Ρολό σοκολάτας με φράουλες…


?Ρολό σοκολάτας με φράουλες?
Υλικά
Για το ρολό:
– 87γρ. σοκολάτας υγείας με 60% κακάο
– 5 αυγά (χωρισμένα)
– 125γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση:
– 1 δόση (500 γρ.) κρέμα πατισερί
– 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
– 500γρ. φράουλες
Για τη κρέμα πατισερί (500γρ. ή 700γρ. αν προσθέσουμε και σαντιγί):
– 1 καρπός βανίλιας (ή 2 κουτάκια σε σκόνη)
– 30γρ. κορν φλάουρ
– 80γρ. ζάχαρη
– 350ml γάλα φρέσκο
– 4 κρόκοι αυγών
– 35γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (κομμένη σε μικρά κομμάτια). Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη να διογκωθούν αρκετά και να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια με την άλλη μισή ζάχαρη και τα κάνουμε μια σφιχτή μαρέγκα την οποία προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας πολύ απαλά. Παίρνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διάστασης 25×30, το βουτυρώνουμε και στον πάτο του τοποθετούμε 1 φύλλο λαδόκολλας. Τοποθετούμε το μείγμα μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα στρώνουμε την επιφάνειά του. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Παίρνουμε μια λαδόκολλα και κοσκινίζουμε στην επιφάνειά της λίγη ζάχαρη άχνη.
Βγάζουμε το ψημένο μείγμα από το ταψί, το αναποδογυρίζουμε και το τοποθετούμε επάνω στη λαδόκολλα έτσι ώστε η επάνω του πλευρά να ακουμπήσει στην άχνη. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε το ρολό και αρχίζουμε να το τυλίγουμε, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά του. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το τυλίγουμε όπως είναι, μαζί με τη λαδόκολλα, μέσα σε μια υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας και το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ύστερα από 3-4 ώρες. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαντιγί. Προσθέτουμε 500γρ. κρέμα πατισερί και συνεχίζουμε το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι οι δύο κρέμες να ενωθούν. Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια.
Για τη κρέμα πατισερί:
Ανοίγουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και με ένα μαχαίρι ξύνουμε τον καρπό που έχει μέσα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τον καρπό μαζί με το λοβό της βανίλιας και τα βράζουμε. Σουρώνουμε το γάλα σε ένα άλλο κατσαρολάκι. Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, για 3 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το γάλα λίγο – λίγο στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία για να βράσει η κρέμα σιγά – σιγά και να μην κόψει το αυγό. Την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνέχεια. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε. Ρίχνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σύνθεση: Ξετυλίγουμε το σοκολατένιο ρολό. Απλώνουμε επάνω την κρέμα. Τοποθετούμε σε όλη την επιφάνειά του τις φράουλες. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αρχίζουμε πάλι να το τυλίγουμε, αφαιρώντας ταυτόχρονα το κομμάτι της λαδόκολλας από το τμήμα του ρολού που τυλίγουμε. Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, στρώνουμε λίγο τις δύο άκρες στις οποίες ενδεχομένως να έχει ξεχειλίσει η κρέμα, το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Καλή επιτυχία!

Ρολό σοκολάτας με φράουλες... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *