ΚΟΛΛΥΒΑ….


ΚΟΛΛΥΒΑ.

Σάββατο των ψυχών……..Ψυχοσάββατο………Πλησιάζει το Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων……
Τα Ψυχοσάββατα για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων συνηθίζεται να προσφέρουμε κόλλυβα………
Θα σας γράψω τη συνταγή για τα κρητικά κόλλυβα όπως τη φτιάχνω εγώ!!!

Υλικά για τα κόλλυβα

600 γραμμάρια σιτάρι καθαρισμένο έτοιμο για βράσιμο.
Αλάτι ,μιάμιση κουταλιά της σούπας.
Δύο φύλλα δάφνης
Λεμονόφυλλα ή νερατζόφυλλα πλυμένα καλά και στεγνωμένα.
200 γραμμάρια αλεύρι, καβουρδισμένο σε πολλή χαμηλή φωτιά,προσοχή μην καεί .
200 γραμμάρια σουσάμι ,καβουρδισμένο σε πολλή χαμηλή φωτιά και αλεσμένο στο μούλτι λίγο για να σπάσει .
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι από αμύγδαλο
400 γραμμάρια αλεύρι από αφράτα στραγάλια ή ρεβύθι, στην Κρήτη μπορούμε να το βρούμε πολύ εύκολα πωλείται παντού ,για τις φίλες εκτός Κρήτης μπορείτε να αγοράσετε ανάλατα αφράτα στραγάλια και να τα αλέσετε στο μούλτι και να τα κοσκινίσετε!!
3 κουταλιές της σούπας μαιδανός
Ένα ρόδι ,τα σποράκια του
Μια κουταλιά της σούπας κανέλλα
Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
150 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα και λεπτοκομμένα
150 γραμμάρια καρύδια καβουρδισμένα και λεπτοκομμένα
100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα και λεπτοκομμένα
Ένα φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες
Ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού κομμένες μικρά κομματάκια ή αν σας αρέσει λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντου
Ζάχαρη άχνη,περίπου μισό κιλό
Μισό φλυτζάνι ζάχαρη λευκή ,αλεσμένη στο μούλτι.
Σπόρους ροδιού

Πως φτιάχνουμε τα κόλλυβα.

Καθαρίζουμε πολύ καλά το σιτάρι και το ξεπλένουμε 3 με 4 νερά .
Το τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό για να φουσκώσει, εγώ για να βράσω τα κόλλυβα την Πέμπτη το βράδυ έβαλα το σιτάρι στο νερό την Τετάρτη το βράδυ. Ενδιάμεσα αλλάζουμε το νερό της λεκάνης και ξεβγάζουμε το σιτάρι.
Το βραδάκι της επόμενης μέρας το ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά και το βάζουμε μαζί με τα δύο φύλλα δάφνης να βράσει με αρκετό νερό και για αρκετή ώρα ,εγώ το άφησα μια ώρα!!!!
Μετά τη μία ώρα σουρώνουμε το σιτάρι από το νερό που έβρασε (προσοχή εδώ το νερό δεν το πετάμε στην αποχέτευση, το ρίχνουμε αφού κρυώσει στα λουλουδάκια μας),προσθέτουμε καθαρό νερό και βράζουμε για ακόμη 65 λεπτά .
Τότε σβήνουμε το μάτι , το αλατίζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε ένα ζεστό χώρο ,τη σκεπάζουμε με κουβέρτες για να παραμένει ζεστή η κατσαρόλα και την αφήνουμε εκεί μέχρι το πρωί!! Το πρωί σουρώνουμε τα κόλλυβα σε ένα σουρωτήρι, αν θέλουμε κρατάμε το ζουμάκι που έβρασε το σιτάρι για να φτιάξουμε κολλυβόζουμο.Ξεπλένουμε το σιτάρι με κρύο νερό!!
Το αφήνουμε να σουρώσει το σιτάρι πολύ καλά και
απλώνουμε το βρασμένο σιτάρι σε καθαρά λευκά απορροφητικά υφάσματα και το σκεπάζουμε να στεγνώσει εντελώς αρκετές ώρες, μέχρι την ώρα που θα ετοιμάσουμε τα κόλλυβα. Ανάμεσα στα σποράκια του σιταριού σκορπάμε πλυμένα και στεγνωμένα λεμονόφυλλα ή νερατζόφυλλα για να αρωματιστουν !!Ενδιάμεσα αλλάζουμε τα υφάσματα γιατί βρέχονται!!!Το σιτάρι πρέπει να είναι πολύ καλά στεγνωμένο για να φτιάξουμε τα κόλλυβα!!!
Τώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.που θα προσθέσουμε στα κόλλυβα!!
Όταν έλθει η ώρα για να τα στρώσουμε στο δίσκο, μεταφέρουμε σε μια λεκάνη το σιτάρι και προσθέτουμε το καβουρδισμένο αλεύρι κοσκινισμένο, το αλεύρι του αμυγδάλου, αρκετό ρεβίθι (λίγο λιγότερο από το μισό) κοσκινίζοντάς το για να είναι αφράτο και ανακατεύουμε απαλά απαλά να αλευρωθούν πολύ καλά όλα τα σποράκια του σιταριού!!Ακολούθως προσθέτουμε
τα ρόδια, το μαιδανό , το μισό σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς,τα κανελογαρύφαλλα και τις σταφίδες !!(ΕΔΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ,ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΤΏΡΑ!!!.Γιατί τα κόλλυβα έχουν αποτελέσει πολλές φορές αιτία τροφικής δηλητηρίαση!!! Αν προσθέσουμε ζάχαρη θα γίνει ζύμωση, η ζύμωση αυτή οφείλεται στο βάκιλο των δημητριακών. Η ζέστη αλλά και ζάχαρη ευνοούν την ανάπτυξή του, γι αυτό τα κόλλυβα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους γι’αυτό η ζάχαρη δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το σιτάρι μέχρι την ώρα της κατανάλωσης.)
Τα ανακατεύουμε καλά καλά αναμειχθούν τα υλικά και τα αρωματικά.
Γεμίζουμε το σκεύος που θα βάλουμε τα κόλλυβα αφού πρώτα σχηματίσουμε ένα σταυρό ,δηλαδή βάζοντάς το σιτάρι με τις χούφτες μας στο μπολ, σχηματίζουμε ένα σταυρό και μετά το απογεμίζουμε!
Ισιώνουμε καλά καλά και
από πάνω τώρα ρίχνουμε, το υπόλοιπο αλεσμένο σουσάμι, το υπόλοιπο αλεύρι ρεβυθιού πάντα κοσκινισμένο . Μόλις καλυφθούν τα κόλλυβα με ρεβίθι, σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος ή με μια χαρτοπετσέτα και πιέζουμε να στρωθεί ομοιόμορφα . Ξανακοσκινίζουμε ως ότου πάρει όλο σχεδόν το ρεβίθι. Πάνω από το ρεβίθι βάζουμε τώρα με ένα κουτάλι της σούπας την κρυσταλλική ζάχαρη που έχουμε αλέσει στο μούλτι και μετά αρχίζουμε την ίδια διαδικασία με τη ζάχαρη άχνη. Κοσκινίζουμε , πιέζουμε πάνω από χαρτοπετσέτα ή λαδόκολλα και ξανακοσκινίζουμε μέχρι να πάρει όλη τη ζάχαρη!!!Ισιώνουμε πάλι για να έχει μια όμορφη όψη!!
Τώρα στολίζουμε όπως θέλουμε με κουφέτα, χρυσοκουφέτα, αμύγδαλα ,σταφίδες, σπόρους ροδιού και φύλλα από το μαϊντανό ή ότι άλλο θέλουμε!!!

ΚΟΛΛΥΒΑ.... 1
ΚΟΛΛΥΒΑ.... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *