Η σημαία της Ιορδανίας


Ιορδανία 🇯🇴
(Αναλογία 1:2)

♟ Η σημαία της Ιορδανίας υιοθετήθηκε επίσημα το 1922!

🎨 Αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος ⬛️ που αντιπροσωπεύει το χαλιφάτο των Αββασιδών της Βαγδάτης, ⬜️ που αντιπροσωπεύει το χαλιφάτο των Ομεϋαδών της Δαμασκού και 🟩 για το χαλιφάτο των Φατιμιδών του Μαρόκο!

🔺 Στις τρεις αυτές λωρίδες εισέρχεται από το προσίστιο μέρος ένα τρίγωνο χρώματος 🟥 το οποίο συμβολίζει την δυναστεία των Χασεμιτών αλλά και την Αραβική Εξέγερση του 1916!

⭐️ Μέσα στο τρίγωνο υπάρχει ένα 7-κτινο αστέρι το οποίο συμβολίζει την ενότητα των Αράβων καθώς και τις επτά στροφές της πρώτης σούρας από το Κοράνι-Φατίχα! Κατά μία (ανεπίσημη) έννοια, οι 7 κορυφές του άστρου συμβολίζουν και τους επτά λόφους πάνω στους οποίους έχει κτιστεί το Αμμάν – η πρωτεύουσα της χώρας!

📚 To 1916, στα πλαίσια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι Άραβες εξκδηλώνουν την Αραβική Εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με πρωτεργάτη τον Χουσείν Μπιν Άλι με σκοπό την δημιουργία ενός Αραβικού κράτους από την Συρία έως και την Υεμένη!

🎯 To 1917 ο Χουσεϊν υψώνει την σημαία της Αραβικής Εξέγερσης στην Hejaz! Η σημαία αποτελείται από τρεις λωρίδες ⬛️, 🟩 και ⬜️ με ένα 🟥 τρίγωνο στο προσίστιο μέρος! Σε αυτήν την σημαία βασίστηκε και η σημαία της Ιορδανίας ενώ αυτά τα χρώματα ορίστηκαν ως τα παν-αραβικά χρώματα!

Η σημαία της Ιορδανίας 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *