ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΑΛΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ…


ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΑΛΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ
Χωρίζουμε τα υλικά σέ 3 ομάδες.
ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ :
200γρ.δυνατο αλεύρι
250γρ.χλιαρο εμφιαλωμένο νερό
100γρ.προζυμι.
ΔΕΎΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ
400γρ.αλευρι με πρωτεΐνη 13%
170 ζάχαρη
1πρεζα κανέλα
1πρεζα τριμμένη μαστίχα
1πρεζα τριμμένο κολιανδρο
1φλυτζανακι ελαιόλαδο
1φλυτζανακι ρακή ή ούζο
1φλυτζανακι χυμό πορτοκάλι
ΤΡΙΤΗ ΟΜΑΔΑ
1καρυδι ολόκληρο
1κροκο αυγού
1πρεζα αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Αναπιανουμε από βραδύς το προζύμι με το νερό και τά 200γρ.αλευρι.
Την επόμενη ζυμώνουμε το αναπιασμενο προζύμι με τα υλικά της δεύτερης ομάδας μέχρι να έχουμε μια μαλάκια ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια. 15’δτο μίξερ. Καλύπτουμε με νάιλον σακούλα. Και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30′.Ύστερα την βάζουμε σέ λαδωμένο ταπερ. Κάνουμε 2 διπλώματα ανά 30’με λαδωμένα δάχτυλα ή ελαφρά αλευρωμενα. Μετά κάνουμε αλλά 2 διπλώματα ανά 1 ώρα. Στο τέλος κάθε φάσης καλύπτουμε με μεμβράνη. Κρατάμε λίγη ζύμη για την διακόσμηση.
Μορφοποιουμετην ζύμη σέ μπάλα και την βάζουμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψάκι. 26 εκ. Πλάθουμε με την ζύμη που κρατήσαμε κορδόνια και μ’αυτα κάνουμε τον σταυρό. Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι. Σκεπάζουμε το( ταψάκι την φόρμα) όπου το έχουμε βάλει για να φούσκωσει. Όσο χρόνο πάρει. (Εξαρτάτε από την θερμοκρασία του χώρου). Όταν φούσκωσει ανακατεύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε το χριστοψωμο με ένα μαλακό πινέλο. Το ψήνουμε σέ προθερμασμενο φούρνο στους 170 C για 50′-60′.Ξεφορμαρουμε μετά από 5′-10′ το χριστοψωμο μας. Και το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΈ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΥΓΕΙΆ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ. Και ένα ευχαριστώ στον κ. Χατζηχαλκιά.
Anna Lampropouloy-???Ζύμες και λιχουδομαγειρέματα ???

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΑΛΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ... 1
ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΑΛΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *