Τα βορειοανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν μοιάζουν σαν την σκωληκοειδή απόφυση …


🗺️ Τα βορειοανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν 🇦🇫 μοιάζουν σαν την σκωληκοειδή απόφυση του ανθρώπου και δημιουργούν ερωτήματα για την χρησιμότητα του σχήματος τους, όπως απροσδιόριστος είναι κι ο ρόλος της ανθρώπινης απόφυσης. 📍 Εκεί λοιπόν τα σύνορα του Αφγανιστάν εκτείνονται με μία στενή λωρίδα γης, σε βάθος 350 Km και πλάτος από 13 έως 65 Km με αποτέλεσμα το έδαφος της να εφάπτεται μ’ αυτό της Κίνας 🇨🇳. 📍 Ο διάδρομος αυτός ονομάζεται “Wakhan Corridor” και έχει δημιουργηθεί σχετικά πρόσφατα στα τέλη του 19ου αιώνα, από τις δυο κυρίαρχες αυτοκρατορίες της εποχής (την Ρωσική που διαφέντευε την Ασία και την Βρετανική που ήλεγχε όλη τη περιοχή νοτίως της οροσειράς του Παμίρ) οι οποίες συμφώνησαν να υπάρξει αυτό το buffer ασφαλείας μεταξύ των εδαφών τους. 📍 Πάντως με τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν γίνει, μετά τον ΒΠΠ, στο ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής (την απομάκρυνση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, την ίδρυση του κράτους του Πακιστάν, την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στα εξ ων συνετέθη και την δημιουργία αυτόνομων κρατών) ο “Wakhan Corridor” σήμερα διαχωρίζει το Τατζικιστάν 🇹🇯 από το Πακιστάν 🇵🇰! 📍 Ο διάδρομος είναι πάνω στην οροσειρά του Παμίρ, που αποτελεί την συνεχεία, προς τα δυτικά, της οροσειράς των Ιμαλαΐων και έχει βουνά (Koh-e Pamir) που φτάνουν στα 6.320 m, ενώ κατοικούν γύρω στα 12.000 άτομα των φυλών Wakhi και Pamiri 📍 Οι Κινέζοι λόγω των προβλημάτων και των αναταραχών που αντιμετωπίζουν στη μακρινή δυτική επαρχία τους, Xinjiang έχουν κλείσει πριν πολλά χρόνια τα περάσματα και δεν επιτρέπουν την διέλευση από και προς την χώρα τους, πάρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Αφγανιστάν να τα ανοίξει για οικονομικούς λόγους των κατοίκων, αλλά και προκείμενου να καταπολεμηθούν οι Ταλιμπάν που βρίσκουν καταφύγιο στα απάτητα βουνά του διαδρόμου.

Τα βορειοανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν μοιάζουν σαν την σκωληκοειδή απόφυση ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr

 


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

17 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Αν βλέπω σωστά, έχουν διάφορα τριεθνή, αλλά όχι τετραεθνή σύνορα!

  2. Ευτυχώς είχα την τύχη να κάνω στοιχεία γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο και ο καθηγητής μας, πρότεινε αυτό το βιβλίο

  3. Σας ευχαριστούμε, δεν το γνώριζα.
    Να συνεισφέρω σε κάτι που γνωρίζω όμως, η σκωλεικοειδής απόφυση στον άνθρωπο λειτουργεί ως δεύτερος σπλήνας.

  4. Κάτι που δεν λέει στο βιβλίο είναι ότι οι Άγγλοι φεύγοντας (άνηκε μέχρι το 1947 στις Βρετανικές Ινδίες) έφτιαξαν το κράτος του Πακιστάν έτσι για να ανακόψουν την κάθοδο των Σοβιετικών προς τον Ινδικό Ωκεανό.

  5. ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ με το ανοσοποιητικό έχει σχέση η υπόφυση αν σε ενδιαφέρει να έχουν περιεχόμενο τα λεγόμενά σου googλαρε το
    Fotis Orfanos

  6. Ο ρόλος της ανθρώπινης απόφησης είναι συκεκριμένος και προσδιορισμένος .. .

  7. ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ Τεσσερα χρώματα αρκούν για να ζωγραφίσεις οποιονδήποτε χάρτη. Άρα καλά τα πήγες.

  8. αυτόν τον διάδρομο πρότεινε κυβερνητικό στέλεχος να διανύσουν οι Αφγανοί πρόσφυγες προς την Κίνα.

  9. Ο γιος μου αγαπά πολύ τη γεωγραφία! Το βιβλίο που προτείνετε μπορεί να το διαβάσει ένα παιδί 14 χρονών?

  10. Όντως εξαιρετικό το βιβλίο που προτείνεις, το διάβασα μονορουφι. Μήπως έχεις υπόψη σου άλλα παρόμοια να προτείνεις;

  11. Τις πληροφορίες μας τις έστειλε ο Dimitris Moraitis 😍

  12. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑΚΙΑ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ