Κοτόπουλο με ξινό τραχανά…


?Κοτόπουλο με ξινό τραχανά?
Υλικά
– 1 κοτόπουλο ή κόκορα (1 1/2 κιλό περίπου) κομμένο σε μερίδες
– 100γρ. ελαιόλαδο
– 120γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
– 150γρ. κρασί λευκό
– 500γρ. ζωμό κοτόπουλου ή νερό (και 100γρ. επιπλέον για τον τραχανά)
– 350γρ. ντομάτα κονκασέ
– 200γρ. τραχανά ξινό
– 1 καρότο κομμένο σε κύβους
– 1 φύλλο δάφνης
– αλάτι
– πιπέρι
– πάπρικα γλυκιά
– ξερομυζήθρα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 2κ.σ. από το ελαιόλαδο, λίγη πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βυθίζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το μισό από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τις μερίδες του κοτόπουλου, λίγες – λίγες και τις ροδίζουμε καλά απ’ όλες τις μεριές. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και στραγγίζουμε όλα τα λίπη. Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, τη δάφνη και τα 500γρ. ζωμού και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30-35 μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και προθέτουμε τον τραχανά και τα 100γρ. ζωμού (αν χρειάζεται). Αφήνουμε τον τραχανά να βράσει για 13-15 λεπτά και επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τριμμένη ξερομυζήθρα. Για πιο σωστό μαγείρεμα του κοτόπουλου (μπούτι και στήθος) θα πρέπει το στήθος να το αφαιρέσουμε νωρίτερα (10-15 λεπτά) πριν από το τέλος βρασμού του φαγητού. Έτσι δεν κινδυνεύει να στεγνώσει και θα υπάρχει ομοιομορφία στο ψήσιμο των κομματιών. Καλή επιτυχία!

Κοτόπουλο με ξινό τραχανά... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *