“Συμπόσιον” – Πλάτωνας: Άκου να Μαθαίνεις! #21




Άκου το Πλάτων Συμπόσιον, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, μόνο με 6,40 ευρώ.

Απόκτησε το τώρα:

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

27 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Ο δάσκαλος του Αριστοτέλη ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος;;;; Τι ακούμε! Και φυσικά, δεν υπάρχει διάλογος "Τιμαίος", αλλά Τίμαιος. Καλή ιδέα, αλλά πρόχειρη και ανακριβής εφαρμογή χωρίς ουσιαστική γνώση του αντικειμένου. Ασχολήσου με κάτι που γνωρίζεις, μαν και άσε τη φιλοσοφία για αυτούς που τη γνωρίζουν.

  2. Μας πέθανες με τις αμερικανιές σου:
    Μιλάς για Σωκράτη κ Πλάτωνα και πιθηκίζεις με τα anyway κλπες ξενικές εκφράσεις, που δείχνουν μαλλον έλλειψη γνώσεων και φτηνιάρικο μοντερνισμό.

    Μην τα χρησιμοποιείς σε παρακαλώ. Ακόμα και όταν λες ιστορίες για τον Αβραάμ Λίνκολν.
    Τελείως φιλικά και πατρικά.
    Σε ευχαριστώ

  3. Γιατί πιστεύω ότι πραγματικά σε νοιάζει αυτό που κάνεις, μεταδίδοντας εμπειρίες γνώσεις και δίνοντας ερεθίσματα σε νεότερους ανθρώπους, πιστεύω θα ήταν ωραίο να κατάφερνες να κάνεις ένα deal για ένα free audio book (Και ας είναι και ένα μικρό βιβλίο δεν παίζει ρόλο ) για παιδιά από 18 μέχρι 24 πχ, δίνοντας τους την ευκαιρία να νιώσουν την εμπειρία του audio book και να μπουν στη διαδικασία να διαβάσουν παραπάνω ξοδεύοντας κάποια χρήματα εκεί παρά σε μία επιπλέον βόλτα.
    Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, απλά είναι μια σκέψη ενός συνομηλίκου ανθρώπου με σένα που πραγματικά του αρέσει η δουλειά σου σε όλη την πορεία σου.
    Keep going 💪

  4. Στο βιβλίο γίνεται ξεκάθαρο ότι στην αρχαία Ελλάδα όταν έλεγαν τη λέξη "Έρως" δεν μιλούσαν για κάτι που είχε σχέση με το σεξ όπως νομίζουμε σήμερα αλλά με την ΑΓΆΠΗ.
    Μπορείς να έχεις έρωτα για οτιδήποτε, δηλαδή αγάπη, εξ ου και ερασιτέχνης, δηλαδή αυτός που νιώθει έρωτα για μια τέχνη.

  5. Παιδιά όταν κάνετε βίντεο για ιστορικά θέματα κάντε μια έρευνα πριν πείτε κάποια πράγματα.
    Τα "όργια" στην Ελλάδα δεν είχαν σεξουαλικό περιεχόμενο.
    Αυτά έγιναν την εποχή της Ρώμης που είχαν εκφυλίσει τα πάντα.
    Επίσης το όνομα είναι Τίμαιος και όχι Τιμαίος.

  6. Νομίζω ότι το τρολάρισμα έχει και όρια, προφανώς για να γινει ντόρος γίνονται αυτά τα "κολπάκια". Οκ, μια, δυο, τρεις, γελάσαμε, έχει καταντήσει ξεγιβέντισμα όλο αυτό. Τα μπραφ καλά ήταν.

  7. Ο Πλατωνας ηταν μεγας μυστης των Ελευσινιων, εχοντας φτασει στο βαθμο του Εποπτη. Το Συμποσιον συγκεκριμενα μοιαζει επιφανειακα με ενα δειπνο μερικων γεροντων που ψιλομεθυσμενοι αμπελοφιλοσοφουν για τον Ερωτα, αλλα αυτο ειναι απλα μια επιφανεια στην οποια θα σταθει το 99% των αναγνωστων. Η αληθεια του εργου βρισκεται κρυμμενη κατω απο πολλα επιπεδα αναγνωσης και αποτελει ουσιαστικα μια μυητικη διαδικασια αναγωγης στο Αγαθον μεσω του Δαιμονιου Ερωτος, την οποια γνωριζε πολυ καλα ο Πλατων ως ελευσινιος μυστης. Το συνολο του πλατωνικου εργου, ειδικα απο τη μεση περιοδο και μετα στοχευει σε αυτη την αναγωγη προς το Εν-Αγαθον, με ψηγματα μονο να μας δινονται απο τα κειμενα. Ο Πλατων και οι μαθητες του απεχθανονταν τα γραπτα κειμενα οπως αυτος δηλωνει στον Φαιδρο, και το μεγαλυτερο μερος της φιλοσοφιας του διαδωθηκε προφορικα στα πλαισια της Ακαδημιας, τα λεγομενα Αγραφα Δογματα. Το Συμποσιον δεν ειναι απλο εργο και χρειαζεται ισως μελετη μιας ζωης για να καταφερει καποιος να αποκωδικοποιησει τα μηνυματα του

  8. Ο διάλογος λέγεται Τίμαιος όχι Τιμαίος. Είναι αυτός που υπονοούσες ότι είναι αντιεπιστημονικός και ότι μιλάει για ιερά τρίγωνα τετράγωνα και κύκλους. Ξέρεις στο βιντεάκι που έκανες για τον μαθητή του Πλάτωνα. Τον Σωκράτη.

  9. 3:30
    Η λέξη "Όργιο" ετυμολογείται από το "ΈΡΓΟΝ" και με σύγχρονους όρους σημαίνει "Brain Storm"…
    Aυτό που έχετε στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε την λέξη "όργια" είναι η εκχυδα'ι'σμένη ΡΩΜΑΙΚΗ εκδοχή καθώς οι Ρωμαίοι έπιναν τον οίνο ΑΚΡΑΤΟ (χωρίς νερό) και ξέφευγαν, ενώ για τους Έλληνες (που έκαναν τον οίνο ΚΡΑΣΗ 1/3 με νερό) είχε την σημασία που με απλά λόγια ανέφερα παραπάνω..

  10. Ποσό παράξενο είναι η πρώτη σκέψη να ταυτίζεται με το αποτέλεσμα μακρόχρονης ε;ίσως τελικά το ένστικτο και η φωνή του θεού να είναι το ίδιο πράγμα…Οι φιλόσοφοι τελικά ίσως να είναι οι «γιατροί» ή και επεξηγητές του πνευματικού συνόλου

  11. Πολυ ωραιο αυτο που κανεις με τα βιβλια αλλα προσεχε τις λεξεις που επιλεγεις γιατι επηρεαζεις κοσμο. Απο που και ως που παγανιστικη η κοινωνια στην οποια εζησε ο πλατωνας.