουμε την κατάσταση του μπάνιου οι πρώτες κινήσεις ήταν να αλλάξουμε λεκάνη, έπιπλο μπάνιου και καθρέπτη. Τρία πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και σε πιθανή ανακαίνιση στο μέλλον. Δεν μπορούμε να επενδύσουμε κάτι παραπάνω στο υπάρχον μπάνιο, διότι οι σωληνώσεις είναι απρόβλεπτες και δεν ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι μπορεί να προκύψει.
Κάποια κακά σημάδια για την κατάσταση των σωληνώσεων είναι πχ στο πλυντήριο η αποχέτευση δεν προλαβαίνει να βγάλει τα νερά προς το σιφόνι με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει πίσω από το πλυντήριο. Σαν λύση μόνωσα τον σωλήνα και αναγκαστικά τα σπρώχνει όλα κανονικά προς το σιφόνι, με ότι ζόρι δέχεται το πλυντήριο από την πίεση. Ένα δεύτερο θέμα είναι ο γενικός διακόπτης ο οποίος γυρίζει γύρω γύρω χωρίς να κλείνει το νερό. Όταν ήθελα να αλλάξω την μπαταρία της μπανιέρας, έριξα την πίεση ανοίγοντας όλες τις βρύσες του σπιτιού και την άλλαξα με το νερό να τρέχει.
Έτσι η πιο προσιτή λύση είναι το βάψιμο που θα δείξω και στο βίντεο που ακολουθεί. Το κόστος υλικών είναι στα 120 ευρώ και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από όσο περίμενα. Αυτό μου επέτρεψε να στοκάρω και να κολλήσω τα σπασμένα πλακάκια και να γίνει το μπάνιο σαν καινούργιο. Για την αντοχή θα αναφέρω τα εξής. Το πάτωμα έδειξε μεγάλη αντοχή από τις πρώτες κιόλας ώρες. Όμως επειδή είναι μονόχρωμο, η παραμικρή φθορά θα κάνει μπαμ. Στα πλακάκια στους τοίχους αν γίνει η αρχή, ξεκολλάει πολύ εύκολα (τις πρώτες ώρες). Το καλό είναι ότι με το χρώμα που περισσεύει μπορούμε να διορθώνουμε πιθανές φθορές. Ο κατασκευαστής δηλώνει ότι μετά την ανάδευση με το σκληρυντικό χάνει τις ιδιότητες της αντοχής του μετά από 10 μέρες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα όμως στο να καλύψουμε μικροχτυπήματα.
Το μπάνιο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σχετικά άμεσα. Το πάτωμα μέσα σε 1 ώρα σχεδόν πατιέται άνετα και οι τοίχοι σε 6-7 ώρες νομίζω ότι δεν θα πάθουν κάτι αν θέλουμε να κάνουμε μπάνιο. Η μυρωδιά των χρωμάτων δεν είναι έντονη, αρκεί να αερίζεται καλά ο χώρος (ή ο χρήστης). Από εκεί και πέρα θέλει προσοχή με το καθάρισμα για ένα διάστημα 20 ημερών σύμφωνα με τον κατασκευαστή και αυτό περισσότερο για τα απορρυπαντικά. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την μονωτική ταινία, ήταν λόγω του ότι την έβγαλα αφού στέγνωσε το χρώμα.
Δεν είμαι ούτε υδραυλικός, ούτε μπογιατζής, ούτε υποστηρίζω το προϊόν. Για την αντοχή του σε βάθος χρόνου από υγρασίες κλπ. θα ενημερώνω στην περιγραφή και τα σχόλια. Πρώτη φορά το δοκίμασα και περιμένω και εγώ να δω.

Για την πρόοδο:
10/11/2020 Βάφτηκε

17/02/2021 Άλλαξα καρβουνάκια στο πλυντήριο και φαίνεται πάλι το μπάνιο. Καμία φθορά.

Είμαστε ο Δημήτρης και η Βίκυ και δημιουργούμε χειροποίητα αντικείμενα κυρίως από ξύλο, νήμα και ύφασμα. Στο κανάλι μας μπορείτε να παρακολουθήσετε κατασκευές βήμα βήμα, διάφορα μαστορέματα, συζητήσεις για σχετικά θέματα, αξιολόγηση εξοπλισμού, υλικών και πολλά άλλα. Μπορείτε να μας στηρίξετε πατώντας εγγραφή στο κανάλι μας.
H μουσική που συνοδεύει τα βίντεό μας, είναι από τον Athan Hilaki και μπορείτε να τον απολαύσετε εδώ:
Η σελίδα μας στο facebook που μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με τις δημιουργίες μας είναι:
Κάποιες δημιουργίες που διαθέτουμε προς πώληση μπορείτε να τις δείτε εδώ:

Δικά μας χειροποίητα προϊόντα μπορείτε να βρείτε εδώ:
Είδη για το σπίτι μπορείτε να βρείτε εδώ:
Για δώρα και gadget δείτε εδώ:

Facebook /
Instagram /
Ε-shop /

Music – Athan Hilaki /
Εργόχειρο Βαμβακά /

Βίντεο από το κανάλι Empnoia Crafts and DIY


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

20 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Πριν απο 5 χρόνια έβαψα 25 μπάνια μικρού ξενοδοχείου (όχι πατώματα).Μου πρότειναν διάφορες εταιρίες και είδη.Τελικά χρησιμοποίησα το Mobilac της Χρωτεχ.Πολύ πιο οικονομικό και ακομα αντέχει. Κανοντας ολη τη προεργασία που λες (στοκαρισματα κλπ), ελαφρύ ξυσιμο στα πλακακια για να φυγει η γυαλαδα και 2 χερια. Το πρώτο ελαφρά αραιωμένο δινοντας βαση στους αρμούς και το δευτερο προσθέτοντας 15% βερνίκι (συμβατό της ιδιας εταιρίας) μέσα στο χρώμα. Τρίτο χέρι,αν και όταν χρειαζόταν, επίσης με προσθήκη βερνικιού. 2 κιλά ανα μπανιο με το αναλογο βέρνίκι, κόστος 30-40 ευρώ.

  2. Πριν τρία χρόνια πέρασα το μπάνιο κ άρχισε να ξεφλουδίζει: Το μπάνιο είναι χάλια Μπορώ να το φτιάξω κ πως:ίσως δεν ήταν καλό το υλικό: Μύριζε πολύ άσχημα

  3. Πολύ ωραίο το βίντεο σου φίλε μου.Επειδη και εγώ θέλω να κάνω ανακαίνιση στο μπάνιο μου θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις τι επιλογές σε χρώματα υπάρχουν;

  4. Εγώ να ρωτήσω δηλαδή μέσα σε μια μέρα έγιναν όλα;και πόσο περίμενες μέχρι να το χρησιμοποιήσεις ή και να το καθαρίσεις;επίσης από μυρωδιά έχει έντονη μυρωδιά;γιατί σκέφτομαι να το κάνω μόλις καλοκαιριασει αλλά έχω μικρό μωρό στο σπίτι.

  5. Πολύ ωραίο. Ήθελα να ρωτήσω: αφού είναι υδατοδιαλυτο κ φεύγει εύκολα με σφουγγάρι όπου λερώνει, τι γίνεται με τα νερά κ τους υδρατμούς που θα επικρατούν στον χώρο???
    Μετά απο το χρώμα έχετε περάσει κάποιο υλικό που θα "κλειδώνει- σφραγίζει" το χρώμα κ θα το προστατεύει κ θα απωθεί τα νερά?
    Τι διάρκεια έχει γενικώς αυτή η "τεχνική" όταν ένα μπάνιο χρησιμοποιείται καθημερινώς απο όλη την οικογένεια?
    Κ αν επιτρέπεται πόσο περίπου κοστίζουν τέτοιου είδους χρώματα. Σας ευχαριστώ.

  6. Πολύ ωραίο βίντεο τώρα το είδα.εγώ το έκανα πριν μια εβδομάδα και έχουν βγεί πολύ ωραία τα πλακάκια εβαψα και την μπανιέρα και έγινε καινούργια