Μιντζόπιτα – Ποντιακή μυζηθρόπιτα…


?Μιντζόπιτα – Ποντιακή μυζηθρόπιτα?
Εξαιρετικά νόστιμη πίτα, με βασικό της υλικό στη γέμιση το μιντζίν, ένα φρέσκο άπαχο τυρί, σχεδόν όμοιο με τη μυζήθρα. Μαζί της μπαίνει συχνά και σολγούν, ένα τυρί από ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, με υφή κάπως μαστιχωτή και απαλή γεύση. Η μιντζόπιτα είναι εύκολη, φτιάχνεται με μεγάλου μεγέθους φύλλα γιοχάς και ψήνεται σε ανάλογα μεγάλο ταψί. Σχεδόν πάντα η πίτα αυτή φτιάχνεται με 6 φύλλα, 3 πάνω και 3 κάτω, μια αναλογία που δίνει καλοψημένη πίτα με τραγανά φύλλα.
Υλικά
– 6 φύλλα γιοχάς (φυλλωτά/περέκ) μεγάλα
– 100γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
Για τη γέμιση:
– 500γρ. ποντιακό μιντζίν (ή νωπή μυζήθρα) θρυμματισμένο
– 400γρ. τυρί σολγούν χοντροτριμμένο (ή μείγμα από τριμμένο κασέρι και ξινομυζήθρα θρυμματισμένη)
– 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
– λίγο αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– 50γρ. βούτυρο αγελάδας σε κομματάκια
Για την επιφάνεια (προαιρετικά):
– 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
– 100ml φρέσκο γάλα πλήρες
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 40εκ. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι. Για την πίτα: Ραντίζουμε ένα φύλλο γιοχάς μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, αλλά να μη μουλιάσει. Το απλώνουμε στο ταψί και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε με άλλα δύο φύλλα, βουτυρωμένα. Πάνω στα φύλλα απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και πάνω της σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου εδώ κι εκεί. Σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα γιοχάς, ραντισμένα και αυτά με νερό και βουτυρωμένα ένα – ένα. Με τα χέρια μας σπρώχνουμε τα φύλλα προς τα κάτω, στα τοιχώματα του ταψιού, ίσα να καμπυλώσουν στις άκρες και να κρύψουν τη γέμιση. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και, αν θέλουμε, την αλείφουμε με το μείγμα αυγού – γάλακτος, για να μην «αρπάξει» το λεπτό φύλλο στο ψήσιμο. Χαράζουμε με μαχαίρι έναν κύκλο στο κέντρο της πίτας, διαμέτρου περίπου 10εκ., και στη συνέχεια χαράζουμε ακτινωτά σε μεγάλα κομμάτια. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Πώς χρησιμοποιούμε τα γιοχάς: Είναι τα βασικά φύλλα για τις ποντιακές πίτες και τα αναζητούμε σε καταστήματα με ποντακά προϊόντα. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να γίνουν πιο ευλύγιστα και για αυτό τα βρέχουμε ως εξής: είτε τα ραντίζουμε με τα δάχτυλα σε όλη τους την επιφάνεια με κρύο νερό και περιμένουμε 2-3 δευτερόλεπτα, μέχρι ίσα ίσα να μην είναι πλέον ξερά, είτε τα βουτάμε ένα – ένα σε μια φαρδιά λεκάνη με νερό για 1-2 δευτερόλεπτα και τα ανασηκώνουμε αμέσως, αφήνοντας να στάξει το περιττό νερό. Το σημαντικό είναι να μαλακώσουν λίγο, ώστε να λυγίζουν με απαλές κινήσεις, αλλά όχι να μουλιάσουν. Έτσι, από τη μια προλαβαίνουν να ψηθούν ωραία, ακόμη και όσα βρίσκονται στη μέση μιας πίτας που αποτελείται από στρώσεις φύλλων, και παράλληλα δεν κινδυνεύουν να καούν στο ταψί ή στο τηγάνι. Αν τα παραβρέξουμε και μουλιάσουν, μπορεί να κοπούν, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, ενώνουμε τα κομμάτια και τα στρώνουμε κανονικά στο ταψί. Δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν με άλλο φύλλο. Μπορούμε όμως να ετοιμάσουμε τις συνταγές με χωριάτικο φύλλο του εμπορίου, το οποίο θα το προψήσουμε ελαφρώς: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ζεσταίνουμε καλά τη λαμαρίνα του φούρνου μέχρι να κάψει. Βάζουμε ένα – ένα τα φύλλα στην καυτή λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα χρησιμοποιούμε απευθείας, χωρίς μούλιασμα. Καλή επιτυχία!

Μιντζόπιτα – Ποντιακή μυζηθρόπιτα... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *