ΜΗΠΩΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ;


ΜΗΠΩΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ;
– πώς θα το καταλάβετε και τι πρέπει να κάνετε

Κοιτάζει το κενό; Γαβγίζει επαναλαμβανόμενα χωρίς λόγο; Μοιάζει αποπροσανατολισμένος μέσα σε χώρο οικείο; Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν. Η άνοια δεν είναι μια νόσος που προσβάλει μόνο τους ανθρώπους. Διαβάστε πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας πάσχει από τη νόσο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ποσοστά άνοιας στα ζώα συντροφιάς. Δυστυχώς ευθυνόμαστε σε μεγάλο βαθμό, η ενημέρωση είναι ο πρώτος τρόπος για την σωστή πρόληψη κι έπειτα η δράση. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Είναι όμως πιο σημαντικό απ’ όσο πιστεύετε.

Χρειάζεται ψυχραιμία, ο πανικός δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος. Για όλα υπάρχει αντιμετώπιση, αρκεί να ενημερωθούμε σωστά. Στην περίπτωση των αγαπημένων μας τετράποδων η ευθύνη πέφτει στου ώμους μας και πρέπει να φανούμε δυνατοί και έτοιμοι να τους παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια. Οι κτηνίατροι σε πολλές περιπτώσεις αναφέρουν ότι σε ένα ποσοστό η νόσος ευθύνεται στην καθιστική ζωή και την κακή διατροφή. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό;

Και αν εσείς έχετε επιλέξει μια ζωή στον καναπέ, ο σκύλος σας δεν είναι υποχρεωμένος να ζήσει με αυτό τον τρόπο, για τον οποίο άλλωστε ΔΕΝ είναι προορισμένος. Ο σκύλος χρειάζεται βόλτες, συχνή άσκηση και αρκετά χιλιόμετρα, ανάλογα βέβαια και με τη φυλή του.

Βεβαίως όλα αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία, μόνο έτσι θα χτίσετε σωστή άμυνα, σε έναν υγιή για τον τετράποδο σύντροφό σας οργανισμό. Άλλωστε η άνοια εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερους ηλικιακά σκύλους.

Ένας ακόμα παράγοντας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, που συμβάλει ώστε να προκληθεί η νόσος είναι η κακή διατροφή.

Η άνοια σχετίζεται με κάποια λειτουργία του εγκεφάλου που επηρεάζει την ικανότητα εκπαίδευσης, μνήμης και προσοχής, έχει αρκετές ομοιότητες με το Αλτσχάιμερ που προσβάλει τους ανθρώπους. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν άνοια στο κατοικίδιό σας, είναι τα παρακάτω:

– Γενικότερη αλλαγή στη συμπεριφορά
– Αποπροσανατολισμός σε οικείο περιβάλλον
– Αδιαφορία για παιχνίδι
– Δυσκολία εκπαίδευσης
– Μειωμένη προσοχή
– Διάφορα ατυχήματα απροσεξίας μέσα στο σπίτι
– Άγχος
– Να κοιτάζει επίμονα το κενό ή τους τοίχους και να στέκεται στις γωνίες

Το πρώτο που έχετε να κάνετε φυσικά είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας και να κάνετε ορισμένες εξετάσεις που εκείνος θα σας υποδείξει. Συνήθως πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος και ούρων, ίσως και κάποιες ακτινογραφίες. Αν οι παραπάνω εξετάσεις είναι καθαρές και δεν παρατηρήσει κάποια άλλη αιτία για την συμπεριφορά του τετράποδου συντρόφου σας, τότε μάλλον θα διαγνώσει την άνοια.

Τότε ήρθε η ώρα για να δράσετε. Πώς; Πιο απλά απ’ όσο νομίζετε. Αρχικά, μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφίσει κάποιο φάρμακο, ο συνηθέστερος όμως τρόπος για την αντιμετώπιση της άνοιας είναι:

– Καλή διατροφή για την οποία θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας
– Συμπληρώματα διατροφής που θα σας δώσει ο γιατρός σας
– Άσκηση, για την οποία μπορείτε να ρωτήσετε ειδικούς
– Εναλλαγές στο περιβάλλον

Όπως όλοι, έτσι και τα κατοικίδια μας χρειάζονται φροντίδα. Μάλιστα εκείνα χρειάζονται ακόμα περισσότερη, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Ας μην αδιαφορούμε λοιπόν μπροστά στα πιθανά σημάδια που φωνάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Και όπως είπαμε, ένας υγιής τρόπος ζωής κάνει καλό τόσο σε εμάς, ακόμα περισσότερο όμως στους τετράποδους συντρόφους μας.

Η άνοια εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες ηλικίες, οπότε οι αγαπημένοι μας σκύλοι, έχουν ανάγκη λίγο παραπάνω τη φροντίδα και την προσοχή μας. Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι ότι αν μπορούσαν θα έκαναν και εκείνοι το ίδιο για εμάς!
___________________________
Πηγή: www.mybestfriend.gr

ΜΗΠΩΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ; 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *