Πόλεμος και ειρήνη: Πώς ο υπολογιστής έγινε προσωπικός – What the Fact?! #46




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
Matt Nicholson – When Computing Got Personal: A History of the Desktop Computer
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Το όραμα του Άλαν Τιούρινγκ δεν έγινε πραγματικότητα σε μια μέρα. Σήμερα θα δούμε το ταξίδι του υπολογιστή, από ντουλάπα που έπιανε τρία δωμάτια σε γκατζετάκι τσέπης.

Η τεχνολογία κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Για περισσότερα θέματα σχετικά με την τεχνολογία, κάντε τώρα subscribe στο κανάλι της COSMOTE για να δείτε το 5ο ΕΠΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ και μείνετε συντονισμένοι για extra bonus υλικό από το WTF!
Subscribe:
Like:
Follow:

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

43 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    Matt Nicholson – When Computing Got Personal: A History of the Desktop Computer
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. Θες να μου πεις ότι το όνομα BRAINIAC του γνωστού αρχικακού της DC με τις πολλές εκδοχές, είναι στην πραγματικότητα εμπνευσμένο από τον ENIAC τον υπολογιστή του Β'ΠΠ; Mind blown!

  3. Βλέπω μια φορά όλο το βίντεο κανονικά και την επόμενη με 2Χ ταχύτητα (αν με περνάς για ηλίθιο απλά κάντο 😂)

  4. Το πιο παράδοξο απ'όλα είναι ότι ο Μιχάλης λέει στην υγεία τους για άτομα που έχουν πεθάνει δεκαετίες ή εκατονταετίες 🤣

  5. Ο υπολογιστής για λίγο χάλασε και δε μπορούσε για κάποιον λογο να επεξεργαστεί τα δεδομένα που λάμβανε αλα ο ολτνριν το έφτιαξε

  6. Ως final, ελπίζω, να αναφέρεται στο "έτοιμο βίντεο για ανέβασμα", και όχι στο "τέλος του What the fact?!"

  7. Γιατί δεν κάνεις και ένα επεισόδιο που να αφορά τις κοινωνικές επιστημες; Είναι εξίσου ενδιαφερουσες επιστήμες όπως η κοινωνιολογια και η πολιτική οικονομία και επηρεάζουν το ίδιο αν όχι περισσότερο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

  8. Μπορείς να κάνεις βίντεο για την ιλουμινατι πολί το λένε και δεν ξέρουν τι είναι

  9. Ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα ( Γιούρι Γκαγκάριν) χρησιμοποίησε υπολογιστή πριν χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί.

  10. Οι υπολογιστές στο απλό ελληνικό κοινό εμφανίστηκε σε τρία στάδια.
    Το πρώτο στάδιο ήταν στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 80 με τους σχετικά φθηνούς Amstrad, Commodore, Amiga, τα PC clones και για τους φραγκάτους τους ορίτζιναλ IBM και Apple.
    Για του μεγαλύτερους τότε ο υπολογιστής ήταν μια εξαιρετική γραφομηχανή και για όσους είχαν επιχείρηση ένας τρόπος να οργανώσουν τα οικονομικά τους. Οι μικρότεροι ξεκινούσαν με προγραμματισμό αλλά σχεδόν όλοι βαριόντουσαν και ο υπολογιστής κατέληγε σε παιχνιδομηχανή, η οποία αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα με Nintendo, Sega ή με PlayStation για όσους είχαν πιο κουβαρντάδες γονείς. Οι πολύ πιο ψαγμένοι είχαν αγοράσει μόντεμ και ασχολούντουσαν με τα ελληνικά BBS. Τον άγνωστο για τους πολλους πρόγονο του Ίντερνετ. Το BBS πρόσφερε παγκόσμια επικοινωνία με άλλους χρήστες BBS του εξωτερικού, αλλά στην πράξη ο περισσότερος κόσμος ενδιαφέρονταν για σπαστήρια παιχνιδιών και πορνό φωτογραφίες.
    Το δεύτερο στάδιο ήρθε με το Ίντερνετ στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 90. Ο περισσότερος κόσμος αγόραζε υπολογιστή μόνο για το Ίντερνετ. Το Ίντερνετ αρχικά στην Ελλάδα ήταν πανάκριβο με χρονοχρέωση. Οι αστικές κλήσεις ήταν εντελώς αναλογικές και κόστιζαν μια μονάδα όση ώρα και αν μίλαγες. Έτσι αγόραζες πακέτα περιορισμένους χρόνου χρήσης Ίντερνετ. Συνήθως από 50-100 ώρες τον μήνα και πάνω. Εποχές Compulink και Forthnet. ΟΤΕnet μπήκε τελευταίος. Γύρω στο 1996-1997 τα τηλεφωνικά κέντρα έγιναν ψηφιακά και άρχησε η χρονοχρέωση στις αστικές τηλεφωνικές κλήσης. Έτσι οι συνδρομές Ίντερνετ έγιναν απεριόριστου χρόνου αφού οι τηλεφωνικές αστικές κλήσεις ήταν ακριβές και ο κόσμος έμπαινε για λίγο. Θύμαμε πως για μία ώρα Ίντερνετ με dialup modem ο λογαριασμός του τηλεφώνου εκτός από την συνδρομή στο Ίντερνετ ήταν 500 δραχμές. Ακριβή υπόθεση το Ίντερνετ τότε.
    Τα πράγματα άλλαξαν με το που δημιουργήθηκε ο ΟΤΕnet. Μέ OTENet εμπαινες στο Ίντερνετ από όλη την Ελλάδα μέσω του ΕΠΑΚ. Ενιαίος Πανελλαδικός Αριθμός Κλήσης. Το νούμερο έμοιαζε με υπεραστικό αλλά από της 10 το βράδυ μέχρι το πρωί η τηλεφωνική χρέωση ήταν πολύ μικρή. Αντί για 500 δραχμές την ώρα γύρω στις 100 δραχμές αν θυμάμαι καλά. Τεράστια διαφορά στην χρέωση και πολύ ξενύχτι τα βράδια μέσα στο ίντερνετ. Ο ΕΠΑΚ ήταν αποκλειστικότητα της OTEnet και φυσικά οι υπόλοιποι παροχοί Ίντερνετ έπαθαν τεράστια ζημιά από την απώλεια συνδρομητών. Μετά από πολλές δικές ο ΕΠΑΚ πέρασε σε όλους του παροχούς.
    Το τρίτο στάδιο ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 με τα smartphones. Το mobile internet έγινε αρκετά φθηνό και ακόμη και αυτοί που δεν είχαν χρήματα για υπολογιστή ή δεν θέλαν να έχουν υπολογιστή ήρθαν μέσω του κινητού σε επαφή με το Ίντερνετ.

  11. Τρανζίστορ πυριτίου ρε Mikeius! Η σιλικόνη είναι εντελώς διαφορετική είναι ένα πολυμερές με πυρίτιο άνθρακα υδρογόνο και οξυγόνο, ο τύπος της σιλικόνης που βρήκα στη Wikipedia πχ είναι [Si(CH3)2O]n ενώ το τρανζίστορ είναι κρύσταλος πυριτίου με εμφυτεύσεις από υλικά όπως φόσφορο και βόριο.