Φράση: ~ Μπάτε σκύλοι αλέστε ~


Φράση: ~ Μπάτε σκύλοι αλέστε ~

Η έκφραση «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μην δώσετε», χρησιμοποιείται για καταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή πειθαρχία και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.

Η επικρατέστερη εξήγηση είναι η εξής: Οι Φράγκοι, που είχαν υποδουλώσει άλλοτε την Ελλάδα, έκαναν τόσα μαρτύρια στους κατοίκους, ώστε οι Έλληνες τους βάφτισαν «Σκυλόφραγκους». Ό,τι είχαν και δεν είχαν, τους το έπαιρναν, κυρίως όμως ενδιαφερόντουσαν για το αλεύρι, που τους ήταν απαραίτητο για να φτιάχνουν ψωμί.

Κάποτε σ’ ένα χωριουδάκι της Πάτρας πήγαν μερικοί στρατιώτες σ’ ένα μύλο και απαίτησαν από τον μυλωνά να τους αλέσει όλο το σιτάρι που υπήρχε εκεί, με την υπόσχεση ότι θα του πλήρωναν τ’ αλεστικά. Ο μυλωνάς κατάλαβε πως θα τον εξαπατούσαν και τους είπε ότι δεν μπορεί μόνος του ν’ αλέσει τόσες οκάδες σιτάρι και ζήτησε την βοήθειά τους. Καθώς οι στρατιώτες περνούσαν μέσα, ο μυλωνάς τους είπε δήθεν ευγενικά: «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε». Ύστερα τούς κλείδωσε, έβαλε φωτιά στον μύλο και τους έκαψε.

Υπάρχει όμως μια ακόμη εκδοχή ότι η φράση ήταν “μπάτε χίλιοι αλέστε κι αλεστικά μην δώσετε” που φέρεται να την είχε πει ένας μυλωνάς απελπισμένος για τα βερεσέδια που τον είχαν φορτώσει οι χωρικοί.

Φράση: ~ Μπάτε σκύλοι αλέστε ~ 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *