Προζυμένια καλιτσούνια!!!…


🌿🌿🌿Προζυμένια καλιτσούνια!!!🌿🌿🌿🌿

Ανεβατά προζυμένια κρητικά καλιτσούνια, γιατί Λαμπρή χωρίς καλιτσούνια δε νοείται στην Κρήτη!!!! Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην τα φτιάχνει και να μην τα έχει στο πασχαλινό τραπέζι του ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες του την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί.!!!!!!
Μετά από πέντε ολόκληρες ημέρες προετοιμασίας του προζυμιού, ήρθαν και οι φρέσκοι ανθότυροι από το χωριό και μολις ξεφούρνισα ,είναι έτοιμα τα καλιτσούνια μας και ξεκουράζονται στα νεραντζόφυλλα !!!
Το κατ’ εξοχήν Πασχαλινό γλυκό της Κρήτης μας και για μένα είναι το κορυφαίο πασχαλινό μας γλύκισμα.!!!!! Ακόμη και σήμερα η μυρωδιά τους είναι στην μνημη μου όταν τα ξεφούρνιζε η μαμα μου!!Λαμαρίνες όχι αστεία!!!
Και σήμερα μοσχοβόλησε το σπίτι μας!!!!Πολύ δύσκολη παρασκευή αλλά αξίζει τον κόπο!!!
Απλά υπέροχα!!!!
Καλό απόγευμα!!Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!!🎀❤🌹🌿💐
Χρόνια πολλά !!!!Με το καλό η Ανάσταση του Κυρίου μας !!!
H ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!
Καλιτσoύνια προζυμένια ανεβατά!!!Χρειαζόμαστε τρία κιλά αλεύρι!!!!Το ένα κιλό θα το χρειαστούμε για το προζύμι!!!Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο το κιλό το αλεύρι!!!Τα υπόλοιπα δύο κιλά θα τα χρησιμοποιήσουμε για το ζυμάρι που θα κάνουμε το φύλλο για τα καλιτσούνια!!!
Υλικά για κάθε κιλό αλεύρι,δηλαδή για τα δύο κιλά που θα χρειαστούμε για να κάνουμε τη ζύμη μας για τα καλιτσούνια!!
Υλικά για το ΚΑΘΕ κιλό αλεύρι!!
‘Eνα ποτήρι του νερού ζάχαρη
Ένα κιλό αλεύρι Αμερικάνικο Robin hood ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις πάντα κοσκινισμένο,
Ένα ποτήρι του νερού λάδι ,ελαιόλαδο
Τέσσερα αυγά
Ενάμιση ποτήρι νερού γάλα χλιαρό ,εδώ προσοχή μπορεί να μην πάρει όλο το γάλα γι’αυτό το ρίχνουμε λίγο λίγο, μπορεί η ζύμη μας να είναι έτοιμη και με το ένα ποτήρι ή και με λίγο ακόμη,προσέξτε το αυτό για να μη γίνει η ζύμη ούτε αραιή ούτε σφικτή!!!Και αυτό γιατί η συνταγή είναι πολύ παλιά και τότε τα αλεύρια ήταν διαφορετικά!!
Για τη συνταγή με τρία κιλά αλεύρι, το ένα κιλό θα γίνει προζύμι μοιράζοντας το 4- 5 φορές όταν αναπιάνουμε το προζύμι ενδέχεται να μη χρειαστεί όλο το κιλό το αλεύρι !!!!
Νερό για το προζύμι μόνο εμφιαλωμένο και πολύ χλιαρό.
•Το πρωί ανακατεύετε ένα φλιτζάνι αλεύρι με ½ φλιτζάνι νερό σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή με μεμβράνη . Κλείνετε το δοχείο, το σκεπάζετε με βαριά πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνετε το μείγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή κρύο μέχρι την άλλη μέρα το πρωί!!!Δηλαδή 24 ώρες .Κατά τη διάρκεια του 24ωρου ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι το χυλό για να παίρνει αέρα, 5-6 φορές .
Κανονικά τώρα πρέπει να έχει κάνει μικρές φουσκίτσες, προσθέτεις χλιαρό νερό, λίγη ζάχαρη για να ταΐσουμε τους μύκητες και αλεύρι από το κιλό του προζυμιού!!
Επαναλαμβάνουμε τόσες φορές τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το κιλό το αλεύρι . Τώρα (μετά 4 ή 5 επαναλήψεις) , θα πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά και να μυρίζει με την χαρακτηριστική ευχάριστη «ξινή» μυρωδιά. Μην σας απογοητεύει αν αργεί. Μπορεί να αργεί και να θέλει κι άλλο «τάισμα» αλλά θα γίνει.Προσοχή κάθε φορά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και τόσο νερό ώστε να είναι η ζύμη αραιή σαν πηκτός χυλός!!
Μπορείτε να χρησιμοποιησετε και προζύμι που ήδη έχετε ή να κάνετε το προζύμι με τις σταφίδες, αυτό είναι στη δική σας ευχέρεια!!
Όταν το προζύμι είναι έτοιμο ,βάζουμε σε μια λεκάνη το προζύμι, τα υλικά του ενός κιλού αλεύρι, δηλαδή :
Ένα ποτήρι λάδι
Ένα ποτήρι ζάχαρη
Τέσσερα αυγά ,χτυπημένα ελαφρά στο χέρι ,ένα ποτήρι γάλα χλιαρό κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο μισό ποτήρι ,γιατί μπορεί να μην το χρειαστεί όλο το ζυμάρι μας και ζυμώνουμε, αν η ζύμη μας είναι σφικτή προσθέτουμε το μισό ποτήρι γάλα όχι όλο μαζί, λίγο – λίγο για να επιτύχουμε μια ζύμη αφράτη και μαλακή !!!!
Αφήνουμε να φουσκώσει για 12 τουλάχιστον ώρες σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με κουβέρτα. Εγώ το βάζω στο φούρνο τον οποίο έχω προθερμάνει στους 50 βαθμούς. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας αφού έχουμε κλείσει το φούρνο!!
Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε, μισό κιλό από το αλεύρι, μισό ποτήρι ζάχαρη, μισό ποτήρι λάδι και δύο χτυπημένα αυγά και το μισό γάλα από το ενάμιση ποτήρι . Ζυμώνουμε για να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε πάλι για 12 ώρες να ξαναφουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή 500 γραμμάρια αλεύρι,μισό ποτήρι λάδι, μισό ποτήρι ζάχαρη και δύο αυγά χτυπημένα ελαφρά στο χέρι και το υπόλοιπο γάλα . Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να πάλι φουσκώσει,μπορεί να φουσκώσει τώρα νωρίτερα από τις 13 ώρες!!!Όλα εξαρτώνται από τη δύναμη του προζυμιού μας και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος!!!
Όταν φουσκώσει καλά προσθέτουμε ένα κεσέ γιαούρτι πλήρες,ξύσμα από ένα λεμόνι και ξύσμα από ένα περγαμόντο και ζυμώνουμε!!!Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι!!
Προσοχή η ζύμη μαλακιά και αφράτη !!!
Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο για 30 λεπτά και ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε τα καλιτσούνια .Τη γέμιση μας με τον ανθότυρο πρέπει να σκεπάζει τελείως το φύλλο μας για να ψηθεί ωραία το καλιτσούνι μας!!Για να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο με λίγο νεράκι στο δάκτυλό μου αλοίφω εσωτερικά τις άκρες από τις γωνίες πριν τις ενώσω εκεί που ακουμπάει η μία ζύμη πάνω στην άλλη και μετά τις τρυπάω με ένα χοντρό ξύλινο καλαμάκι!!!

Το ζυμάρι μας στη λεκάνη όταν φουσκώνει πρέπει να είναι σκεπασμένο με μεμβράνη για να μη ξεραίνεται και να κρατάει την υγρασία του και από πάνω βάζουμε τις κουβέρτες.Πλάθουμε τα καλιτσούνια σε ότι σχέδιο θέλουμε,εκτός από λυχναράκια γιατί δε θα κρατήσουν το σχέδιο τους όταν φουσκώσουν.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ανάποδα για να κάνουν όμορφο πρόσωπο!!!Όταν φουσκώσουν, τα βάζουμε στα ταψιά, από την καλή μεριά, τα αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στις 160 βαθμούς στον αέρα
μέχρι να ροδοκοκκινίσουν!!!Όταν ψηθούν τα τοποθετούμε πάνω σε πλυμένα και καλά σκουπισμένα από την υγρασία νερατζόφυλλα ή λεμονόφυλλα για να πάρουν τα άρωμά τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν!!!!!!Μετά από δύο με τρείς μέρες διατηρούνται στο ψυγείο ή ακόμη και στην κατάψυξη και τα βγάζουμε όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε!!

Γέμιση για τα καλιτσούνια μας!!

2,5 -3 κιλά γλυκιά μυζήθρα
2 – 3 κούπες ζάχαρη ,ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε, δοκιμάζετε και πράττετε αναλόγως !!!Η ζάχαρη είναι στη δική σας ευχέρεια για το πόσο γλυκά τα θέλετε, δοκιμάστε τη γέμιση και προσθέστε αν θέλετε και άλλη ζάχαρη ή μη βάλετε άλλη ζάχαρη αν σας αρέσει η γεύση της!!
2 αυγά μόνο τους κρόκους
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλάκια κανέλα, βανίλια υγρή
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
Ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Περνάμε τη μυζήθρα από το μύλο του πουρέ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά για να ενσωματωθούν.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ!!
Πολλές φίλες με ρωτάτε αν μπορείτε να φτιάξετε καλιτσούνια με μαγιά αντί να χρησιμοποιήσετε προζύμι, και βέβαια μπορείτε!!!Είναι και πιο εύκολη η διαδικαδια!!!Θα ενεργοποιήσετε σε ένα μπώλ 40 – 50 μαγιά φρέσκια με μισό φλυτζάνι τσαγιού εμφιαλωμένο νερό και 4 με 5 κουταλιές αλεύρι για να φτιάξετε το προζύμι για κάθε κιλό αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε!!!Αφήνετε σκεπασμένο το μπωλ σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά!!!
Σε άλλο μπώλ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας εκτός από το γιαούρτι!!!Προσθέτετε και τη ενεργοποιημένη μαγιά και πλάθουμε καλά καλά το ζυμάρι μας!!!Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να φουσκώσει!!!Όταν φουσκώσει καλά προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα από το λεμόνι και από το περγαμόντο ή ότι άλλο ξύσμα σας αρέσει !!Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά που προσθέσαμε και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να ηρεμήσει το ζυμάρι μας!!
Ακολούθως φτιάχνουμε τα καλιτσούνια μας σύμφωνα με τη συνταγή!!!!

Προζυμένια καλιτσούνια!!!... 1
Προζυμένια καλιτσούνια!!!... 2
Προζυμένια καλιτσούνια!!!... 3
Προζυμένια καλιτσούνια!!!... 4
Προζυμένια καλιτσούνια!!!... 5


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *