6 σύντομα φακτάκια για τους Ινουίτ…


6 σύντομα φακτάκια για τους Ινουίτ 👇

❄️ Οι Ινουίτ δεν θέλουν αποκαλούνται εσκιμώοι. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε απ’ τους Γάλλους ή τους Δανούς και σημαίνει είτε υπόδημα για το χιόνι είτε κρεατοφάγος και η χρήση της λέξης θεωρείται ως φυλετική προσβολή. Έτσι λοιπόν Ινουίτ για τον πληθυντικό αριθμό και Ινούκ για τον ενικό.

🇩🇰 Στη Γροιλανδία ζουν 51349 Ινουίτ (απογραφή 2012) και αποτελούν το 89% του πληθυσμού του νησιού. Η πλειονότητα ζει στη νοτιοδυτική γωνιά του νησιού.

🍴 Παρόλο που οι Ινουίτ της Γροιλανδίας ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και άλλες διατροφικές συνήθειες, δεν άλλαξαν τη διαίτα τους. Οι ανθρωπολόγοι και άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαίτα των Ινουίτ έχει παραμείνει κατά βάση η ίδια ανά τους αιώνες και αποτελείται κυρίως από κρέας και ψάρι καθώς η πρόσβαση σε λαχανικά και φρούτα είναι περιορισμένη.

👃Τι τρέχει τώρα με το φημισμένο γλυκύτατο φιλί με τα μυτάκια τους; Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να μυρίζουν ο ένας τα μάγουλα και τα μαλλιά του άλλου.

🍙 Παρεξηγημένος και ο όρος ιγκλού. Για τους Ινουίτ κάθε σπίτι ονομάζεται ιγκλού και όχι απαραίτητα οι κατασκευές σε σχήμα θόλου από χιόνι και πάγο.

🛶 Οι Ινουίτ ήταν αρκετά εφευρετικοί όσον αφορά τις μεταφορές. Είναι υπεύθυνοι για το qamutik, γνωστό και ως έλκυθρο με σκύλους, και το qajaq, γνωστό σε μας ως καγιάκ. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν ξύλο και οστά φάλαινας.

Στη φωτογραφία του Richard Harrington ένα νεαρό κορίτσι Ινούκ με ένα κουτάβι χάσκι στην πλάτη της (1949). 😍

6 σύντομα φακτάκια για τους Ινουίτ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published.