η λογοκρισία που υπέστη η ταινία «Η Ζούγκλα των Πόλεων»


Σήμερα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρχείων, δίνουμε στο φως ένα σπάνιο έγγραφο από το αρχείο της Φίνος Φιλμ. Πρόκειται για επιστολή του Φιλοποίμενα Φίνου προς την κυβέρνηση δικτατορικού καθεστώτος, εν έτει 1970, σχετικά με την λογοκρισία που υπέστη η ταινία «Η Ζούγκλα των Πόλεων», με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλη για νέους μέχρι 17 ετών. Extra bonus μια σπάνια φωτογραφία από τα γυρίσματα της εν λόγω ταινίας.

«Είναι λυπηρόν και τα μέγιστα απαγορευτικόν δι ημάς, κ. Γενικέ, τοιάυται ελληνικαί ταινίαι, μη ακολουθούσαι την πεπατημένην των ευκόλων κωμωδιών ή των μπουζουκοβριθών μελοδραμάτων άτινα μαστίζουν την ελληνικήν οθόνην, ταινίαι οι οποίαι παράγονται με την φιλοσοφίαν να συμβάλλουν στην οικοδόμησιν μιας καλλίτερας ελληνικής κοινωνίας και μιας υφιεστέρας ελληνικής νεότητος να απαγορεύωνται εις τα ελληνόπουλα με το αβασάνιστον επιχείρημα της υπάρξεως κάποιας σκηνής “βίας”.
Άλλωστε, επί αυτού του σημείου κ. Γενικέ, επιτρέψατέ μας να παρατηρήσωμεν ότι εάν ο αγών του καλού να ξεπεράση το κακό που ορθώνεται στον δρόμο του είναι κάτι το οποίον δεν πρέπει ποτέ να διδαχθώσι τα ελληνόπουλα, τότε ασφαλώς θα έπρεπε να τους απαγορευθή να λάβωσι γνώσιν και της θυσίας του Διάκου στην Αλαμάνα, του Κατσαντώνη στα Γιάννενα, του χορού του Ζαλόγγου και τόσων άλλων κορυφαίων στιγμών της Ελληνικής Ιστορίας, όπου η νίκη των ελληνικών ιδανικών στηρίζεται ακριβώς στην δύναμη που δίδουν στο άτομο να ξεπερνά τα βασανηστήρια και αυτόν τούτον τον θάνατον.
Με την ελπίδα ότι θέλετε ενεργήση ίνα αποδοθή δίκαιον και χαρακτηρισθή κατάλληλος η ανωτέρω ταινία μας.»
#worldarchivesday #archives #logokrisia #Αρχεία

η λογοκρισία που υπέστη η ταινία «Η Ζούγκλα των Πόλεων» 1
η λογοκρισία που υπέστη η ταινία «Η Ζούγκλα των Πόλεων» 2
η λογοκρισία που υπέστη η ταινία «Η Ζούγκλα των Πόλεων» 3


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *