Παραδοσιακός χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με καρύδια…


Παραδοσιακός χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με καρύδια

Συστατικά?
Για το γλυκό:

1 kg φύλλο κρούστας (20 φύλλα)
1 kg καρύδια θρυμματισμένα
150 gr τρίμμα φρυγανιάς
1 κ. γλυκού κανέλα
1 κ. γλυκού γαρίφαλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κ. σούπας ζάχαρη
350 gr βούτυρο λιωμένο
✔Για το σιρόπι:

1 φλ. μέλι
3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
1½ κ. σούπας χυμός λεμονιού
φλούδα από ½ λεμόνι
✔Τρόπος Μαγειρέματος?
Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα καρύδια με το τρίμμα φρυγανιάς, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την ζάχαρη.
Άλειψε με βούτυρο ένα ορθογώνιο ταψί και στρώσε έξι φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο.
Με ένα κουτάλι πασπάλισε το έκτο φύλλο με λίγη από την γέμιση και από πάνω στρώσε το επόμενο φύλλο.
Επανάλαβε την διαδικασία, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο, απλώνοντας από πάνω γέμιση και καπακώνοντας με το επόμενο φύλλο.
Μόλις έχεις συμπληρώσει οκτώ φύλλα, στρώσε τα υπόλοιπα έξι που έχουν μείνει, αλείφοντας ενδιάμεσα το καθένα με βούτυρο.
Δίπλωσε τα τελειώματα των φύλλων προς τα μέσα και με ένα αιχμηρό μαχαίρι χάραξε κομμάτια στο γλυκό.
Περίχυσε το γλυκό με όσο λιωμένο βούτυρο έχει απομείνει και ράντισε με ελάχιστο νερό από τα δάχτυλά σου.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην προτελευταία θέση.
Ψήσε τον μπακλαβά για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
Σε μια κατσαρόλα βάλε το μέλι, την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τον χυμό και την φλούδα λεμονιού.
Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, μέτρησε πέντε λεπτά και αφαίρεσε από την φωτιά.

Όσο είναι το σιρόπι και το γλυκό ακόμα καυτά, περίχυσε τον μπακλαβά με προσοχή, ώστε να πάει το υγρό παντού.
Μόλις απορροφήσει το σιρόπι, πασπάλισε αν θέλεις με έξτρα θρυμματισμένο καρύδι και άφησέ τον να κρυώσει για τουλάχιστον δύο ώρες πριν σερβίρεις.

Καλή Σας Επιτυχία?

Παραδοσιακός χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς με καρύδια... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published.