“Περί Ψυχής” – Αριστοτέλης: Άκου να Μαθαίνεις! #17




Άκου αποκλειστικά στην Auvril Audiobooks ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη, το “Περί Ψυχής” μόνο με 9,99 ευρώ. Απόκτησε το τώρα:

Η προσφορά ισχύει για ένα μήνα από την πρεμιέρα του βίντεο.

Ανακάλυψε όλα τα Auvril audiobooks, εδώ:

Στην Auvril Audiobooks μπορείς ακόμα να:
– Έχεις πρόσαβαση σε 200+ Audiobooks και QuickLearns
– Απολαμβάνεις απεριόριστες ώρες ακρόασης
– Ακούς παντού, ακόμα και εκτός σύνδεσης

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

23 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Άκου αποκλειστικά στην Auvril Audiobooks ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη, το “Περί Ψυχής” μόνο με 9,99 ευρώ. Απόκτησε το τώρα: http://auvril.com/mikeius17

    Η προσφορά ισχύει για ένα μήνα από την πρεμιέρα του βίντεο.

    Ανακάλυψε όλα τα Auvril audiobooks, εδώ: https://auvril.com/audiobook-month

  2. Ο Μικεαου τώρα ο ειδικός θα μας αναλύσει περί ψυχης του Αριστοτέλη γρηκατε να μαθαινετε…ποιος λιαντινης και κουραφέξαλα εδώ Μικεαου ο 8ος σοφός…

  3. Την μεταστροφή της φιλοσοφίας από τα <<αστέρια στον άνθρωπο>> δεν την έκανε ο Αριστοτέλης αλλά ο Σωκράτης. Ο μεγαλύτερος πανεπιστήμονας που υπήρξε ποτέ είναι αδιαμφισβήτητα ο Αριστοτέλης. Παρόλο αυτά όσον αφορά την φιλοσοφία επισκιάζεται από τον πατέρα του ορθολογισμού και του ιδεαλισμού. Το ιερό τέρας της φιλοσοφίας είναι ο Πλάτων. Επιπλέον η προσέγγιση της αλήθειας δεν γίνεται μέσω των αισθήσεων. Τα αισθητήρια όργανα αυτί, μύτη κτλ. συνιστούν <<αντένες>> υποδοχής κυμάτων π.χ. και γενικότερα ερεθισμάτων. Ο μετασχηματισμός που κάνει ο εγκέφαλος μας πάνω σε αυτά τα ερεθίσματα μας κάνουν να βλέπουμε χρώματα να ακούμε ήχους κτλ. Εκεί έξω όμως δεν υπάρχουν ούτε χρώματα ούτε ήχοι παρά κύματα ακτινοβολίας λόγου χάρη. Αυτή η συνειδητοποίηση (καθώς και οποιαδήποτε άλλη) ουδέποτε δεν έγινε και δεν θα γίνει αισθησιοκρατικά. Η σκέψη, τουτέστιν ο ορθός λόγος είναι αυτή που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω.

    Υ.Γ. ο κύκλος είναι ιερός υπό το αρχετυπικό πρίσμα που εισάγει στην επιστήμη της ψυχολογίας ο μεγαλύτερος ψυχολόγος όλων, ο Κάρολος Γουστάβος Γιουνγκ.

  4. μεγάλο μυαλό ο Αριστοτέλης αλλά υπάρχουν και εξίσου καλύτεροι που δεν έχουν διαφημιστεί τόσο πολύ όπως ο Επίκουρος που μίλησε για περισσότερες από 5 αισθήσεις και απέδειξε την <<Πλειότιμη Λογική>> από την <<Δίτιμη Λογική>> του Αριστοτέλη….. και απλά τον έστειλε αδιάβαστο😁

  5. Ωραία παρουσίαση όπως πάντα! Αρχικά να πω μια συμπλήρωση στο τέλος (αν και το ανέφερες έμμεσα και στην αρχή) η στροφή στην άνθρωπο γίνεται στην φιλοσοφική σκέψη από τον Σωκράτη (ίσως και από μερικούς προσωκρατικούς σε μερικές πτυχές αν και κυρίως εξέταζαν την φύση του κόσμου σε σχέση με τον άνθρωπο) όχι απ' τον Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί την λογική των δασκάλων του Πλάτωνα και (έμμεσα) Σωκράτη και όντας και ο ίδιος ένα είδος πολύ πρώιμου homo universalis εξέλιξε την μέθοδο (άλλωστε και στα βιβλία του χρησιμοποιεί και την μαιευτική και είτε αντικρούει είτε επικυρώνει τις θεωρίες που διατύπωσε πριν από αυτόν ο Πλάτωνας) και εξορθόλογισε, αν θέλεις, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η φιλοσοφική σκέψη στα επόμενα χρόνια (για να μην πούμε αιώνες γιατί ενώ θα υπάρξουν κι άλλες σχολές σκέψεις όπως οι Κυνικοί ή οι Στωικοί ο Αριστοτέλης θα παραμείνει στο κέντρο της επιστημονικής γνώσης τουλάχιστον ως και την Αραβική Αναγέννηση στην Ανατολή και ως την άλλη Αναγέννηση στην Δύση). Στην ουσία ήταν ένας απ' τους βασικούς δρομείς σε μια σκυλατοδρομία φιλοσοφικών στοχασμών που ξεκινά απ' τους πρώτους προσωκρατικούς και φτάνει μέχρι σήμερα επί της ουσίας, δεν είναι ο πρώτος και δεν είναι και ο τελευταίος. Δεύτερον, αξίζει να πούμε νομίζω πω ςο Αριστοτέλης δεν προόριζε αυτά τα βιβλία για το ευρύ κοινό τις περισσότερες φορές. Αποτελούν στην ουσία σχολικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούσε ο ίδιος όταν δίδασκε και είτε τα έδινε στους μαθητές (όπως συνέβη με τον Αλέξανδρο Γ' και με άλλους προφανώς αντίτυπα) είτε τα διάβαζε, ήταν τα βιβλία του δασκάλου που έχουν σήμερα στα σχολεία. Για αυτό και βρήκαμε πολλά με σημειώσεις στα πλάγια ή με ελλείψεις λέξεων ή με μουτζούρες και δεν αποτελούν, ως επί το πλείστο, ολοκληρωμένες εκδόσεις. Συγκεντρώθηκαν αργότερα και ταξινομήθηκαν από τους μελετητές της Αλεξάνδρειας (που χώρισαν μεταξύ άλλω και τα Ομηρικά Έπη σε ραψωδίες και που τα ονόμασαν κιόλας Ομηρικά έπη) σε βιβλία και μπήκαν και τίτλοι.

  6. Mike λες ότι ενώ είναι φιλόσοφος λειτουργεί ως επιστήμονας. Ήδη από τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη έχουν μπει οι βάσεις για χρήση λογικών μεθόδων. Ο Πλάτωνας είχε στην είσοδο της σχολής του γραμμένο πως αν κάποιος δεν ξέρει γεωμετρία να μην μπει στην σχολή. Όποτε τουλάχιστον οι σχολές που γεννήθηκαν από τους μαθητές του Σωκράτη είχαν επιστημονικές γνώσεις και στήριζαν τις υποθέσεις τους σε κάποιες αποδείξεις δεν έλεγαν αμπελοφιλοσοφίες.

  7. Ο Αριστοτέλης ήταν αυτός που είπε οτι οι γυναίκες έχουν λιγότερα δόντια απο τους άντρες , πως οι γυναίκες είναι κατώτερες νοητικά απο τους άντρες , και οι σκλαβοι απο τις γυναίκες , πως η γη είναι το κέντρο του κόσμου και διάφορες τέτοιες άλλες αερολογίες. Κάποια στιγμή αυτός ο μύθος οτι ο Αριστοτέλης είχε σχέση με την επιστήμη (η ακόμη και με την φιλοσοφία)θα πρέπει να σταματήσει . Τα μόνα ψήγματα που μας άφησε στην μοντέρνα εποχή ήταν προκαταλήψεων και ρατσισμου . Ψηγματα της επιστημονικής μεθόδου μπορούνε να φανούν πολύ νωρίτερα , στους διαλόγους του Σωκράτη αλλα ακόμη καλύτερα στους Πυθαγόριους (απο τους οποίους ο Αριστοτέλης έκλεψε πολλές ιδέες) . Ατόφια η επιστημονική μέθοδος μπορεί να φανεί στην μέθοδο που ακολούθησε ο ερατοσθένης για να βρεί την περιφέρεια της γής , στον Ήρων της Αλεξάνδριας, στον Αρχιμήδη . Οπότε και αυτός ο μύθος οτι τάχα υπάρχει "μοντέρνα" επιστημονική μέθοδος πρέπει επίσης να σταματήσει κάποια στιγμή και να μην αναπαράγεται. Οτι έγραψε ο Αριστοτέλης ήταν είτε λάθος , είτε κλεμμένο απο άλλους παλαιότερους φιλοσόφους.

  8. Μηχαλη, πες τους εκεί στην auvril να κόψουνε το δούλεμα,, και να λύσουν επιτέλους τα προβλήματα που ήδη τα ξέρουν εδώ και μήνες.

  9. Mikeius δεν ξέρω ποιος εφηύρε την μοντέρνα επιστιμονική μέθοδο , αλλά με αφορμή αυτή την φράση σου προτείνω και εγω ένα βιβλίο του Αριστοτέλη τα Μετεωρολογικά. Πραγματικά μπορεί το θέμα που διαπραγματευεται να μην αφορά τους περισσότερους αλλά ο τρόπος που το κάνει είναι πραγματικά συγκλονιστικός.