Κομπόστα Ροδάκινο & Μαρμελάδα Ροδάκινο…


Κομπόστα Ροδάκινο & Μαρμελάδα Ροδάκινο

Υλικά:

– 1 κιλό ροδάκινα (καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες)
– 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
– 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
– Λεμόνι
– Βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και στύβουμε μέσα το λεμόνι. Πλένουμε καλά τα ροδάκινα…
Τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο νερό με το λεμόνι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη.
Όταν αρχίσει να βράζει, βγάζουμε από το νερό τα κομμάτια του ροδάκινου και τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι.
Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και γεμίζουμε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα κατά τα ¾. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει άλλα 5 λεπτά για να δέσει λίγο, αρωματίζουμε με τη βανίλια και το βγάζουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε το σιρόπι στα βάζα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κλείνουμε με το καπάκι και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα. Τα αφήνουμε έτσι να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε…
Για να διατηρηθούν οι κομπόστες και οι μαρμελάδες, είναι απαραίτητο τα βάζα να αποστειρωθούν. Ένας εύκολος τρόπος για να τα αποστειρώσετε είναι να τα πλένετε καλά, να τα αφήσετε να στεγνώσουν (σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα) και να τα βάλετε για 3 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων στους 300 βαθμούς.

Τα καπάκια μπορείτε να τα βράσετε 2-3 λεπτά και να τα σκουπίσετε με καθαρή πετσέτα. Έτσι τα γλυκά, οι κομπόστες και οι μαρμελάδες σας θα αντέξουν για καιρό, χωρίς να μουχλιάσουν.

—————————————————————

Μαρμελάδα Ροδάκινο

Υλικά:

– 1 κιλό ροδάκινα (καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια)
– 1 ποτήρι νερό
– 750 γραμμάρια ζάχαρη
– 1 λεμόνι
– 1 βανίλια

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως ακριβώς κάναμε με τη κομπόστα και τα βάζουμε σε λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.Τα στραγγίζουμε,τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 20 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν και τα πατάμε με το εργαλείο του πουρέ η με αντίστοιχο εργαλείο να λιώσουν…
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει όσο χρειαστεί (20-30 λεπτά) να δέσει η μαρμελάδα.
Πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και αρωματίζουμε με τη βανίλια. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Κομπόστα Ροδάκινο & Μαρμελάδα Ροδάκινο... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *