Αναπαλαίωση παλιού εργαλείου βήμα βήμα




Νοσταλγία παλιάς εποχής και η επαναφορά του στο σήμερα ….ένα εργαλείο που οι φίλοι εδώ είπαν ότι ήταν για να σχίζουν ξύλα και όχι για την πέτρα …. που νόμιζα εγώ

Βίντεο από το κανάλι SK METAL SPIROS


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

35 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Γεια σου ρε Σπύρο Λεβέντη ξέχωρα ότι είναι ένα πολύ ωραίο βίντεο το έφτιαξες πάρα πολύ όμορφο Και με μεράκι, αλλά πιο όμορφο απ' όλα είναι ο σεβασμός που έχεις γενικότερα και σε αυτό το Παλιό εργαλείο που βρήκες πεταμένο. οπωσδήποτε έχει την ιστορία του και μπράβο Σπύρο Αφιέρωσες χρονό και υλικά, φυσικά και το έκανες σαν καινούργιο να 'σαι καλά Σπύρο μου πάντα να έχεις υγεία Και όλα τα καλά του θεού εύχομαι φιλιά πολλά Σπύρος από Λονδίνο!!!?

  2. Να είσαι καλά Σπύρο. Τελευταία κληρωνομησα 2 τέτοια, καί χωρίς να ξέρω για τι δουλειά είναι ακριβώς τα κράτησα. Τώρα ξέρω. Θα τα επισκευάσω και θα μπουν στη συλλογή μου!!

  3. Μπράβο φίλε Σπύρο. Παλιά ότι χαλούσε το φτιάχνανε πλέον μόνο πετάμε και είναι κρίμα, είναι πολύ όμορφο να φτιάχνεις έχω μπει στην λογική πολλές φορές να φτιάξω κάτι είτε κάτι παλιό είτε ένα εργαλείο από την αρχή που να είναι στα μέτρα μου ή να είναι μόνο για μια δουλειά και πολλές φορές μου λεν κάποιοι μα αξίζει…. Ναι πιστεύω αξίζει ή για να κουβαλάει ιστορία ή για να κουβαλάει μνήμες. Χαίρομαι πολύ που βλέπω ανθρώπους σαν εσένα που αυτό που φτιάχνουν το μοιράζονται κάτι που δεν το κάνουν όλοι πραγματικά μπράβο χαίρομαι να σε βλέπω αν και νέος στο κανάλι σου νέος ως προς την εγγραφή αλλά πραγματικά επειδή μου αρέσει όλο αυτό που κάνεις θα ήθελα πολύ να το συνεχίσεις και κάτι ακόμα θα ήταν πολύ καλό να κάνεις και μια παρουσίαση ως προς τα εργαλεία ποια έβγαλαν τα λεφτά τους και ποια όχι βλέπω χρησιμοποιείς πολύ την Helix κάνει για παράδειγμα κάνει την δουλειά της με κέφι της παρουσιάσεις που έκανες της είδα απλά θα ήθελα να επανέλθεις με βίντεο που να εξηγείς που μειωνεκτουν και μέχρι που φτάνουν. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις τι λέω και φυσικά αν θέλεις μην το πάρεις σαν υπόδειξη. Να σε καλά και να μας παρουσιάζεις όμορφα βίντεο ας βλέπουμε και κάτι όμορφο εμείς που δεν βλέπουμε τηλεόραση… Να περνάς όμορφα και δημιουργικά.

  4. Στα μερη μου τη λεμε σκεπαρνια.Τη χρησιμοποιουμε στα πολυ σκληρα χωμματα και οταν βρισκουμε πετρες εντος.Επισεις για να ξεριζωσουμε μικρους θαμνους.Το εργαλειο που θυμιζει δρεπανι ειναι ο παλιουροκοφτης.Το χρησιμοποιουμε για να κοβουμε θαμνους,αγκαθια,παλιουρια και καποια κλωναρια απο δεντρα

  5. Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα Σπύρο.Τσεκουραξίνα την ξέρω εγώ.Οσο για το άλλο εργαλείο που θες να αναπαλαιώσεις λέγεται βατοκόπι.Τουλαχιστον έτσι το ξέρω εγώ.Πολλα μπράβο

  6. ΕΙΧΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΜΕ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΖΟΥΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ.ΚΙ ΕΓΩ ΤΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΑ.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΕΤΙΕΤΑΙ.ΚΑΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ.ΕΙΝΑΙ ….ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ

  7. Νομίζω πως είναι δίκοπη τσάπα. Έχω ένα αντίστοιχο από τον παππού, μεγαλύτερο. Είναι στο μέγεθος του καζμά. Νομίζω πως το χρησιμοποιούσαν για σκάλισμα σε πιο πατροδες έδαφος. Με αυτό εγώ ο πατέρας μου και ο παππούς μου είχαμε βγάλει το αμπέλι. Ξελακονες λίγο τον κορμό και με την άλλη πλευρά που είναι σαν τσεκούρι εκοβες τον κορμό. Κάτι αντίστοιχο του καζμά νομίζω πως είναι.

  8. Το χάλασες κρίμα
    Η φωλιά για το ξυλο σε τέτοια εργαλεία ήταν οβάλ δεν έπρεπε να την γεμίσεις
    Το άλλο εργαλείο στα μέρη μου το λένε κλαδευτηρα ή κοσορα και είναι σφυρήλατο συνήθως από σούστα
    Το κωνικό είναι η λαβή για το πιάσιμο όχι για να μπει στηλιαρι

  9. Μπραβο σπυρο για την προσπαθεια το εκανες γυαλι! Αλλα να ξερεις οτι του εχεις αφαιρεσει και αρχικη επιφανεια η αφαιρεση της σκουριας στα ιστορικα αντικειμενα με μηχανικο τροπο πρεπει σταματαει στο επιπεδο του μαγνητιτη. Οταν θα δουλευεις με συρματοβουρτσα και ντρεμελακι θα φτασεις σε ενα σημειο που ο σιδηρος θα εχει ενα σκουρο ανθρακι χρωμα αυτος ειναι ο μαγνητιτης ο οποιος ειναι το τελευταιο στρωμα μετα τον καθαρο σιδηρο και αν τον αφησεις λειτουργει και προστατευτικα στην επερχομενη οξειδωση κατοπιν κερωνεις η περνας ενα χερι με λαδι να απομονωσεις το αντικειμενο απο το οξειδωτικο περιβαλλον αυτα τα λιγα απο μενα και ξαναλεω οτι ειναι διαδικασια για ιστορικα αντικειμενα χωρις να αποτελει ντεφακτο συνταγη για ολες τις περιπτωσεις καθε αντικειμενο ειναι μοναδικο. Υγεια παιδια να εχουμε και ολα θα γινουν. Σπυρο εχω μαθει πολλα απ το καναλι και σε ευχαριστω θερμα να σαι καλα!

  10. Σωστά..
    Ματουκα Η δικοπη το ονομάζουμε στα μέγαρα.
    Ομως δεν το εχομε …γιατι ακομα το δουλεύουμε..για εργασία με πέτρα.
    Είναι καθαρα εργαλειο αγρότη στις ελιές και στα αμπέλια.
    Είναι καλοακονισμενη και καθαρίζει την ριζα της ελιάς από τα άγρια..κοβει κλαρια λεπτα στο κλαδεμα για να μείνει το χοντρό ξύλο που θα πάει στο τζάκι…και αντίστοιχα στο αμπέλι.
    Λειτουργεί και σαν τσεκούρι και σαν μικρό τσαπι γι'αυτό και θέλει καλό ζυγισμα!

  11. Καλως τονε ,μαυρα ματια καναμε να σε δουμε .Καλο το εργαλειακη ,γεματο ιστορια και αναμνησεις .Ποιος ξερει αν θα ζει αυτος ο ανθρωπος που το αφησε εκει η οχι … Σπυρο θελω μια χαρη .Θελω να μου πεις το κοστολογιο απο το V F D που εχεις βαλει στον τορνο σου .Ευχαριστω πολυ Γιαννης

  12. Έχω από τον Παπου μου 3 τσαπια και κασμα 150 ετών τουλάχιστον φτιαγμένα σε καμίνι. Ιδιαιτερότητα έχουν ότι το μέταλλο της "κοπής " είναι διαφορετικό πιο σκληρό δεμένο πάνω στο άλλο (κολλημένο) με φωτιά (καμίνι) ! Τα κρατώ και τα δουλεύω για την αξία τους πέρα από την ανάμνηση!

  13. Καλημερα φιλε! Αν το εβρισκα εγω δεν θα προσπαθουσα να το πειραξω…. με ηλεκτρολυση θα του εβγαζα τις σκουριες, θα εφτιαχνα μια γυαλινη προθηκη εκθεματων και θα το εβαζα μεσα με μια μπρουτζινη ταμπελιτσα που θα χαραζα το ιστορικο του, για να μπορει ο καθε ενας που το βλεπει να πληροφορειται το τι βλεπει, τι χρηση ειχε, πως βρεθηκε αλλα βασικα απλα για μενα! . Δυστυχως ομως δεν το βρηκα εγω… Και παλι καλημερα σου.

  14. Τα ταλέντα σου ξεδιπλώνονται ενα -ενα,μεχρι και αναπαλαιώσεις μετάλλων κανεις Δάσκαλε.Την καλημέρα μου απο τον Βολο.

  15. Αυτο το εργαλειο λεγετε Μαναραξινο !!! Εχει τραβηξει πολυ δουλια και ειναι πολλες φορες ατσαλωμενο στον τοτε τοπικο σηδηρουργο!!!!
    Το χρησιμοποιουσανε για πολλες δουλιες!!Οπως για να σκαψουνε το χωραφι να βγαλουνε φρυγανα για να αναμουν το φουρνο για το ψωμι να σχισουνε ξυλα για το τσακι να βγαλουνε αγριλιες και να τις μεταφυτεψουν !!! Ολοι στα Νησια ειχανε αυτο τον τυπο Μαναραξινο!!! Που οταν φαγωνοτανε την φτιαχνανε στον Μαστορα με καμινη και οχι με τορνο!!!
    Αυτο απο οτι φενεται ο παππους του εφαγε τα μεδουλια και δεν φτιαχνωτανε πλεον και το παρατησανε στο τροχαλο!!!!! Στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ οι παλιες γενιες ηταν σκληροτραχιλες στη δουλια!!! Γιγαντες που λεη ο λαος!!! Φανταστητε για να χτισουνε ενα πεζουλι σε χωραφι στα θεμελια βαζανε τεραστιες πετρες που τις βγαζανε επι τοπου . Τις μετακινουσαν με λοστους και με τα ποδια, Ξαπλωνανε κατω με την πλατη και σπρωχνανε με τα ποδια για να την βαλουν στη θεσης!!!!

  16. Την καλησπέρα μου η πρόκες που δείχνεις η σφήνες που λές δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο . Αυτά είναι κοπίδια που η τότε πετράδες σκίζαν τον βράχο στην μέση, βρίσκανε τα νερά του βράχου και τα καρφώνανε ανα μια παλάμη κατά μήκος του βράχου με την βαριοπούλα και μετά χτυπάγανε με την βαριά ωσότου να σκίσει ο βράχος. https://www.youtube.com/watch?v=v-NsirLXUMk... Όσο για το παλιεροκόπη που λέμε εδώ στην Θεσσαλία είναι το τότε πριόνι για το κόψιμο των κλαριών, δεν ανέβαιναν απάνω στα δέντρα και με αυτό κόβανε τα αχόρταγα στα ψιλά δέντρα, ότι έκανες με το πριόνι στις ελιές το οποίο κατέληξε να γίνει σκιστήρη για κορμούς. Προσωπικά τα θεωρώ Ιστορικής και ανεκτίμητης αξίας ,αν και δέν έχουν αξία στο εμπόριο αλλά είναι η Ιστορία μας.

  17. Γεια σου Σπύρο. Πολύ ωραίο το εργαλείο!!!!!! Αλλά έχω βρει και εγώ ένα εργαλείο πρόσφατα και δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Κάποια στιγμή θα σου στείλω μερικές φωτογραφίες!!!!

  18. Εχω ένα ίδιο σκουριασμένο που το βρήκα πεταμένο και το μάζεψα. Σε κάποια σημεία θέλει τροχό αλλά τα πολλά λέω θα τα βγάλω με ηλεκτρόλυση για όσο το δυνατόν λιγότερη φθορά.Ωραίο το αποτέλεσμα πάντως .Μπράβο.

  19. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΠΥΡΟ,ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ.ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΜΝΗΜΕΣ,ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΦΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕΣ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ""ΑΝΟΙΞΩ"" ΠΑΛΙΟ ΚΟΡΜΟ ΠΕΥΚΟΥ!!!!

  20. Μπράβο σου Σπύρο, τρελαίνομαι για παλιά εργαλεία. Έχω αναπαλαιώσει ένα σίδερο (σιδερώματος ),που δουλεύει με κάρβουνα. Τώρα παλεύω με μια παλιά ζυγαριά (παλάτζα),που μετράει με οκάδες.

  21. Καλησπερα Σπυρο…εχω κ γω ενα τετοιο λιγο πιο μικρο…αλλα οχι τοσο παλιο…ηταν βασικο εργαλειο αυτο στους προγονους μας…ανεξαρτητως περιοχης!

  22. Καλησπέρα Σπύρο.

    Σύμφωνο φίλε ότι τα παλιά εργαλεία κουβαλάνε μνήμες.

    Πολύ ωραία δουλειά με μεράκι.