Τα Τριζόνια (παλαιότερα ως Τροιζώνια) είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού …


🇬🇷 Τα Τριζόνια (παλαιότερα ως Τροιζώνια) είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 τ.χλμ και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στο Νομό Φωκίδας.

🧑‍🤝‍🧑 Σήμερα (το 2011 δηλαδή) ο πληθυσμός του οικισμού του νησιού αριθμεί 64 κάτοικους, ενώ την δεκαετία του 1950 έφτανε τους 300.

🦗 Για την προέλευση της ονομασίας κυριαρχούν δύο απόψεις. Το νησί πήρε το όνομά του είτε από το ομώνυμο έντομο, είτε αποτελεί παραφθορά του «τριονήσια», όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Τριζόνια, Άγιος Ιωάννης και Πρασούδι).

⛵ Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το γραφικό και προφυλαγμένο φυσικό λιμάνι, και ο οικισμός, διαμορφωμένο τα τελευταία χρόνια σε μαρίνα σκαφών αναψυχής, που πλέουν στον Κορινθιακό. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Αετόραχη σε υψόμετρο 106 μέτρων.

🏖️ Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση «Πούντα» 2 χλμ. ΝΑ από το λιμάνι. Πόσο κρύα είναι τα νερά της δεν το γνωρίζω.

🌳 Η βλάστηση του νησιού περιλαμβάνει ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους. Λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του αξίας έχει χαρακτηριστεί ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους».

🔴 Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ούτε μπορείτε να φέρετε το δικό σας.
🔴 Ο Ωνάσης πριν αγοράσει τον Σκορπιό, γλυκοκοίταζε και τα Τριζόνια, αλλά η απάντηση των ντόπιων ήταν ότι «ο Παράδεισος δεν πουλιέται».

Πληροφορίες από trizonia.gr, travel.gr και wikipedia

Τα Τριζόνια (παλαιότερα ως Τροιζώνια) είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

19 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Ήμασταν εκεί το Σάββατο. Αξίζει μια επίσκεψη….τουλάχιστον!

  2. Μου άρεσε :σήμερα, δηλαδή το 2011 ήταν 64 κάτοικοι (πρόσφατη μέτρηση δηλαδή 🤣🤣🤔🤔,) Ξέρω ξέρω για το 2021 δεν ενημερωθήκαμε ακόμη!! 👍

  3. Γενικότερα τα νερά της περιοχής είναι δροσερά! Για μας τους ντόπιους η Πούντα είναι “Τα κόκκινα χαλίκια”.

  4. Εχω ενα σημαδι στο χερι μου που χτυπησα στα βράχια απεναντι απο το λιμανι εδω και 30+ χρονια,οποτε δεν το ξεχνω το μερος😁🤪

  5. Πραγματικά υπέροχο, με κρύα νερά, για να σφίγγουν τα κορμιά!!!

  6. Επίσης καμία παραλία δεν διαθέτει υποδομή, οπότε πριν ξεκινήσουμε εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα.

  7. ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ, αυτό με την ονομασία και την προέλευσή της μου θύμισε τα Τρίνησα στην ανατολική ακτή της Αργολίδας, όπου και – ανεβαίνοντας τον λόφο οδικώς με θέα τα τρία νησάκια – υπάρχει/υπήρχε εξαιρετικό ψαροταβερνείο παρέας ψαροντουφεκάδων!
    Απίστευτη η εμπειρία να διαλέγεις την ψαρούκλα σου και να βλέπεις τα προφανή ίχνη ψαροντούφεκου!

  8. Σε ποια άλλα μέρη της Ελλάδας δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα;;;

  9. Η κοκκινωπή Πούντα. Υπάρχει μόνο ένας κέδρος που κάνει φυσική σκιά, μόλις 4 μέτρα απ’ την θάλασσα.

  10. Πώς θα πάτε
    Τα Τριζόνια απέχουν 276 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 50 από την Πάτρα. Θα φτάσετε με το αυτοκίνητο σας στο παραλιακό χωριό Χάνια και από εκεί θα πάρετε το πλοιάριο για ένα ταξίδι πέντε λεπτών. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει τουλάχιστον ένα δρομολόγιο ανά μία ώρα από νωρίς το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα.