Έχει ο Άρης νέφη; Έχει αν και λίγα. Εδώ βλέπουμε μία ορογραφική νέφωση που σχημα…


Έχει ο Άρης νέφη; Έχει αν και λίγα. Εδώ βλέπουμε μία ορογραφική νέφωση που σχηματίζεται πίσω από το όρος Arsia Mons με ανύψωση σχεδόν 12 km και διάμετρο 20 km. Αυτή η φωτογραφία ελήφθη στις 21/9/2018 από τον δορυφόρο Mars Express ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον Άρη από το 2003.

Το συγκεκριμένο σύννεφο εμφανίζεται κάθε Αρειανό έτος (αυτό το έτος διαρκεί 687 γήινες ημέρες) λόγω μιας λεπτής ισορροπίας συνθηκών, καθώς ο Άρης κινείται σε εκείνο το τμήμα της τροχιάς του, κατά το οποίο πλησιάζει τον Ήλιο. Πρώτον, ο νότιος πόλος πλησιάζει στην καλοκαιρινή του ισημερία. Τότε, ο πάγος συρρικνώνεται και απελευθερώνεται ικανή ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή του όρους Arsia Mons βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία προθέρμανσης εκείνη την περίοδο. Επίσης, με τη θέρμανση στο νότιο ημισφαίριο εντείνονται οι αμμοθύελλες και η ατμόσφαιρα εμπλουτίζεται με σκόνη, η οποία παρέχει μικρά σωματίδια για τη συμπύκνωση του νερού (και τη δημιουργία των νεφών). Τέλος, λίγο μετά την ανατολή του Ηλίου, αρχίζουν να πνέουν δυτικοί άνεμοι στην περιοχή (από δεξιά προς τα αριστερά στη φωτογραφία), οδηγώντας τον αέρα στην ανατολική πλαγιά του Arsia Mons. Εκεί, η αέρια μάζα ανυψώνεται, ψύχεται και συμπυκνώνεται.

Αυτή η λεπτή ισορροπία, διατηρείται για μόλις 1-2 μήνες. Πιο νωρίς, υπάρχει ακόμη αρκετό κρύο και οι πάγοι δεν έχουν προλάβει να απελευθερώσουν ικανή ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Πιο αργά, έχει θερμανθεί αρκετά η ατμόσφαιρα ώστε να μην μπορεί να συμβεί συμπύκνωση σε ορατά νέφη πλέον.

Φωτογραφία: ESA / DLR / FU Berlin / J. Cowart (CC BY-SA 3.0 IGO) –

Έχει ο Άρης νέφη; Έχει αν και λίγα. Εδώ βλέπουμε μία ορογραφική νέφωση που σχημα... 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *