Κολληση χαλκόσωληνων με ασφαλή τρόπο βήμα βήμα και σημεία προσοχής




Μια πολλή γρήγορη κολληση με πλήρη ασφάλεια και για υψηλές απαιτήσεις πίεσης , βήμα βήμα

Βίντεο από το κανάλι SK METAL SPIROS


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

23 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Καλησπερα κυριε Σπυρο θελω να παραγγειλω την helix super mini 160 καλουσα στο σταθερο τηλεφωνο δεν απαντησε κανενας να ρωτησω αν γινεται με αντικαταβολη γιατι ειμαι απο νησι

  2. Σαν το μαλακό χαλκό με σκληρή κολληση δεν έχει… και με Μαπ και με οξυγόνο… Πολύ όμορφο βίντεο 👏👏👏

  3. Χρόνια σου πολλά, με υγεία. Πολλή ωραίο το φλόγιστρο της ΥΑΤΟ. Βλέπω ότι αγκαλιάζει την χαλκοσωλήνα, που είναι πολλή σημαντικό για το ζέσταμα της και την κόλληση!. Επίσης μπορείς να σταματήσεις την φλόγα με τον διακόπτη που έχει , για λόγους ασφαλείας στο χώρο εργασίας!.
    Αυτό που θα θελα να πω, είναι ότι 3 είναι τα πιο σημαντικά για την κόλληση χαλκοσωλήνας.
    Πρώτον να είναι ξυμένος – καθαρισμένος ο χαλκός αλλά και το εξάρτημα, με την ειδική βούρτσα (15-22mm διάθεση leroy merlin και στο διαδίκτυο) εσωτερικού και εξωτερικού ξυσίματος – καθαρίσματος ή την "ταινία Τριβής χαλκοσωλήνων της DIMCO" που πωλείται στα καταστήματα υδραυλικών ειδών, για εξωτερικό καθαρισμό όπου δεν μπαίνει η βούρτσα. Σμυριδόπανο δεν την καθαρίζει όσο πρέπει.
    Δεύτερον να μην έχει νερό μέσα η χαλκοσωλήνα, και δυσκολεύει το ζέσταμα της. Το οποίο αν έχει, το αφαιρούμε με αλφαδολάστιχο μέσα στην σωλήνα, κλείνοντας με το δάχτυλο μας την μία πλευρά του, και έτσι αφαιρούμε το νερό βγάζοντας το λάστιχο όσες φορές χρειάζεται με το νερό μέσα του. Η άλλη λύση είναι φυσώντας από την άλλη πλευρά (π.χ.βρύση) όσο χρειάζεται. Εναλλακτική λύση, σε περιπτώσεις με νερό μέσα, τα ρακόρ μηχανικής σύσφιξης. Ενώσεις με κόλληση γίνονται με μούφες, ή με γωνίες για πιο εύκολη εφαρμογή, σε σταθερή τσιμενταρισμένη χαλκοσωλήνα μέσα στο έδαφος.
    Τρίτον να ζεσταίνουμε την χαλκοσωλήνα όσο να πετύχουμε την θερμοκρασία (230 οC) για να λιώσει η κόλληση, όχι παραπάνω!. Και καλό είναι σε μεγάλες διατομές, να ξεκινάμε την κόλληση πρώτα από κάτω, και μετά από πάνω.

    Επιπλέον πληροφορίες για την κόλληση χαλκού είναι οι εξής:
    Σκληρή κόλληση επιβάλλεται σε αναγκαστικές κολλήσεις στο δάπεδο που θα καλυφτεί με ξύλο ή μπετόν.
    Ως αλοιφή θα συνιστούσα την Αμερικάνικη την bridgit που είναι παχύρευστη σε πάστα, δεν είναι αραιωμένη με νερό, όπως αυτή στο βίντεο, και είναι σούπερ καθαριστικό για χαλκοκόλληση. Και επίσης δεν λερώνει και τον χώρο. Καλό επίσης καλό είναι σε κλειστό χώρο να φοράμε και μάσκα.
    Για την συνήθη Φ15 χαλκοσωλήνα αν θέλουμε να κολλήσουμε σε σημεία που δεν πρέπει να έχει φλόγα (π.χ. ξύλο), μπορούμε να κολλήσουμε με πιστόλι θερμού αέρος με προσαρμογή το εξάρτημα που μειώνει την διάμετρο του στην έξοδο του ζεστού αέρα. Θέλει λίγο παραπάνω χρόνο αλλά θα πετύχουμε τους 230 οC που θέλει για να λιώσει η μαλακή κόλληση.
    Επίσης ως πληροφορία, υπάρχει χαλκοκόλληση στην αγορά και σε ρευστή μορφή, που την απλώνουμε στην σωλήνα με πινελάκι, για να κάνουμε πιο σίγουρη κόλληση ή με το ειδικό εργαλείο με αντίσταση.

    Για το λύγισμα της χαλκοσωλήνας υπάρχει το ελατήριο ανάλογης διαμέτρου, που το εισχωρούμε μέσα στην χαλκοσωλήνα πριν να την λυγίσουμε. Για την πιο μαζεμένη καμπύλη υπάρχει ο κουρμπαδόρος χαλκού.
    Καλό είναι στο τέλος να ξεπλένουμε καλά το σημείο της κόλλησης από την αλοιφή με ένα βρεγμένο πανί, για να μην πρασινίσει.

  4. Χρόνια σου πολλά, με υγεία και με καλή διάθεση να συνεχίσεις τα ωραία σου video.
    Έχω κάποιες ενστάσεις στο κόλλημα χαλκού με τα εξαρτηματα τους.

    Ποτέ νερό , το αφήνεις να κρυώσει μόνο του, ποτέ ζωντανή φωτιά στην κολληση μας μιλάμε για μαλακή κολληση, και όταν κολλάς ορειχάλκινο με χαλκό η ζωντανή φωτιά πέφτει στο εξάρτημα που είναι χονδρότερο.

    Με όλο τον σεβασμό προς τον κόπο σου.

  5. Χρονια πολλα κυριε Σπυρο σε παρακαλω να μας δειξεις αναλυτικα κοληση ηλεκτροδιου ευχαριστω εκ των προτερων

  6. Συμφωνώ και εγώ με τα διορθωτικά καλοπροαίρετα σχόλια των φίλων, και θα προσθέσω και εγώ σαν βετεράνος επαγκελματίας τρία ακόμη…Πρώτον όταν κολλάμε δεν κρατάμε συνεχόμενα το φλόγιστρο και με δυνατή ένταση επάνω στο σημείο της κόλλησης μέχρι να τελειώσουμε, αλλά με μικρές διακοπές, δηλ ζεσταίνουμε και το βγάζουμε, ζεσταίνουμε και το βγάζουμε… Πρώτον για οικονομία στο προπάνιο, αλλά και
    διότι όταν το σημείο της κόλλησης, ιδίως όταν κολλάμε σωλήνα με ορείχαλκο, υπερθερμανθεί μπορεί να δημιουργήσει φυσαλίδα…Και απο εκεί αμέσως ή αργότερα να αρχίσει να χάνει, νερό ή αέρα. Δεύτερον όταν
    ξεπυρώνουμε μια σωλήνα καλό είναι να την λυγίζουμε σιγά σιγά στην διάρκεια του ξεπυρώματος και αφού αρχίσει να γίνεται κόκκινη…Με αυτόν τον τρόπο δεν παραμορφώνεται σχεδόν καθόλου. Και τρίτον, όταν χρειαστεί να Αλάξουμε ένα τμήμα σωλήνας στον τοίχο που είναι σταθερό δεξιά και αριστερά, παίρνουμε έναν σύνδεσμο, Κοινώς μούφα, παίρνουμε έναν άξονα μασίφ μεταλικό τον περνάμε μέσα στην μούφα και με ένα σφυράκι χτυπάμε το κορδώνι σιγά σιγά που έχει περιμετρικά σαν στόπ η μούφα, έτσι ώστε να υποχωρήσει, και τότε περνάμε την μούφα στην μια πλευρά, πχ στο σταθερό σημείο, τοποθετούμε το τμήμα το καινούριο και πάλι με ένα μικρό σφυράκι ή μία πένσα την σπρώχνουμε, έτσι ώστε να ενώσει σωστά και τις δύο σωλήνες και μετά κολλάμε.!!
    Να είστε όλοι καλά και ευλογημένοι, καλά Χριστούγεννα. Σπύρο χρόνια σου πολλά και καλά, με υγεία χαρά και ευλογία Χριστού, καλές δουλειές.!!! 🙋‍♂️🎄🎄

  7. Καταρχήν πολύχρονος για την ονομαστική σου εορτή.
    Πολύ όμορφο βίντεο, μία μόνο παρατήρηση σχετικα με το νερό. Μη ρίχνεις απευθείας το νερό στο σημείο που κόλλησες γιατί είναι πολύ πιθανό να κάνει σπάσιμο η κόλληση και να υπάρχει πρόβλημα. Καλύτερα να ξεκινήσουμε να ρίχνουμε πιο δίπλα κι επειδή ο χαλκός είναι πολύ καλός αγωγός της θερμήτητας θα κάνει την δουλειά του γρήγορα.

  8. Πάλι μάς διασκεδασες με τα ωραία σου βίντεο και ας γνωρίζαμε το θέμα αρκετά καλά. Σευχαριστουμε και τα χρόνια πολλά θα στα πω στο τηλέφωνο για πιο επίσημα.

  9. Σπύρο χρόνια πολλά! Ξέχασες να δείξεις πώς καθαρίζουμε εσωτερικά τον χαλκοσωλήνα από το γρέζι μετά την κοπή με το ειδικό εξάρτημα που έχει ο σωληνοκόφτης

  10. συμφωνώ σε ολα,η μονη ενσταση μου ειναι οτι πρεπει να του δωσεις λιγο χρονο παραπανω πριν ριξεις νερο γιατι με την συστολη διαστολη μπορει να σου αφησει τρυπα στην κολληση.και κατι τελευταιο.στο 10:40του βιντεο που περιγραφεις λεγεται τριχοειδή φαινόμενο .(ωραιο βιντεο για ακομα μια φορα).

  11. Τρέλανε μας τελείως……🤩🤩🤩
    Κ επάνω που θα σε έλεγα να κάνεις κάνα βιντεακι στο Παλιό Λημέρι….
    Κ να το "Θαύμα" παραμονή της Εορτής!!!
    Την Αγάπη μου Φιλαράκι μου!!!🤗💯🙉👌👌👌☝☝☝