Μία καταπληκτική παραδοσιακή συνταγή. Μπακαλιάρος με χόρτα στη γάστρα.


Μία καταπληκτική παραδοσιακή συνταγή
της Καρδίτσας
Μπακαλιάρος με χόρτα στη γάστρα

Υλικά
1 κιλό περίπου παστό μπακαλιάρο (προσέχουμε να έχει καθαρό λευκό κρέας)
1 κιλό χόρτα (σπανάκι, άγρια χόρτα διάφορα, λάπατα, σέσκουλα κ. α.)
3-4 πράσα (μόνο το άσπρο) σε ροδέλες
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου: Μια ημέρα πριν το μαγείρεμα κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, αν θέλουμε βγάζουμε και το δέρμα του (δεν είναι απαραίτητο, στον φούρνο τον προστατεύει να διατηρήσει τα υγρά του και να μη στεγνώσει) και τον ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ ή λεκάνη με αρκετό κρύο νερό να τα σκεπάζει καλά. Αφήνουμε τον μπακαλιάρο να ξαρμυρίσει για 24 ώρες, αλλάζοντας όμως συχνά με καθαρό κρύο νερό (5 – 6 φορές). Αφού τελειώσει η διαδικασία του ξαρμυρίσματος είναι έτοιμος για μαγείρεμα.

Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα κόβουμε, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι ή καθόλου τα ανακατεύουμε και τα πιέζουμε με τα χέρια για να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια τα πράσα, το μαϊντανό και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τα απλώνουμε στην γάστρα. Τοποθετούμε από πάνω τον μπακαλιάρο, περιχύνουμε το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 45 έως 50 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και μείνει το φαγητό μας με το λάδι του.
(Νερό δεν ρίχνουμε γιατί τα χόρτα θα βγάλουν αρκετά υγρά. Παρακολουθούμε όμως το φαγητό μας όσο ψήνεται και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο).

Ρουλα Τζιμουρτα-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μία καταπληκτική παραδοσιακή συνταγή. Μπακαλιάρος με χόρτα στη γάστρα. 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *