Και αυτοί παιδιά είναι οι φημισμένοι κεκλιμένοι πύργοι της Μπολόνια (Βολωνία αν…


🇮🇹 Και αυτοί παιδιά είναι οι φημισμένοι κεκλιμένοι πύργοι της Μπολόνια (Βολωνία αν θέλετε στα ελληνικά).

🇮🇹 Τον 12ο αιώνα η Μπολόνια ήταν μια από τις 5-6 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και ήταν γεμάτη από πανύψηλους πύργους. Υπολογίζεται ότι υπήρχαν γύρω στους 180.

🇮🇹 Οι πύργοι αυτοί χτίζονταν από τις μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες και ήταν σύμβολα της δύναμης τους. Όσο πιο δυνατή ήταν η οικογένεια τόσο πιο ψηλό πύργο είχανε. Όσο πιο ψηλός ο πύργος τόσο πιο ώριμη η οικογένεια 🥰

🇮🇹 Σήμερα στο κέντρο της πόλης δεσπόζουν δύο από αυτούς τους πύργους: Ο μεγαλύτερος είναι ο πύργος των Ασινέλι (97,20 μέτρα ύψος) και ο μικρότερος των Γκαριζέντα (48 μέτρα).

🇮🇹 Ο ψηλότερος πύργος γέρνει περίπου κατά δυόμισι μέτρα, ενώ ο μικρότερος περίπου κατά τρία. Η ιστορία των δύο πύργων έχει ως εξής:

🇮🇹 Οι Ασινέλι άρχισαν να χτίζουν τον πύργο τους το 1109. Μετά το χτίσιμο του πύργου οι Γκαριζέντα ζήλεψαν κι αποφάσισαν ότι πρέπει να φτιάξουν ένα ψηλότερο.

🇮🇹 Αυτό έκανε τους Ασινέλι να προσθέσουν μερικά μέτρα στον δικό τους. Κάθε φορά που πρόσθεταν οι μεν λίγα μέτρα στον πύργο τους πρόσθεταν και οι δε. Δουλειά δεν είχανε οι Ασινέλι και οι Γκαριζέντα.

🇮🇹 Κάποια στιγμή ο πύργος των Γκαριζέντα είχε φτάσει να γέρνει τόσο πολύ που οι αρχές της πόλης τους υποχρέωσαν να κόψουν την κορυφή του, προτού αυτή πέσει πάνω στους περαστικούς.

🇮🇹 Έτσι σήμερα ο πύργος των Γκαριζέντα είναι μόνο 48 μέτρα, ενώ ο πύργος των Ασινέλι εξακολουθεί να γέρνει περισσότερο χρόνο με το χρόνο.

🇮🇹 Για την ιστορία ο δεύτερος μεγαλύτερος πύργος που χτίστηκε το 1111 ήταν ο πύργος των Νιφοράτι με 96,8 μέτρα ύψος. Κι αυτοί ακολουθούσαν την ιδιά τακτική, πρόσθεταν δηλαδή μερικά μέτρα ύψος κάθε χρόνο, ώσπου έφτασε τα 126.5 μέτρα και θεωρήθηκε μεγάλο κατόρθωμα για την εποχή.

🇮🇹 Ο πύργος το 1267 έγερνε κατά 1,5 μέτρο και το επιπλέον ύψος που προσπάθησαν να του δώσουν το 1344 ήταν η αιτία να γκρεμιστεί.

🇮🇹 Η Μπολόνια είναι γνωστή και για τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο. Είναι η στοά του Σαν Λούκα, μήκους 3,7 χιλιομέτρων και με 666 καμάρες.

😈 Φτιάξτε βρε ακόμα μία.

Και αυτοί παιδιά είναι οι φημισμένοι κεκλιμένοι πύργοι της Μπολόνια (Βολωνία αν... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

45 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Εκτός απι αυτους τους δύο πύργους, ποσοι άλλοι επιζουν (αν επιζούν) απο τους 180?

  2. Penelopi Kani μετατραυματικο μετα απο αυτη την εμπειρία ε ?

    Irene Acavalos επρεπε 😛

  3. Αλφάδια δεν είχαν στην Ιταλία; Τι διάολο…

  4. μακάρι να έβρισκα μέσα από την σελίδα σας τους φίλους που ήμασταν μια παρέα το 1970-71. μερικά ονόματα & παρατσούκλια για να καταλαβαίνουμε. ο Πατακός (ο Γιάννης με την Ανιέζε), ο buongiorno, ο Γιώργος με την Μαρία από Σαλόνικα, ο matricola ο Γιάννης, ο Χρόνης κλπ κλπ
    photo : via Sant’ Isaia

  5. Τελικά οι Ιταλοί, με τις κλίσεις των κτηρίων, ένα θεματάκι το έχουν!
    🤔🙄😉
    Το όλο σκηνικό μου θυμίζει το παλιό ανέκδοτο, με τον τύπο που φώναζε κάτω από την νεοανεγειρόμενη οικοδομή “πηρικλήςςςς-περικλήςςς” κ οι μάστορες τον έδιωχναν λέγοντάς του δεν έχουμε κανένα Περικλή εδώ.. Ε όταν σωριάστηκε η οικοδομή στο έδαφος τους λέει ο τύπος…ρε παιδιά μέρες είναι τώρα που σας το φωνάζω.. πήρε κλίσ – πήρη κλίς 🤣🤣🤣

  6. Η Μπολόνια είναι γνωστή ως ” la rossa, la grassa, la dotta”
    η κόκκινη, η χοντρή, η μορφωμένη.
    Από το χρώμα των στεγών της, της φανταστικής κουζίνας της (μπολονέζ, τορτελίνια, τζελάτο κ.α.), και του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Δύσης.
    Τα Portici είναι πολύ χρήσιμα καθώς, μπορείς να μετακινηθείς παντού στο κέντρο χωρίς να βραχείς.
    Πολύ όμορφη πόλη με υπέροχη κουζίνα, και ταξιδιωτικά μπορεί να συνδυαστεί με τις εξίσου πανέμορφες Πάντοβα, Βενετία και Φλωρεντία.
    Κάπου είχα διαβάσει ότι οι δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης, είχαν έμπνευση την Μπολόνια.

  7. To εθνικό φαγητό της είναι τα τορτερλίνι της Μπολώνια, ναι, γεμιστά με κιμά. Τα λατρεύουν κι έχουν και σχετικό τραγουδάκι που το μαθαίνουνε στο νηπιαγωγείο 😀

  8. Πύργους, εκτός από την Bologna, έχει και η Pavia (Lombardia).

  9. Λοιπόν η ,,μπολονέζα,, φίλη μου μου χε πει πως είναι παράδοση να ανεβαινουν στο πιο ψηλο μολις παρουν πτυχιο! Και αν το κανουν πιο πριν ειναι γκαντεμιά!!!
    Επίσης η δική της εκδοχή της ιστρίας ήταν ότι αυτοί οι 2 τύποι θέλανε την ίδια κοπελιά και αυτοί τους είπε όποια φτιάξει πιο γρήγορα το πιο ψηλό θα με παρει!!! Και ως γνωστόν όποιος βιάζεται γέρνει!!!!

  10. ‘Πόσο μεγάλο τον έχεις΄, building edition. Το αντίστοιχο σήμερα είναι τα τεράστια τετράτροχα κτήνη, τα οποία βασικά επιτελούν ακριβώς τον ίδιο σκοπό, αλλά σε αυτοκίνητη μορφή.

  11. Επίσης είναι η “silicon valley” της Ιταλίας με εταιρίες παγκόσμιους κολοσσούς όπως Ducati, Ferrari Transtecno κλπ να έχουν την έδρα τους εκεί γύρω.

  12. EDIT: Δίδυμοι Πύργοι, Νέα Υόρκη ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ

  13. Αν ανεβεις στην κορυφή ξεκλειδώνει ο χάρτης! Μετά πηδάς και πέφτεις σε ένα κάρο με άχυρα..

  14. Το περασμενο Δεκεμβρη τα ανέβηκα ενα ενα τα σκαλια του Ασινελι.Και με μάσκα!Αξίζω βραβείο.Χιχι!Να σημειωθεί οτι σε κάθε σχεδόν όροφο οτι υπάρχει μηχάνημα κάτι σαν απινιδωτής.

  15. Παναγιώτης Κανάκης στατική μελέτη έκαναν αυτοί;

  16. Οι στοές είναι το καλύτερο αρκεί να προσέχεις βγαίνοντας από αυτές για να περάσεις τον δρόμο.οσο και να βρέχει γυρίζεις την πόλη άνετος

  17. Paschalis Pabo η πόλη που νομίζω έχει την τιμητική της στις «αγαπημένες» σου φωτογραφίες….😂😂😂

  18. Ηηηηη μωρέ ❤️ Λες και είπε το ένα στο άλλο «κάνε λίγο άκρη να δω κάτι»

  19. Τους υπηρέτες λυπάμαι που φάγανε τα χρόνια τους ανεβοκατεβαινοντας ορόφους.. 😐😨

  20. Ήμουν εκεί για ένα τριήμερο, τον Φλεβάρη.💖💖💖
    Μη χάσει κανείς την ευκαιρία να πάει!
    Απίστευτη, πανέμορφη και μοναδική!

  21. μα όλα σε αυτήν την Ιταλία γέρνουν, τι σκ@τα αρχιτεκτονική σπουδάζουν;😋😂🙄🤔

  22. Η ανθρώπινη ματαιοδοξία και επιδειξιομανία από αρχαιοτάτων χρόνων 😊

  23. Αυγουστος 2021…ωραιο φαγητο,ωραια αγορα!!
    La rossa La grossa La dotta

  24. Φαντάσου να χες κρεβατοκάμαρα στο τελευταίο πάτωμα, το ανέβα κατέβα 😁😁😁

  25. Πάντως από πράσινο πετάει ούτε πανσες δεν υπάρχει

  26. Υπάρχουν δύο μύθοι στην Μπολώνια σχετικά με τους πύργους. Ο πρώτος λέει ότι αν ανέβει φοιτητής δεν παίρνει πτυχίο. Ο δεύτερος ότι αν περάσει ανάμεσα τους παρθένα με καταγωγή αυθεντική από την Μπολώνια, θα πέσουν 🤪

  27. ΄Μετά από αυτό το ποστ και τις υπέροχες φωτογραφίες, νοίωθω πολύ μαλάκας, γιατί πηγαίνοντας Μιλάνο, αν και κατ΄απαίτηση μου σταματήσαμε για τορτελίνι (υπέροχα), δεν κάναμε μια μικρή βόλτα στην πόλη και έχασα την ευκαιρία να θαυμάσω όλα αυτά από κοντά. Ας όψεται το Μαρανέλο που ήθελε να δεί ο φίλος που οδηγούσε. 🤒 Next time.

  28. έχω μείνει εκεί σε κάποιο σοκάκι σε ένα κτίριο 600 ετών και κάθε φορά που περνούσε τρένο έτρεμε όλο το σπίτι.

  29. Η εσωτερική σκάλα του Ασινελι… Μαγευτική Μπολόνια… Le passé n’est jamais mort Eirini Sourgiadaki Yanis Stefanou ❤️

  30. Εμένα πάντως μόνο η μπολονέζ μου άρεσε !!🍝🍝🍝