Μακαρόνια ζυμένια !!!…


Μακαρόνια ζυμένια !!!

Για να τιμήσουμε λοιπόν τη μέρα!!!
Μακαρόνια ζυμένια !! Πόσο καιρό σκεφτόμουνα να τα φτιάξω!!!!!Τα σκιουφικτά ή ζυμένια μακαρόνια είναι τα μακαρόνια της Κρήτης μας!!!!. Είναι φρέσκα χειροποίητα κρητικά ζυμαρικά που φτιάχνονται και καταναλώνονται αμέσως. Έχουν σχήμα κυλινδρικό και είναι πεντανόστιμα όπως και να τα μαγειρέψεις. Στην Κρήτη συνηθίζεται να μαγειρεύονται στο ζωμό βραστού αρνιού και να συνοδεύονται με το ίδιο κρέας,αλλά τρώγονται και σκέτα . Είναι πιάτο σπεσιαλιτέ σε όλα τα καλά εστιατόρια!!!!Ο συνδυασμός αυτός πραγματικά «σκοτώνει». Είναι βάλσαμο για τις ημέρες αλλά και τις νύχτες !!!!!Όλοι οι Κρητικοί φίλοι μας αλλά και όσοι τα έχουν δοκιμάσει θα με καταλάβουν!!🍜🍽
Συνταγή: αλεύρι, 300 γρ. σταρένιο και αρκετό επιπλέον για το πλάσιμο και το στέγνωμα και αλεύρι 200 γρ. για όλες τις χρήσεις,σύνολο δηλαδή 500 γραμμάρια !!!!
νερό: 1 ποτήρι χλιαρό
ρακή: 2 κουταλιές της σούπας(αν δεν έχετε δεν πειράζει )
ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας
λεμόνι, 3-4 σταγόνες
αλάτι
μυζήθρα ξερή ή “τυρί του βοσκού” τριμμένο Διαδικασία:
1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, τη ρακή, το αλάτι,το λάδι και το λεμόνι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια σας. Πλάθουμε αρκετά μέχρι να αποκτήσει το ζυμάρι όπως λέμε στην Κρήτη 《όμορφο πρόσωπο 》. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 1 ώρα να «ξεκουραστεί» και μετά φτιάχνουμε τα «ζυμένια» ως εξής: Πλάθουμε ένα κορδόνι σε πάχος 6-7 χιλιοστών και κόβουμε κομματάκια από το κορδόνι μήκους 3 περίπου εκατοστών.
2. Βυθίζουμε τα δάκτυλά σας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι φτιάχνουμε κοντόχοντρα ζυμαρικά κουφωτά στη μέση. Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου για 1 ώρα. 3. Πριν τα βράσουμε, τα κοσκινίζουμε για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Βράζουμε αρκετό νερό με αλάτι σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα τα ζυμαρικά και τα βράζετε για 20 περίπου (ή περισσότερο αν είναι πιο χοντρά).Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν στον πάτο!!!
4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Τρώγονται ζεστά. Είναι προτιμότερο να τα βράσουμε 1- 2 ώρες πριν τα καταναλώσουμε και να τα αφήσουμε μέσα στο ζουμί τους,γίνονται πιο ωραία!!!
Άμα θέλουμε λιώνουμε και βούτυρο φρέσκο και περιχύνουμε ή στακοβούτυρο αν υπάρχει !!!

Μακαρόνια ζυμένια !!!... 1
Μακαρόνια ζυμένια !!!... 2
Μακαρόνια ζυμένια !!!... 3
Μακαρόνια ζυμένια !!!... 4


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published.