Το φαινόμενο, ονομάζεται «μπλε πίδακας» (blue jet)


Στις 28/7, ο ερασιτέχνης φωτογράφος Matthew Griffiths, συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό του φακό, ένα ακόμη υπέροχο μέλος της «οικογένειας» των παροδικών φωτεινών συμβάντων (TLEs ή Transient Luminous Events), στην περιοχή Marfa του Τέξας των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, ονομάζεται «μπλε πίδακας» (blue jet) και εν αντιθέσει με τα red sprites που έχουμε δει παλαιότερα στη σελίδα μας, ο μπλε πίδακας εκκινεί από την κορυφή του καταιγιδοφόρου νέφους και η άνω άκρη του φτάνει σε ύψος ~40-50 km. Χαρακτηρίζεται από ένα μπλε/ιώδη κώνο ο οποίος δημιουργείται από τις αποδιεγέρσεις μορίων και ιόντων αζώτου, τα οποία έχουν διεγερθεί εξαιτίας του ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου ανάμεσα στην κορυφή του καταιγιδοφόρου νέφους και στο αντισταθμιστικό ηλεκτρικό φορτίο πάνω από αυτό.

Ωστόσο, θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα αρκούντως ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο σε εκείνη την περιοχή του νέφους, κάτι που με τη σειρά του, θα ευνοήσει την εκδήλωση μπλε πιδάκων. Αυτές οι συνθήκες φαίνεται πως απαντώνται σε ισχυρές ηπειρωτικές, κατά βάση, καταιγίδες με έντονη ανωμεταφορά, αρκετές εκκενώσεις αρνητικής πολικότητας και χαλάζι.

Περισσότερα:

Στο νέο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια δεδομένα, βιβλίο μας «Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα», εξηγούνται αναλυτικά όλα τα είδη παροδικών φωτεινών συμβάντων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες και καταγραφές από την ελληνική ομάδα καταγραφής. Πού και πότε εμφανίζονται, πώς μπορείτε να τα δείτε ή/και να τα καταγράψετε; Αποκτήστε το από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα, μόνο με 19 ευρώ και μηδενικά έξοδα αποστολής ή από τις εκδόσεις «Οσελότος»:

Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου, εδώ:

————————————————

*Δείτε ΟΛΑ μας τα βιβλία, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και τις τεχνικές εκδόσεις για τους φοιτητές, μαζί με τα περιεχόμενά τους, τις τιμές και περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ:

Μπορείτε να τα αποκτήσετε με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας! Ρωτήστε μας! (Τα έσοδα από τα βιβλία μας, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και έκδοση νέων βιβλίων με στόχο τη διάδοση της γνώσης στην κοινωνία).

**Κάθε βδομάδα, χειμώνα – καλοκαίρι, ανελλιπώς, είμαστε κοντά στους φίλους μας, με τουλάχιστον 3 αναρτήσεις, που αφορούν επιστημονικές ανακαλύψεις, τεχνολογικές προόδους αλλά και με άρθρα γνώσης. Όλη αυτή η γνώση, μπορεί να βρεθεί στο αρχείο αναρτήσεων:

Το φαινόμενο, ονομάζεται «μπλε πίδακας» (blue jet) 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *